Zaloguj się do konta

Stalówka(przypon)- czy zawsze stosować?

utworzono: 2011/11/23 11:48
Muszu

Witam ! Mam pytanie/ Chodzi o to że : Czy do spinningu trzeba używac Przyponów czy nie ? Czy Używanie stalówki zmniejsza ilość brań czy nie ? Jesli tak to jakie ? Głownie bym łowił szczupłego i okonia :) Jeszcze jedno pytanie . Mianowicie : mam wędke cieżar wyrzutu 10-30 i kiedy założe wahadłowke 26 g to wedka wygina sie jak bym to było cieżkie jak nie wiem co :P gdy prowadze weiksze przynęty to czuje opor wedka sie wygina a ryby napewno nie ma . Czy z wędkami lepszej jakości też sie tak dzieje ?  [2011-11-23 11:48]

egzekutor

Witam ! Mam pytanie/ Chodzi o to że : Czy do spinningu trzeba używac Przyponów czy nie ? Czy Używanie stalówki zmniejsza ilość brań czy nie ? Jesli tak to jakie ? Głownie bym łowił szczupłego i okonia :) Jeszcze jedno pytanie . Mianowicie : mam wędke cieżar wyrzutu 10-30 i kiedy założe wahadłowke 26 g to wedka wygina sie jak bym to było cieżkie jak nie wiem co :P gdy prowadze weiksze przynęty to czuje opor wedka sie wygina a ryby napewno nie ma . Czy z wędkami lepszej jakości też sie tak dzieje ? 

ja mam wyrzut do 35 gram mistralla i używam wahadła do 50 gram i bez problemów ze szczytówka czy braniami. moim zdaniem tylko wolfram stalka jest dobra przy zywcu. [2011-11-23 11:58]

Jeśli wiem że w łowisku jest szansa na szczupaka lub suma staram się "stalki", a raczej przyponu wolframowego używać. Bez niego można stracić rybę życia i "pluć sobie w brodę" kilka sezonów.Natomiast co do jego wpływu na brania bywa, jak to na rybach, różnie... Czasem może przeszkadzać okoniom, na sandaczu nie zauważyłem różnicy. Kiedyś wędkowałem na ujściu Nogatu do Wisły. Bolenie spławiały się jak szalone, ale zero brań. Zdemontowałem stalkę a przynętę dałem bezpośrednio do linki - zacząłem łowić bolenie... przypadek? :))) Teoretycznie stalki nie powinno się używać do połowy pstrąga, jednak znajomy na zawodach łowił na zestaw z zielonym sumowym wręcz drutem i... w godzinę zaliczył komplet!!!   [2011-11-23 12:11]

Ja straciłem kilka dobrych ryb . Nikt mi nie pokazał że przypon na drapieżcę musi być. Teraz to ja już wiem .Tylko na okonka nie używam ,bo obrotówki lepiej kręcą bez.a i miałem szczupaka na okoniówkę i udało się doholować do podbieraka.Pozdrawiam. hoplita [2011-11-23 12:36]

ryukon1975

Witam ! Mam pytanie/ Chodzi o to że : Czy do spinningu trzeba używac Przyponów czy nie ? Czy Używanie stalówki zmniejsza ilość brań czy nie ? Jesli tak to jakie ? Głownie bym łowił szczupłego i okonia :) Jeszcze jedno pytanie . Mianowicie : mam wędke cieżar wyrzutu 10-30 i kiedy założe wahadłowke 26 g to wedka wygina sie jak bym to było cieżkie jak nie wiem co :P gdy prowadze weiksze przynęty to czuje opor wedka sie wygina a ryby napewno nie ma . Czy z wędkami lepszej jakości też sie tak dzieje ? 

Wyginanie jak piszesz wędki pod wpływem (:)) ciężaru zależy od jej akcji i materiału z jakiego została zrobiona.Wędka węglowa o akcji szybkiej czy ekstra szybkiej nie powinna się tak zachowywać.
Natomiast kije o wolniejszych akcjach czy szklaki są bardziej "kluchowate".
[2011-11-23 12:58]

sieniolo

na szczupłego wolframowe na żywca fluorcarbonowe a na okonia nie zakładaj  [2011-11-23 12:59]

kargul

na szczupłego dawaj fluocarbon lub wolfram na ononia nic chyba że dla zabezpieczenia to sam zrob przypon w domu z najcieńdzej plecionki i tyle na szndfacza dawaj tylko plecionke wolfram jest za sztywny i go wyczuje i wypluje ja tak robie i sie sprawdza wszystko pozdro [2011-11-23 13:12]

Fluocarbon na szczupaka możesz sobie wsadzić w buty że tak powiem ;) Przy bocznym troku baardzo rzadko uzywam wolframek do 2,5 kg, micro kongera. Polecam. Ale to tylko z premedytacją, kiedy chce łowić szczupaki na boczny trok. Do delikatnego jigowania wklejką nie używam, co już raz sie zemściło, bo żyłka 0.12 nie dała rady zebiską ;) [2011-11-23 13:20]

Qoorchuck

Jak chcesz łowić szczupaka, lub nastawiasz się na okonie, a wiesz że jest tam dużo szczupaka to musisz mieć przypon (wolfram, stalka, kevlar), a jak chcesz tylko okonia to bez stalki. [2011-11-23 14:35]

bobus86

ja mam wyrzut do 35 gram mistralla i używam wahadła do 50 gram i bez problemów ze szczytówka czy braniami. moim zdaniem tylko wolfram stalka jest dobra przy zywcu.

ja nie popieram stalki jak kolega wyzej ,wolfram lub ewentualnie plecionka agrafka i to wszystko.tak zawsze lowie.jesli chodzi o okonia to napewno plecionki ci nie polece.tak samo jesli chodzi o klenia.na te ryby stosuje cienkie zylki.ale moja swoje wady.znaczne straty przynet w zaczepach:/ [2011-11-23 17:09]