Staw 45x25 m-czym zarybić?

/ 18 odpowiedzi
Witam Wszystkich.
 Chciałbym zasięgnąć porady. Mam staw 45 na 25 metrów o głębokości  2 metry.
 Co i w jakich ilościach wpuścić, żeby to dobrze funkcjonowało? 
 Dziękuję za porady i zainteresowanie.
u?ytkownik86032

Ja bym na twoim miejscu napuścił : karpia , amura , karasia , szczupaka , w ostateczności płoć żeby szczupak się nie nudził , ja miałem jeszcze pstrąga tęczowego i mi się ładnie trzymałNie napuszczaj : Suma (wyżre ci wszystko ) , okonia (wyje drobnice ) , jesiotra ( dla jesiotra zimne wody muszą być więc zdechnie ) , japoniec szybko się rozprzestrzenia wpuścisz 2 będziesz miał 50 :DNie napuszczaj tych kleni jazi itp (2012/11/10 13:57)

rafal05

Ja bym na twoim miejscu napuścił : karpia , amura , karasia , szczupaka , w ostateczności płoć żeby szczupak się nie nudził , ja miałem jeszcze pstrąga tęczowego i mi się ładnie trzymałNie napuszczaj : Suma (wyżre ci wszystko ) , okonia (wyje drobnice ) , jesiotra ( dla jesiotra zimne wody muszą być więc zdechnie ) , japoniec szybko się rozprzestrzenia wpuścisz 2 będziesz miał 50 :DNie napuszczaj tych kleni jazi itp

Po co karp ? Po co amur ? Nie lepiej stworzyć piękny ' polski ' zbiornik ? Ja wpuściłbym na pewno lina, płoci, karasia ale nie japońca tylko polskiego,szczupaka,okonia.. Ale to ja. (2012/11/10 14:11)

u?ytkownik86032

Ja napisałem tak bo ja takie ryby miałem a co do lina to też może być .Wpuściłem amura bo miałem staw zarośnięty a kar i amur dobrze razem żyją że tak powiem . (2012/11/10 14:51)

galopeusz5

Kolego ja na twoim miejscu wpuściłbym naszego kochanego lina , leszcza , płoć , kilka amurów ale nie za dużo ! , kilka karpików , no i karasia . A jeśli chodzi o drapieżnika to radziłbym ci troche poczekać a po jakimś czasie wpuścić kilka szczupaków   (2012/11/10 21:21)

jacek placekkk

Witam ja proponuje Ci takie rybki ja mam tak zarybione :)Lin jako ryba dominujaca mam go najwięcej w stawie później karaś mam złote i japońce dobre pożywienie dla drapieżnika którego w stawie nie może zabraknąć jak i są również ciekawą rybką, ja mam szczupaki z drapieżników  parę szt wpuszczam na jesień pistoleciki a na drugi rok są już pod 60 cm mam również sporo płoci jako pokarm dla nich, kolejna rybą którą mam to są karpie mam ich nie za dużo ok 20 szt na wigilie nie może ich zabraknąć u mnie lubią karpie :)mam też 5 jesiotrów pięknie się prezentują i 3 klenie, woda w stawie ma głębokość do 170 cm w najgłębszym miejscu średnia to ok ponad metr staw ma wymiary 20mx6m dopływ przez cały rok w tym roku była tylko susza ale nic nie padło na wiosnę do tych rym chce wpuścić jeszcze amura Pozdrawiam (2012/11/12 18:14)

ficka

jak bym miał staw napewno nie zarybił bym go karpiem i amurem (2012/11/12 18:36)

z@mela

Podobnych  tematów bylo z 50 więc  poszukaj  bo tam juz zostało wszystko napisane ale pamietaj  Karp--> Amur = GÓWNO i   tego sie trzymaj . (2012/11/12 18:57)

u?ytkownik131131

Dużo informacji powiedziałeś źle karasia niech nie wpuszcza bo strasznie szybko się rozmnoży a jak ma wpuszczać amura to musi też wpuścić topygę bo amura gówno jest szkodliwe a topyga musi być aby te amura gówna jeść :) (2012/11/22 17:21)

Jack14

Ciekawa teoria?

Może ktoś to potwierdzić?

(2012/11/22 18:02)

z@mela

Nie ma co potwierdzać ale jednego musisz  sie trzymać AMUR KARP TOŁPYGA  SUMIK   to  są  badziewia których  musisz sie  strzec  a  wszystkie inne gatunki nawet kiełbie , jazgarze i słonecznice  sa 10x lepsze w pełnym tego słowa znaczeniu.

Jeszcze  tylko napisz   czemu ma słuzyć  ten staw ?   hodowlany  czy rekreacyjny jak   opcja nr II  to trzymaj siętego co napisalem i uzupelnij o informacje z podobnych tematów jak   staw  ma być  HODOWLANY  to  wposc  100kg karpia  100kg amura   100kg tolpygi i kup  45 tonową  gondole  albo 2 wagony kolejowe peletu z kału jesiotra zachodniego i  karm  te ryby  tym  wynalazkiem a po   3 latach bedziesz królem galerii okazów :) (2012/11/22 21:06)

czaro93

ja podobnie jak nieliczni nie wpuszczałby tego badziewia jakim jest karp, amura jeszcze bym wpuścił gdyby za bardzo zarósł staw. Moje typy to lin, karaś pospolity, płoć, leszcza ale nie za dużo, szczupak (2012/11/23 11:32)

piotr-strzalkow

:) jak zwykle, mamy dwa główne obozy z dwoma rodzajami stawów. Z karpiem i bez.
Są tacy, którzy chcieliby głównie karpia. Inni tylko lin, karaś, leszcz i szczupak. Nie ma co objeżdżać się nawzajem.

Własny staw pozwala na pewną elastyczność w jego zarządzaniu i to jest wg mnie najlepsze w tej zabawie. To, na co ktoś się zdecyduje mieć w wodzie, to jego indywidualna sprawa. Szanse, że będziemy osobiście kiedykolwiek mieli szanse tam wędkować są bliskie zeru ;)

Jednym z moich marzeń jest posiadanie i zbudowanie od zera własnego stawu.

Tym, którzy te marzenie spełnili, życzę miłej zabawy i połamania na własnych rybach! (2012/11/23 13:33)

andrzej3023

Moim zdaniem wpuść 20 karpi, 30 karasi,5 okoni, 3 liny, jak masz dużo roślinności to z 2 amury i powinno starczyć  (2012/11/23 21:45)