Witam. Jestem początkującym wędkarzem i łowie na stawie komercyjnym w swojej miejscowości (można wędkować tylko w weekendy i święta). Średnia głębokość łowiska w miejscu w którym siedzę jest 1,5-2m (miejsc nie możemy zmieniać). Powierzchnia stawu to około 4-5ha. Głownie występują tu karpie i amury (bardzo duża ilość małego karasia). Problemem na tym łowisku jest to że wędkarze bardzo dużo karmią te ryby (głównie fasola i groch) i mam pytanie czym nęcić karpie i amury żeby weszły w moje łowisko i na co je łapać. Pozdrawiam
Na komercji wogóle nie nęcić. Te ryby są tak spasione i obżarte prze to, że wszyscy nęcą...że ja np. daruję sobie nęcenie. Troszkę smużącej zanęty w koszyk i bum zestaw do wody. (2016/05/09 20:32)
Mylisz się Andrzej. Należy jeszcze rozkimnić "komercja". 100x100 w polu o głębokości 100 cm czy minimum 5 ha z głębokościami 2 m do 13 m ? A może 55 ha jak Uroczysko Karpiowe ? JK (2016/05/10 14:25)
Mylisz się Andrzej. Należy jeszcze rozkimnić "komercja". 100x100 w polu o głębokości 100 cm czy minimum 5 ha z głębokościami 2 m do 13 m ? A może 55 ha jak Uroczysko Karpiowe ? JK
To fakt, komercja komercji nie jest równa. Ale rok temu na dość głębokim i dużym jeziorku tak właśnie łowiłem karpie i amury. Koledzy Karpiarze przesiadywali dniami i nocami na zasiadkach. Przejmowałem że tak powiem stanowisko i jechałem potem już tylko na zestawie z koszyczkiem.:-) (2016/05/10 20:47)