Stawy Leśnica Wrocław

/ 2 odpowiedzi
Zapraszam wszystkich miłośników wędkarstwa do Wrocławia na Stawy w Leśnicy.
Akweny w Leśnicy to dwa stawy o pow. 6,2 ha, połączone płytkim, wąskim kanałem. Jeden z nich o powierzchni 3,8 ha ma głębokość sięgającą 8,5 m, drugi mniejszy, jest także płytszy, jego głębokość sięga 3 m. Oba jeziora porośnięte są trzciną i roślinnością wodną pływającą. Na stawach obowiązuje całkowity zakaz kąpieli oraz połowu z łodzi. W marcu 2004 r. stawy zostały przekazane Kołu ASTRA pod opiekę przez PZW okręg we Wrocławiu (dotychczas opiekę sprawował Polski Związek Wędkarski Fabryczna). Od tego czasu są one regularnie zarybiane gatunkami takich ryb jak: pstrąg tęczowy, karp, lin, amur, węgorz, karaś srebrzysty, szczupak, sum. Dodatkowo w stawach można złowić okonie, krąpie i wzdręgi.

Co roku Koło PZW 122 Astra organizuje szereg imprez w ramach sezonu wędkarskiego, które odbywają się na także na stawach w Leśnicy.
Zapraszamy do polubienia stronki na facebooku: Stawy Wrocław Leśnica
Turek8

Na stawach w Leśnicy panuje mocna presja wędkarska. Karpia rzeczywiście nie brakuje, lecz złowienie wymiarowego drapieżnika stanowi nie lada wyzwanie. Masz jakieś bardziej szczegółowe informacje dotyczące zarybień tych stawów? Z tego co mi wiadomo, to stawy regularnie zarybiane są karpiem i pstrągiem tęczowym. Ostatnio także słyszałem, że wpuszczono japońca.  (2014/05/02 09:50)