Sprzęt na grunt za 300 PLN
utworzono: 2011/09/28 18:17
Cześć . Mam problem mieszkam nie daleko Rzeszowa i chciał bym kupić sobie dobrą wędkę tylko nie wiem czy opłaca się kupować na targu czy lepiej w sklepie wędkarskim ... I jeszcze jedno chciał bym kupić wędkę tylko jaka spinning już mam , mam 12 lat , i nie wiem co wybrać , Pikera czy fedeera na grunt proszę o pomoc . Cena zestawu ok.300zł. [2011-09-28 18:17]
Cześć . Mam problem mieszkam nie daleko Rzeszowa i chciał bym kupić sobie dobrą wędkę tylko nie wiem czy opłaca się kupować na targu czy lepiej w sklepie wędkarskim ... I jeszcze jedno chciał bym kupić wędkę tylko jaka spinning już mam , mam 12 lat , i nie wiem co wybrać , Pikera czy fedeera na grunt proszę o pomoc . Cena zestawu ok.300zł.Jeszcze dodam na wody stojące.
[2011-09-28 18:19]
polecam feedera i za 300zł kupisz bo jest praktyczny i naprawdę zdaje egzamin firm http://www.topfish.pl/product-pol-10352-Jaxon-Wedka-Xt-Pro-New-Genaration-Feeder-3-60m-50-100g.html [2011-09-28 19:05]
Witam zależy na jakie rybki się nastawiasz,i na jakiej wodzie będziesz łowił, ale ze względu na twój wiek poleciłbym ci pickera jest lżejszy i lepiej nauczysz się wyłapywać nawet brania najdrobniejszych ryb czego raczej nie wychwycisz na feederze.Osobiście łowię pickerem ładne płocie i leszcze a nawet grusza rybka się zdarzy.Pozdrawiam
[2011-09-28 21:32]
kolega ma 12 lat, wiec jeszcze nie dobiera wędek do poszczególnych gatunków ryb.Jeśli szukasz wędziska do połowu gruntowego to poleciłbym ci FEEDER'a , bo jest bardziej uniwersalny, a co do wyłapywania brań to ja na feederku z c.w. 110g to wychwyciłem branko małego kiełbika 6cm, jazgarza, płotki, leszczyka, wiec jednak jest tez bardzo czuły:Mikado Sensei 3,6m , c.w. 110g (waga kija to 250 gram!) + kołowrotek Okuma Travertine (rozmiary musisz juz sobie sam dopasować)połamania! [2011-09-29 00:41]
Ze swojej strony polecałbym : dobrą spławikówkę z kołowrotkiem dobrej klasy ( na jeziora , do połowu ryb spokojnego żeru ) oraz gruntówkę na sandacza , najlepiej karpiówkę teleskopową 2,5 lbs , na martwą rybkę i na karpia tam gdzie on niestety bytuje , jakiś tani spinning z kołowrotkiem na wypadek gdybyś powziął ochotę na spinningowanie. Do gruntówki ze sprężyną czy koszyczkiem polecałbym zwykły , mocniejszy teleskop. To tak na początek i obawiam się że musiałbyś jeszcze nieco dozbierać. Do feedera trzeba się trochę przygotować , nie da się tej metody wykorzystać skutecznie bez uprzedniej znajomości techniki itp.
[2011-09-29 10:46]
Ze swojej strony polecałbym : dobrą spławikówkę z kołowrotkiem dobrej klasy ( na jeziora , do połowu ryb spokojnego żeru ) oraz gruntówkę na sandacza , najlepiej karpiówkę teleskopową 2,5 lbs , na martwą rybkę i na karpia tam gdzie on niestety bytuje , jakiś tani spinning z kołowrotkiem na wypadek gdybyś powziął ochotę na spinningowanie. Do gruntówki ze sprężyną czy koszyczkiem polecałbym zwykły , mocniejszy teleskop. To tak na początek i obawiam się że musiałbyś jeszcze nieco dozbierać. Do feedera trzeba się trochę przygotować , nie da się tej metody wykorzystać skutecznie bez uprzedniej znajomości techniki itp.
Dołóż do tego "muchówkę" bo może mu przyjść ochota na łowienie na sztuczną muszkę.Może mu też przyjść ochota na połowy z kutra a więc dobry piker (nie mylić z pickerem) by sie przydał ,no i coś do surfcastingu (łowienia z plaży) :):) ;)koleś ma 12 lat a ty mu piszesz aby kupował od razu 4 wędki.I nie karz mu fakultetów z łowienia feederem robić jak koleś chce sobie dla relaksu połowić.
Dudusiek33 polecam ci feedera .Wybierz "coś" z mikado ,na allegro masz wybór ogromny http://allegro.pl/listing.php/search?string=mikado+&category=13485&order=t&view=gtextja osobiście wybrał bym coś 330-360 cm do tego kołowrotek np coś z daiwy okumy spro lub ticanp coś takiego http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-crossfire-x-g3-a17-p443-k5810.html(wielkość 2500-3000)lubhttp://fishingworld.pl/pl/travertine-baitfeeder-45.html?partner=2072(wielkość 30-40) [2011-09-29 12:13]
poza tym napisał wyraźnie że spina już ma i chce tylko coś do gruntu ,więc nie mieszaj mum w głowie spławikówkami.
ps jkeśli karpiówka to nie taleskop bo ta wszkstkie "karpiówki" tele jaxona czy kongera to nawet koło karpiówek nie stały. one mają tylko uchwyt kołowrotka montowany troszke wyżej aby można 2-ręcznie rzucać i wygodnie holować opierając dolnik o brzuch. [2011-09-29 12:26]
A co ja złego napisałem ? Podsunąłem tylko pewien pomysł , natomiast wędki wybiera się samemu - to indywidualna kwestia każdego z nas , jaki sprzęt wybieramy. Każdy z nas , kiedyś kupował lub cały czas się jeszcze zaopatruje , dlatego nie uniknie się ani błędów ani trafnych wyborów a przecież na coś w międzyczasie łowić trzeba. Poza tym internet nie jest dobrym nośnikiem informacji na temat konkretnie wybranego sprzętu , feederem też nie jest tak łatwo się posługiwać jak to usiłujesz wcisnąć owemu dwunastolatkowi - dlatego doradziłem by sprawił sobie mocniejszy teleskop ( 20 -80 g ciężaru wyrzutowego ) a jeśli sytuacja wymaga niezbyt dużej mocy wystarczyłby nawet leszczowy kijaszek Robinson Aquarius Tele Bream 15 -40 g. Na cięższy grunt polecałbym Shakespeare Cypry Tele Carp 3.90 / 3LBS - rzuca się tym daleko , ulokowując batrdzo precyzyjnie zestaw karpiowy lub trupka na sandacza.
[2011-09-29 18:32]
A co ja złego napisałem ? Podsunąłem tylko pewien pomysł , natomiast wędki wybiera się samemu - to indywidualna kwestia każdego z nas , jaki sprzęt wybieramy. Każdy z nas , kiedyś kupował lub cały czas się jeszcze zaopatruje , dlatego nie uniknie się ani błędów ani trafnych wyborów a przecież na coś w międzyczasie łowić trzeba. Poza tym internet nie jest dobrym nośnikiem informacji na temat konkretnie wybranego sprzętu , feederem też nie jest tak łatwo się posługiwać jak to usiłujesz wcisnąć owemu dwunastolatkowi - dlatego doradziłem by sprawił sobie mocniejszy teleskop ( 20 -80 g ciężaru wyrzutowego ) a jeśli sytuacja wymaga niezbyt dużej mocy wystarczyłby nawet leszczowy kijaszek Robinson Aquarius Tele Bream 15 -40 g. Na cięższy grunt polecałbym Shakespeare Cypry Tele Carp 3.90 / 3LBS - rzuca się tym daleko , ulokowując batrdzo precyzyjnie zestaw karpiowy lub trupka na sandacza.
Dziecku nie są potrzebne ani precyzyjne, ani firmowe, ani mocne wędziska, bo nawet nie będzie miał ani doświadczenia, ani siły w konfrontacji z dużą rybą! A fedeerem jest łatwiej łowić, niż spławikówką czy spinningiem, o muchówce nie wspominając, więc skończ z tymi doktrynami nie mającymi nic wspólnego z rzeczywistością na łowiskach!
[2011-09-29 20:23]
Jestem ciekaw czy drgająca szczytówka to metoda rzeczywiście prostsza niż zwykła gruntówka z bombką lub "policjantem w roli sygnalizatora .
[2011-09-29 20:36]
Jestem ciekaw czy drgająca szczytówka to metoda rzeczywiście prostsza niż zwykła gruntówka z bombką lub "policjantem w roli sygnalizatora .
500 razy!
[2011-09-29 20:39]
Aha ... To ciekawe skąd tyle problemów nad wodą i na forum z tą metodą . Jest to metoda skuteczna , nie powiem ale gruntówka może być jeszcze prostsza niż "Quiver Tip".
[2011-09-29 21:09]
ja jako początkujący wędkarz powiem że federek dla chłopaka w wieku 12 lat jet ok aza 300 zł to można się zaopatrzyć w coś ciekawego
[2011-09-29 21:28]
Problemów? Najwięcej osób tą techniką łowi, stąd ilość pytań. To metoda muchowa jest najłatwiejsza, bo prawie wcale nie ma pytań o nią? Jakim tokiem myślenia Ty się kierujesz? Ile i jaki sprzęt potrzebujesz łącznie z akcesoriami do feedera, a jaki do gruntowej z sygnalizatorami. @Linke, więcej praktyki, a mniej teoretyzowania. [2011-09-29 21:31]
Problemów? Najwięcej osób tą techniką łowi, stąd ilość pytań. To metoda muchowa jest najłatwiejsza, bo prawie wcale nie ma pytań o nią? Jakim tokiem myślenia Ty się kierujesz? Ile i jaki sprzęt potrzebujesz łącznie z akcesoriami do feedera, a jaki do gruntowej z sygnalizatorami. @Linke, więcej praktyki, a mniej teoretyzowania.
ja jestem początkujący ale on wcale nie łowi ryb ,wszystko bierze z wikipedii:P:P:P
[2011-09-29 21:46]
Mają problemy ze wszystkim , Nawet zarzucić takiej wędki co niektórzy nie potrafią bez splątania , na okrągło tutaj się skarżą że to że tamto , bo wiadomo snobistyczne podejście to nie wszystko by móc używać danej metody skutecznie .Niech się wreszcie zabiorą do łowienia , nauki metodą prób i błędów . Ile razy można odpowiadać na te same pytania ? Metoda drgającej szczytówki jak każda nastręcza pewnych problemów ( np z czytaniem brań a i na najlepsze nawet zestawy nie zawsze ryba idzie ) - dlatego nie wszystkie kwestie idzie rozwiązać poprzez sieć. Początkujący wędkarz siedzi w sieci a później dziwi się że nic się go nie czepia ! Więcej praktyki , mniej teoretyzowania.
[2011-09-29 21:48]
Mają problemy ze wszystkim , Nawet zarzucić takiej wędki co niektórzy nie potrafią bez splątania , na okrągło tutaj się skarżą że to że tamto , bo wiadomo snobistyczne podejście to nie wszystko by móc używać danej metody skutecznie .Niech się wreszcie zabiorą do łowienia , nauki metodą prób i błędów . Ile razy można odpowiadać na te same pytania ? Metoda drgającej szczytówki jak każda nastręcza pewnych problemów ( np z czytaniem brań a i na najlepsze nawet zestawy nie zawsze ryba idzie ) - dlatego nie wszystkie kwestie idzie rozwiązać poprzez sieć. Początkujący wędkarz siedzi w sieci a później dziwi się że nic się go nie czepia ! Więcej praktyki , mniej teoretyzowania.
to co tu robisz??jedź trenować
[2011-09-29 21:50]