Stalka czy wolfram?

/ 15 odpowiedzi
Czy jest różnica w prowadzniu stalką, a wolframem i czy jakiś z przyponów pogarsza pracę przynęt sztucznych?Z góry wielkie dzięki;)
robertxxx62

Na pewno stalka pogarsza pracę tych lżejszych przynęt . (2010/10/24 18:36)

ryukon1975

Stalka z całą pewnością pogarsza pracę przynęt,może oprócz tych od 25 g w górę czyli takich których nigdy nie używałem.Wolfram ma tą zaletę że można łowić z nim inne ryby nie tylko szczupaki bo jest prawie niewidoczny tak jak żyłka.Przez ostatnie dwa tygodnie spinningowałem codziennie(oprócz dwóch dni gdy padało) stwierdziłem że szczupaka nie ma na mojej rzece ale zawsze zakładałem przypon wolframowy 15 cm 6 kg,złowiłem w tym czasie sporo kleni i wolfram im nie przeszkadzał.Gdyby to była stalka wyniki w połowie klenia były by minimalne i były by to na pewno same małe kleniki. (2010/10/24 19:14)

kaban

Moim zdaniem zdecydowanie wolfram -choć droższy i bardziej podatny na odkształcenia.Przy mniejszych średnicach możemy przy okazji szukania zębatego połowić inne rybki(zgadzam się z poprzednikami),ale przy lekko trąconej wodzie lub pochmurnym dniu..Czysta i prześwietlona woda dobitnie weryfikuje użycie nawet wolframu w połowach kleni,jazi,okoni itd.To tyle z moich skromnych doświadczeń.Pozdrawiam. (2010/10/24 19:33)

Mephiel

Oczywiście zgadzam się z poprzednikami - wolfram jest dużo bardziej miękki i praca przynęty na wolframie wygląda dużo korzystniej niż na stalce. Stalki używaj przede wszystkim do żywca. Swoją drogą zauważyłem ogromne różnice cenowe przy zakupie wolframów - ceny jakie płaciłem wahały się od mniej niż 1zł za sztukę aż do 5zł za sztukę więc warto czasem poszukać i kupić taniej.

pozdrawiam (2010/10/24 19:50)

wernerek

osobiście używam stalki na żywca i wolframa na spining.Wolfram kosztuje tak jak mój poprzednik napisał w okolicy 5 zł na paczkę (2 szt są w paczce) a stalka 2 zł.

pozdr (2010/10/24 20:03)

Manolo8

Witam. Nie będę się powtarzał, dodam tylko że poskręcany wolfram daje się prostować po przejechaniu płomieniem z zapalniczki nie tracąc specjalnie na wytrzymałości. (2010/10/24 20:41)

kamillo8110

A gdy się prowadzi rybe to co lepsze? (2010/10/24 20:57)

Manolo8

Myślę że rybie nie pasuje ani jedno ,ani drugie. :)

A gdy się prowadzi rybe to co lepsze?
(2010/10/24 21:08)

Manolo8

To zależy czy wyjmie rybę , czy nie. :)

A wędkarzowi?;)
(2010/10/24 22:38)

daMMka

Poradzę ci kup sobie miękką stalkę, ale miękką jakieś małe krętliki i agrafki, jeżeli przypon będzie miękki i nie będzie zakłócał pracy przynęty, to nam ani rybą nie będzie przeszkadzał. Nie bój się używać przyponów nawet przy łowieniu okoni, ponieważ coraz częstszym przyłowem są szczupaki, a jak szczupak połaszczy się na przynętę bez stalki to w 90% bierze ze sobą przynętę i się męczy z nią ;/ Więc delikatne przypony mile widziane, na szczupaka tak samo tylko mocniejsza stalka np. max 15kg i agrafka i krętlik. A co do ceny wyjdzie ci dużo taniej niż kupowanie gotowców.  

(2010/10/25 18:30)

Adi97

Ja mam takie pytanie bo dopiero zaczynam swoją przygodę z wędkarstwem i czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy stalka i przypon to to samo. Z góry dzieki za odp :) (2013/12/29 18:10)

seboa

Ja mam takie pytanie bo dopiero zaczynam swoją przygodę z wędkarstwem i czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy stalka i przypon to to samo. Z góry dzieki za odp :)

stalka (  przypon stalowy ) . Ogólnie  "przypon" to odcinek żyłki , plecionki lub tworzywa stalowego  zakończony haczykiem , kotwiczką , albo jakąś przynętą sztuczną. Czyli stalka jest przyponem również (2013/12/29 20:18)