Sprzęt karpiowy na początek
utworzono: 2013/05/12 14:34
Witam kolegów. Na przełomie maja i czerwca mam zamiar zakupić sprzęt karpiowy i zając się wędkarstwem karpiowym z prawdziwego zdarzenia. Mam zamiar łowić najczęściej na dużych gliniankach i innych wodach stojących. Budżet jakim będę dysponował to po 250 zł na kołowrotki i po 200 - 250 zł na wędki. Bardzo prosze doświadczonych kolegów karpiarzy o pomoc w doborze sprzętu, czy WY KARPIARZE bardziej preferujecie kołowrotki z wolnym biegiem czy bez niego? biorąc pod uwagę swój budżet moją uwage przyciągnął ten kołowrotek podobno anaconda to dobra karpiowa firma. http://www.karpiowy.pl/2010/03/kolowrotek-anaconda-distance-carp/# Co o tym myślicie? Bardzo proszę o pomoc. [2013-05-12 14:34]
Witam, wolny bieg w kołowrotku karpiowym moim zdaniem być musi.. jego brak może spowodować że po powrocie z tzw krzaków na stanowisko spostrzeżesz swoją karpiówkę sunąca po dnie zbiornika, znam przypadki wciągnięcia całego rodpoda do wody po złym wyregulowaniu hamulca... nie musisz też przytrzymywać szpuli przy zacięciu i dokręcać hamulca także wolny bieg to i wygoda i bezpieczne wybieranie żyłki przez zacięta rybę bez efektu tzw brody. w tej cenie (ok 230pln) polecam DRAGON MAXIMA FR1060i spory kołowrotek z dziesięcioma łożyskami, dodam że ma 5 lat gwarancji. Sam taki posiadam i nie ma żeczy do ktorej mogę się przyczepić.
Wędzisko FOXa z seri warior s 360cm z krzywą 3lbs. koszt ok 300 pln, fajna akcja, smukłe bez żadnego festynu. [2013-05-12 15:58]
Zacznij od dużego podbieraka i maty karpiowej. wędki nie muszą być wypasione- na początek takie po ok 100 zł starczą.co do kołowrotka to wolny bieg nie jest niezbędny ale nie przeszkadza jak by byłnapewno jest wygodniejszy niż rozkręcanie szpul.
[2013-05-12 16:35]
Witam kolegów. Na przełomie maja i czerwca mam zamiar zakupić sprzęt karpiowy i zając się wędkarstwem karpiowym z prawdziwego zdarzenia. Mam zamiar łowić najczęściej na dużych gliniankach i innych wodach stojących. Budżet jakim będę dysponował to po 250 zł na kołowrotki i po 200 - 250 zł na wędki. Bardzo prosze doświadczonych kolegów karpiarzy o pomoc w doborze sprzętu, czy WY KARPIARZE bardziej preferujecie kołowrotki z wolnym biegiem czy bez niego? biorąc pod uwagę swój budżet moją uwage przyciągnął ten kołowrotek podobno anaconda to dobra karpiowa firma. http://www.karpiowy.pl/2010/03/kolowrotek-anaconda-distance-carp/# Co o tym myślicie? Bardzo proszę o pomoc.
Anaconda produkuje dosyć dobre kołowrotki, co do wolnego biegu to nie jest on potrzebny w karpiowaniu, sam posiadam kołowrotki z wolnym biegiem ale bardzo rzadko go używam. Co do sprzętu to polecam kołowrotki okuma power liner, jeśli chodzi o wędki kup sobie yad ashford a jeśli chcesz łowić z wywózki to bardzo dobre do tego są daiwy black widow.
[2013-05-12 19:27]
Kołowrotek myślę że dobry wybrałeś sam taki nie dawno zakupiłem choć nie miałem jeszcze okazji go sprawdzić ;) A co do wędki to za te pieniądze to kupił bym ten : http://carpshop.pl/black-widow-carp-35lb-390m-p-549.html
[2013-05-12 19:35]
wędki i sprzęt " na początek " mnie nie interesuje, jak kupić to kupić cos żeby było dobrej jakości... [2013-05-12 22:47]
myślę że z 250 zł kupi się już fajne karpióweczki :) Odnawiam koledzy karpiarze wypowiadajcie na temat , ktore kołowrotki lepsze , wolny bieg czy bez ? [2013-05-12 23:07]
myślę że z 250 zł kupi się już fajne karpióweczki :) Odnawiam koledzy karpiarze wypowiadajcie na temat , ktore kołowrotki lepsze , wolny bieg czy bez ?
Co do wolnego biegu to rzecz gustu, choć hamulec przedni jest bardziej precyzyjny i kołowrotki bez wolnego biegu to prostrze konstrukcje i jest w nich mniej do popsucia :) choć jeśli kupisz dobry kołowrotek z wolnym biegiem to o awarię mimo wszystko bym sie nie martwił :)
[2013-05-13 11:48]
Sam jestem bardzo początkujący w dziedzinie karpiowania ale może ci coś pomogę ;-) Jeżeli chodzi o kołowrotek to ja używam Shimano Baitrunner ST 10000 RA, mi akurat taki wystarcza a i się do niego przekonałem może i tobie wpadnie w oko. Co do karpiówek to używam takich w cenie poniżej 200 zł z mikado ale radzę ci żebyś sobie zerkną na karpiówkę Shimano Alivio, kolega taką kupił ostatnio, wersję 2 częściową. Naprawdę fajna karpiówka i zasięg ma spory.
[2013-05-13 16:57]
DZISIAJ BYLEM W WUROPEJCKIM CENTRUM WĘDKARSKIM I pAN POLECIL MI W TEJ CENIE DAIWE BLACK WIDOW CARP lub SHIMANO ALIVIO, tym ze DAWIVA 190 ZŁ 2 SKŁADOWA I ALIWIO 105 ZŁ COS TAKIEGO O 15-20 ZŁ DROŻSZA i powiem szczerze ze wizualnie bardziej podoba mi sie daiwa , jest solidniej zrobiona w aliwio sa zakączenia blanku przy uchwycie kolowrotka normalnie lakierowane a w daiwie ladna podkladka chyba metalowa jest :) [2013-05-13 18:21]
Mam kij Daiwa Black Widow i szczerze jestem z niego zadowolony. Do tego kołowrotek Daiwa Regal X 5000BR (czy jakoś tak) i wszystko ładnie śmiga. Kołowrotek jest w cenie około 240zł [2013-05-13 18:29]
Ja osobiście posiadam wędziska Daiwa Black Widow 2lb, Dam Mad XT1 3lb oraz Prologic Classic 3lb. Każda wędka mi pasuje i wedug mnie jest godna polecenia. Co do kołoiwrotków to ja jestem zwolennikiem wolnego biegu i jak najbardziej z niego ciągle korzystam. Posiadam kołowrotki Okuma PULZAR Baitfeeder PZB 4000 i jestem z nich bardzo zadowolony. [2021-05-10 08:31]
Ja ci powiem tak i polecam serdecznie. Pamiętaj przede wszystkim, że nie musisz wydawać góry kasy na początek zacznij tak jak ja 20 kilka lat temu. Na początek podstawowy sprzęt, za rok zmieniasz na przykład wędki za następny rok kołowrotki i tak krok po kroku dojdziesz to delu. Ja osobiście polecam Ci wedki, od których za zaczynałem a co ciekawe sa jeszcze w sprzedaży. KIlasyka gatunku wędki karpiowe Daiwa Black Widow. Jest to legenda jak poczytasz sam będziesz wiedział. .Wystarczą spokojnie na kilka lat.
Ja na ten przykład od jakiegoś czasu kupuje w fajnym sklepie, gdzie możesz je kupić, ale też wybrać inne wędki o innych parametrach. Podsyłam link.
https://wielkaryba.pl/phfullsearch?orderby=position&orderway=desc&p=1&search_query=daiwa+black+widow
[2023-01-24 16:53]
Ja ci powiem tak i polecam serdecznie. Pamiętaj przede wszystkim, że nie musisz wydawać góry kasy na początek zacznij tak jak ja 20 kilka lat temu. Na początek podstawowy sprzęt, za rok zmieniasz na przykład wędki za następny rok kołowrotki i tak krok po kroku dojdziesz to delu. Ja osobiście polecam Ci wedki, od których za zaczynałem a co ciekawe sa jeszcze w sprzedaży. KIlasyka gatunku wędki karpiowe Daiwa Black Widow. Jest to legenda jak poczytasz sam będziesz wiedział. .Wystarczą spokojnie na kilka lat.ÂNawet mój Bitdefender nie chce otworzyć tego odnośnika z bieda reklamy, a co dopiero jakbym miał tam coś kupować. :) Zresztą konto założone, aby w trzech postach podać linki do tego samego, jak dla mnie, podejrzanego sklepu.
Ja na ten przykład od jakiegoś czasu kupuje w fajnym sklepie, gdzie możesz je kupić, ale też wybrać inne wędki o innych parametrach. Podsyłam link.Â
https://wielkaryba.pl/phfullsearch?orderby=position&orderway=desc&p=1&search_query=daiwa+black+widow
Â
[2023-01-25 07:56]
@jurasek15 padła im stronka. Osobiście zaopatrywałem się w tym sklepie w przynęty spinnigowe i moja ocena tego sklepu jest pozytywna. Na duży plus ceny i mocne promocje. Są nowi na rynku i w ten sposób zachęcają klientów. Z marketingowego punktu widzienia ruch bardzo właściwy. Pisząc o mocnych promocjach mam myśli promocje nawet do -70%. W taki sposób Daiwa Ninja warta około 200 zł+ była do kupienia w cenie poniżej 100 zł. Wysyłka oraz kontakt z klientem również bez zastrzeżeń. Minusem jest różnorodnośc producentów, których w porównaniu do innych sklepów jest po prostu mało. W sklepie przeważa Mikado, ale dla mnie to akurat plus, ponieważ w dużej mierze używam do spinningu właśnie produktów rodzimiej firmy Mikado. Pozdrawiam :) [2023-01-25 15:11]