Stare przynęty spinningowe

/ 15 odpowiedzi
Znalazłem takie oto przynęty, to boleniowki? Opłaca sie je odnowić? Ta na samej górze to uchwyt widelca przerobiony na przynętę

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

kaban

Też kiedyś przerabiałem łyżki i widelce na przynęty z tym, że łyżka lepsza bo z uchwytu boleniówka a z reszty coś pod szczupłego. Te trzy "trumienki" poniżej widelca to moim skromnym zdaniem bardziej pod trotki lub ewentualnie szczupaki a do bolusiów mi nie pasują. (2017/02/12 14:59)

SlawekNikt

Moim zdaniem warto. Sa ostatnio kupiłem kilka czy kilkanaście takich starszawych przynęt z lat 80 i chętnie nimi porzucam :-) Kilka mam nawet w stanie fabrycznym, te niech leżą. (2017/02/12 15:20)

Jakub Woś

Co rozumiesz przez "opłaca się odnowić"? Chcesz je sprzedać? Łowić nimi czy wsadzić w ramkę i powiesić w gabinecie wędkarskim? Jeśli Ty je robiłeś lub osoba ci znana, jesli mają wartość sentymentalną to pewnie warto. Jeśli chcesz na nie łowić to musisz spytać tego co na nie łowił. Raczej jasnowidza tu nie znajdziesz ktory odpowie ci czy warto łowić na kawałek widelca. Mogą okazać się łowne a równie dobrze mogą okazać się klapa, na którą ryba nie spojrzy. (2017/02/12 15:48)

zbyszekrzepka

Sprawdzały się dawniej to i po renowacji będą,ryba nie wie czy to najnowszy model hahahaha (2017/02/12 16:08)

dobrywedkarz

Przez opłaca się odnowić rozumiem wymiane kotwiczek i kółeczek łącznikowych pozbycie się rdzy, nie wiem kto zrobił te przynęty i czy były łowne, ale sądzę, że przeżyły trochę czasu
  (2017/02/12 19:23)

zbyszekrzepka

Ja w swojej kolekcji mam podobne które lekko mają 45 lat i są ok,wię powymieniaj co trzeba i sprawdż je w wodzie najlepiej.Pozdrawiam (2017/02/13 09:01)

brak

Warto ! Ryby chętnie atakują  coś co nie znają lub już zapomniały.
Sam wróciłem do dziatkowych przynęt,
Efekt: zgłoszone w 2016r dwie medalowe ryby (brąz + srebro). (2017/03/16 21:34)

puszek

odnów i sprawdzisz jeśli się Ci poszczęści to ok jeśl nie zostanie jako pamiątka z przeszłości

(2017/03/18 13:39)

kumka

Odnowienie w tym przypadku powinno się ograniczyć jedynie do wymiany kotwiczek i kółek łącznikowych.  (2017/03/20 15:26)

z@mela

macie jakies sposoby jak odnowić , zabezpieczyc powierzchnię  takich starych blach ?
malowanie jest nietrwałe
 może pokrywanie  warstwą  miedzi ,  niklowanie albo cos w miare tanie i trwale do wykonania w domowych warunkach. (2017/03/20 16:27)

SVT

Daj gdzieś do firmy gdzie (piaskują), blaszki będą jak nowe. Firmy które zajmują się piaskowaniem, to te co robią ogrodzenia, stelaże, regały na hurtownie i magazyny. (2017/03/20 23:24)

kumka

Szybko, trwale i relatywnie tanio możesz wykonać cynowanie. Jest kilka metod wykonania takiego zabiegu. Tańsze, ale trudniejsze w wykonaniu będzie użycie drutu lutowniczego. Szybsze, prostsze ale nieco droższe będzie użycie cyny w paście np. 
https://www.leroymerlin.pl/warsztat/palniki-gazowe-i-akcesoria/akcesoria-do-palnikow-gazowych/pasta-z-cyna-do-lutowania-miekkiego-lb3-100g-puszka-bisan,p363018,l1508.html

Podobnych preparatów jest na rynku zatrzęsienie. Pamiętaj, że bez względu na co się zdecydujesz po położeniu cyny (jeszcze płynny metal) należy przetrzeć mokrą szmatką lub gazikiem celem wyrównania powierzchni. Dzięki temu blacha będzie się ładnie błyszczeć... dopóki nie pokryje się patyną.

Oprócz cynowania można jeszcze taką blachę pociągnąć lakierem, szelakiem etc. (2017/03/20 23:31)

fishark

Polecam zwykły papier ścierny jakiś brokat i lakier na bazie żywicy epoksydowej. (2017/03/20 23:55)