Zaloguj się do konta

Sprzątamy forum

utworzono: 2009/12/04 04:00

Witam i od razu przechodzę do sedna. Od dłuższego czasu na portalu, a szczególnie na forum atmosfera stała się delikatnie mówiąc "gęsta". Nie zamierzam tu mówić o winnych, czy pokrzywdzonych - właściwie pokrzywdzeni jesteśmy wszyscy, bo chyba już większość kolegów czuje niechęć wchodząc na forum. Celem tego tematu jest poznanie waszych opinii, na to jak sytuację poprawić. Przyczyny znają chyba wszyscy biorący aktywny udział w dyskusjach, natomiast nie bardzo widać jakiekolwiek propozycje poprawienia tego stanu. I właśnie takich propozycji oczekuję w tym temacie.
Ja na początek może nieco drastycznie przedstawię mój punkt widzenia - po wprowadzeniu funkcji moderatorów, obawialiście się zbytniej ingerencji w swobodę wypowiedzi, jednak teraz sporo kolegów widząc jak forum upada wręcz domaga się reakcji moderatorów, nawet w sytuacjach nie do końca tego wymagających. Z drugiej strony są opinie, że forum ma być swoistym wentylem bezpieczeństwa portalu, pozwalającym odreagować niektórym zbyt impulsywnym użytkownikom. Moim prywatnym zdaniem taka funkcja forum jest nie do przyjęcia, jeśli mamy jedynie toczyć kłótnie, bo już teraz dosłownie brakuje na nim wędkarstwa.
Na koniec moja propozycja, o której wspomniałem już wcześniej - jako moderator zdecydowałem się wrócić do "starej, dobrej opcji kasuj post". Myślę, że pozwoli to choć w części uniknąć wciąż powstających "metrowych" wątków, w których kłócący się już nawet nie pamiętają o co się pokłócili. Także, jedna rada - przenieście prywatne kłótnie na prywatną pocztę, a na forum dajcie czas moderatorom na usunięcie wypowiedzi niewłaściwie wyrażającego się użytkownika. Wiadomo, że moderatorzy działają całkowicie społecznie i nie są w stanie śledzić forum na bieżąco, na to trzeba czasu. A jeśli macie do kogoś uwagi, zawsze można do moderatora napisać zamiast samemu wdawać się w kłótnie. Chyba moderator może szybciej i skuteczniej to załatwić ;-)
Tyle ode mnie - czekam na wasze propozycję poprawienia sytuacji. [2009-12-04 04:00]

...zgadzam się z TINCĄ nałeży kasować posty ,które prowokują do kłótni .Zastanawiam się co Ci prowokatorzy chcą osiągnąć ,może zaistnieć na forum ,wywołać zainteresowanie swoją osobą. Podejrzewam ,że mają manię wyższości albo kompleksy .Myślę, że dla nich byłoby lepiej ,jak by popisywali się wiedzą wędkarską i w tym temacie prowadzić polemiki , będzie to korzystne dla wszystkich .Nieraz myślę przecież Ci ludzie nie znają sie- tylko z portalu ,a tyle zawiści .Uważam ,że brać wędkarska powinna być monolitem .Tak- jestem zdecydowanym przeciwnikiem waśni ..KOLEDZY WIĘCEJ SZACUNKU WOBEC SIEBIE ..pozdr.. [2009-12-04 06:31]

..od kiedy jest pokuj Hydepark jest więcej kłutni .Kłutnie wywołane są przez głupie tematy poruszane przez niektórych kolegów np." dzień dobry " "dobry wieczór "( no to dzień dobry -dobry wieczór ) a, nielepiej było by - "Witam kolegów po kiju, jak wam minoł dzień " np.......ja dziś byłem na rybach straciłem ładnego leszcza 4.kg.,miałem przypon 0.12mm. koledzy co sądzicie może zastosowałem za cienki .....jest temat! , który nie prowokuje do kłutni ,a do twórczej dyskusji ..pozdr... [2009-12-04 07:11]

...wątki które wprowadzają ferment nie tylko, że są blokowane ,ale muszą być usunięte , bo i tak można je przeczytać i mogą wywołać pokrewny temat ... [2009-12-04 07:23]

pawelz

Jestem na tym forum raczej gosciem i nie chcialbym nikomu nic narzucac.
Jestem zarejestrowany na kilku forach i mam kilka spostrzezen.
1) Jedno z forow jest zamkniete. Nie mozna sie na nim zarejestrowac bez rekomendacji i zgody pozostalych uczestnikow. Istniejemy okolo 4-5 lat. Nie pamietam dokladnie. Przez ten okres nie bylo ani jednej klutni. Jestem na nim administratorem i nie musialem usuwac ani jednego postu.
2) Jedno z forow jest otwarte dla kazdego, ale administrator ucina natychmiast wszelkiego rodzaju wycieczki personalne czy tez posty zaczynajace odbiegac od zalozonego watku. Praktycznie byle swiadkie jednej nazwijmy to awantury. Rozeszlo sie po kosciach. Byla spora roznica zdan, ale wszyscy podali sobie dlon. I w klotni tej nikt nikogo nie obrazal i nikt nikomu nie grozil. Chodzilo raczej o "swiatopoglad".
http://www.muchowe.fora.pl/
3) Zupelnie otwarte forum. Braktycznie brak moderatora. Kazdy moze pisac co chce. Byl okres ze glownym tematem na forum byly - klotnie
http://www.flyfishing.pl
Na nim nie zabieram wogole glosu. Tylko czytam.
Przegladam tez jeszcze kilka forow. WCWI, RybieOKO (tam dawno nie bylem), namuche.pl.
I nasowa mi sie jedna mysl. Im wieksze restrykcje, tym mniej klotni. A przede wszystkim bez wycieczek osobisty, a tylko konkretne argumenty przy dyskusji.
Pisze niewiele w internecie, ale kilka postow na roznych forach "splodzilem". Z jednymi ludzie sie zgadzali, z innymi nie. Ale nikt nie wyzwal mnie od nieukow za np. brak czcionki jak tu. Taka postawa bylem zaskoczony. Poki beda tacy ludzie tu pisywac, ewentualnie nie beda temperowani za takie posty, zawsze beda wszczynane awantury.
Linki podalem zeby np. osoby odpowiedzialne za to forum poogladaly i byc moze przeniosly na ten grunt rozwiazania z innych forow.
[2009-12-04 09:30]

pawelz

sorry za blad. Mialo byc "klotni" a nie "klutni". Boje sie ze zqaraz ktos na mnie napadnie. No i ten post powinien znalezc sie jako odpowiedz do glownego watku. [2009-12-04 09:34]

Są fora na innych portalach, gdzie ciężko spotkać rozdrażnionych ludzi walących do siebie na wzajem z ciężkiej artylerii wyzwisk i pogróżek .
Jeżeli czyjś wpis ,jest prowokacyjny to po prostu nikt nie odpowiada na zaczepki , a wręcz unika się jakiejkolwiek dyskusji z delikwentem.
Zauważyłem że na naszym portalu jest tylko nieliczna grupa nie reformowalnych Kolegów lubujących się , a wręcz nie potrafiących zrezygnować z zaczepek i docinków. grupa ta pomimo próśb i prób negocjowania o zaprzestanie swoich praktyk , nawet nie raczy zwracać uwagi na próby załagodzenia sporu .Po takiej interwencji , w pocie czoła i z uporem godnym podziwu od nowa rozwijają dyskusje na drażliwy temat. Rajcuje ich nie sam spór czy wulgaryzmy , lecz sama możliwość wypowiadania się bezcelowego. Morał z tego wychodzi tylko taki ,że klepią w klawiaturę wyłącznie po to by nabijać sobie punkty do statystyki , . Nie interesuje ich publikowanie własnych linków, bo nie maja żadnego pomysłu na artykuł. Wręcz są bez płodni twórczo . Podłączają się do drażliwych sporów i dalej jątrzyć i podjudzać przeciw sobie skłóconych ludzi. W ten sposób powstają niewspółmiernie długie tasiemce wpisów w których dawno zapomniano o co chodziło na początku autorowi postu .
I takie posty i wpisy kasował bym bez jakiejkolwiek żenady i litości.
Pozdrawiam.

[2009-12-04 14:55]

A! To i ja dorzucę swoje parę groszy w temacie.

Największym błędem jest podejmowanie dialogu na forum z osobą, która nie jest bezpośrednim źródłem pytania. Ocenianie siebie na wzajem również nie jest na miejscu w obszarze forum. Mnie forum kojarzy się z podaniem problemu bądź zapytania oraz uzyskaniem rozwiązania/odpowiedzi. Nawet pokój Hydepark nie jest miejscem do wymiany poglądów nt. drugiej osoby a raczej jej wirtualnej odsłony. Nawet w tym wątku, który zakłada dyskusję na pewien temat ja odpowiadam jedynie na pytanie autora i z nim mogę polemizować - próba podjęcia dialogu ze mną na ten temat zakończy się fiaskiem.

Jak widać wszystko sprowadza się do problemu dyskusji rodem spod sklepu PSS Społem z udziałem kilku dreszczy po paru mózgoje...

Kolejną rzeczą jaką zauważyłem jest wypowiadanie się w wątkach adresowanych do konkretnych członków Kół. Ponieważ strony z domeną wedkuje.pl nie pozwalają na własne forum - forum Koła, sytuacja wygląda jak wygląda.

To pokrótce moje spostrzeżenia.

A teraz pomysł na rozwiązanie problemu: CZAT! Miejsce, które byłoby "swoistym wentylem bezpieczeństwa portalu, pozwalającym odreagować niektórym zbyt impulsywnym użytkownikom." W wielu serwisach ta forma wyładowania bądź dyskusji sprawdza się rewelacyjnie. Przyznaję, że pisanie na PW jest nieco uciążliwe i zamiast przenosić się na prywatne pole potyczek słownych pisze się na forum. CZAT pozwalałby się bluzgać w czasie rzeczywistym, tak długo dopóki jakiś spostrzegawczy moderator nie dostrzegłby problemu. Wracając jeszcze do Hydepark-u. Pokój przeznaczony jest do zakładania tematów o niczym związanym z wędkarstwem, ale nie oznacza, że ma służyć jako poligon dla kilku oszołomów.

Ponadto. Jestem pewien, że co najmniej kilku userów (jestem w stanie wymienić nick-i - pewna grupka "trzymająca władzę") nie poprze mojego pomysłu tylko dlatego że nie jestem jednym z nich - bez sensu.

To chyba tyle w temacie. Pozdro! [2009-12-04 15:38]

No i ma facet sporo racji. Przenieśmy personalne dysputy na czat. Na forum nie powinno się poruszać tematów traktujących bezpośrednio o personach. To portal wędkarski a nie magiel towarzyski. Czat byłby odpowiednim miejscem do plotek itp. [2009-12-04 19:42]

slawomir66

Grzegorz masz moje poparcie. Na forum zagościł chaos i bezprawie. Kasowanie postów to sposób zaprowadzenia - raz porządku, dwa kultury. Pisałem, że wchodzę nie raz na forum działkowców gdyż to moje drugie hobby i tam jest spokój, kultura i porządek. Są ludzie pilnujący tego i jeśli ktoś narusza regulamin dostaje burę a gdy nie poprawi swojego postępowania jest kasowany. Tak powinno być i tutaj i dziwi mnie opieszałość redakcji na sytuacje ostatnich gorących dni. [2009-12-04 20:01]

Jaka to różnica czy bluzgi będą szły na czacie czy na forum? [2009-12-04 20:03]

Za bluzgi powinny być sankcje jak na innych forach. Ostrzeżenia blokowanie a potem won z portalu... [2009-12-04 20:10]

Ja podałem pewnego rodzaju alternatywę, ale widzę, że Ty bez chamstwa żyć nie możesz bo z góry zakładasz że ono będzie i pozostanie a zmieni jedynie miejsce - bez sensu... [2009-12-04 20:42]

Norbert Stolarczyk

Uważaj na słowa Kolego carpaniack
[2009-12-04 20:48]

Zresztą! Wszędzie powinny obowiązywać takie same zasady dobrego zachowania... I to tyle bo miałem nie dyskutować z postronnymi! [2009-12-04 20:48]

"CZAT pozwalałby się bluzgać w czasie rzeczywistym, tak długo dopóki jakiś spostrzegawczy moderator nie dostrzegłby problemu"

To są Twoje słowa. Z nich wynika, że Twoim rozwiązaniem wprowadzającym porządek na forum jest utworzenie czatu gdzie użytkownicy mogliby bluzgać. Ja zapytałem jaka to różnica gdzie będą bluzgi na portalu? Bo to nie jest rozwiązanie tylko ukrycie problemu.

A Ty od razu że ja bez chamstwa żyć nie mogę? Czy Twoja wypowiedź nie mija się czasem z netykietą?

Czuję się urażony i proponuję udać się do wątku na forum utworzonym przez Pawelka pt: "Tu i Teraz" i wyrazić skruchę za swe niestosowne zachowanie wobec mojej osoby. [2009-12-04 20:51]

:) [2009-12-04 21:12]

angelika

Przyznam się że od pewnego czasu zaglądałam tu bardzo rzadko ale po tym co czytałam zupełnie straciłam ochotę żeby cokolwiek pisać. Byłoby dobrze gdyby wątki i posty, które mogą w jakikolwiek prowokować do mocno posuniętych niepoprawnych sytuacji. Jak się wszystko uspokoi i będzie unormowane to dajcie mi znać na prywatną korespondencję bo w tego rodzaju polemikę nie mam zamiaru się bawić i niepotrzebnie denerwować. Także miłego wieczoru i do zobaczenia aż sytuacja się unormuje. Buziaki i pozdrowienia Angelika :* [2009-12-04 21:39]

kazik

Jest to portal Społecznościowy , czyli nie zależny i w tym tkwi siła i robi go jako jeden z najlepszych portali wędkarskich. Społeczność jest taka jaki jest Naród i od nas zależy czy będziemy kulturalni czy nie , ale zakładać jakieś kagańce i wprowadzać cenzurę to nie przystoi. Musimy się na wzajem wychowywać i uczyć kultury , a wspólnie sami możemy uczynić ten portal przyjaznym i rozwijać go . [2009-12-05 00:21]

Norbert Stolarczyk

O jakiej niezależności mówisz Kaziu, przecież wszystkie nasze poczynania mają odzwierciedlenie w prawie i powinieneś wiedzieć jakie konsekwencje dla nas i dla portalu niesie za sobą negatywne zachowanie o którym tyle się już tu powiedziało. Poza tym jeśli portal nie będzie na siebie zarabiał a czyni to miedzy innymi dzięki ilości osób zalogowanych. Coraz więcej osób ma dość tej niezależności o której mówisz i odchodzą z portalu, uwierz mi jeżeli dalej tak będzie to długo tu miejsca nie zagrzejemy, oto jest kolejna zależność tego portalu.
Więc nie mówmy o niezależnym portalu bo taki termin nie istnieje. [2009-12-05 00:34]

kazik

Niezależny to taki w którym można dyskutować na różne tematy wiedząc że nikt nie usunie ich , co nie jednokrotnie zdarza się przy tematach niewygodnych PZW lub jakiejś grupie dla której takie portale są otwierane. A czym bogatsi są właściciele takiego portalu tym taka forma jak najdłużej będzie utrzymywana . Zauważ co się działo i dzieje na portalu Społecznościowym ,,Nasza klasa” . Na początkach można było wszystko , czyli kraść, przeklinać i co tylko mógł każdy wymyśleć , a dzisiaj ten portal porządnieje , robi się po mału porządnym portalem i wielu przybywa . Nie cierpię portalu na którym nic się nie dzieje , gdzie na odpowiedz muszę czekać kilka dni i tematy prawie zawsze jednakowe , bo jeżeli wprowadzisz coś niewygodnego w postaci uwag to zaraz go zlikwidują bo nie wygodny.
O jakości portalu decydujemy my i my powinniśmy go głównie porządkować , a nie że ktoś nam coś będzie narzucał . Mamy w końcu tą demokrację , więc się jej uczmy.
[2009-12-05 01:02]

No i długo nie trzeba było czekać , na objawienie się kolegi,carpmaniack, z nie nagannym zachowaniem . Brawo. Brawo . carpmaniack. Tylko pogratulować .Mają co niektórzy z kogo brać przykład . Tylko niech się kolega nie dziwi ,jak kolega u niektórych takowe zachowanie jak pana zobaczy . [2009-12-05 15:36]

zuza

Niestety nie znałazł się taki który by dogodził każdemu i jak to bywa już normą życiową - zawsze w grone znajdzie sie czarna "owca"-jednemu zabraknie kropki nad i - komuś znowu słowo nie przypadnie do gustu i jak to zwykle bywa znajdzie się obrońca,byc może się mylę ale wiem jak bardzo boli lekceważenie takiego patafiana jednego czy drugiego - więc kto madry -niezareaguje i niewarto sobie cisnienia podnosic tylko najzwyczajniej w świecie lekceważyc pacjęta -który usilnie chce sie dowartosciowac na forum ,warto by rozważyc również kwestie usuniecia postu .... [2009-12-05 20:05]

Witam ponownie. Jak widać zdania są podzielone, choć jedno nas łączy - doprowadzić do "normalności". Z tego, co zauważyłem za kasowaniem obraźliwych wypowiedzi opowiadają się koledzy, którzy pamiętają jeszcze jak wyglądał ten portal jakiś czas temu. Wtedy też niepotrzebne kłótnie były eliminowane i myślę, że dużo chętniej braliśmy udział w dyskusjach.
Może krótko do poszczególnych osób:
-Kazik - jeśli chodzi o usuwanie postów, brane są pod uwagę jedynie obraźliwe wypowiedzi skierowane personalnie do któregoś z użytkowników, a więc niezgodne z regulaminem portalu. Nie ma tu mowy o ograniczaniu swobody wypowiedzi na tematy tzw. niewygodne. Możesz być spokojny, że nikt nie usunie kulturalnie napisanej krytyki. Każdy może wyrazić swoje zdanie, powiedzieć co go boli, ale chyba zgodzisz się ze mną, że jeśli ktoś cię określi niecenzuralnym lub osobiście rażącym słowem - taką wypowiedź należałoby usunąć.
-Carpmaniak-wprowadzenie czatu było już proponowane i dyskutowane kilkakrotnie. Moim zdanie, jak również redakcji i większości użytkowników, nie jest to rozwiązanie ani przydatne, ani pożądane. Czat mógłby spełniać rolę bezpośredniej komunikacji w szerszym kręgu pozwalając na szybką wymianę informacji między zainteresowanymi wędkarzami, chociaż do tego celu można spokojnie wykorzystać inne środki. Natomiast w żadnym przypadku nie jest celowe tworzenie czatu do kłótni. Przecież chodzi nam o ich wyeliminowanie, a nie przeniesienie w inne miejsce. Jak już wspomnieli koledzy wyżej, nie ma różnicy, czy obrazisz osobę na forum, czy na czacie. Od wyjaśnień spraw personalnych są bezpośrednie środki łączności, wiadomości prywatne itp. i nikt nie może być zmuszany do codziennego czytania czyichś bluzgów. Przecież właśnie takie zachowanie jest przyczyną coraz większego zniechęcenia większości spokojnych użytkowników do udziału w życiu portalu.
-Angeliko i Zuzo - dziękuję za jedne z najrozsądniejszych wypowiedzi, szczerze mówiąc to chyba najbardziej przed piękniejszą częścią naszej społeczności jest mi najbardziej wstyd za stan forum. Kiedy pojawia się na portalu koleżanka "po kiju", wszyscy rzucają się żeby ją gorąco powitać, cieszą się i zachwycają, a za chwilę oferują na forum jedynie kłótnie... Chyba każdy zauważy jak mało kobiet obecnie się wypowiada na forum, kiedyś tak nie było. Myślę, że najczęściej kobiety są nie tylko bardziej wrażliwe, ale też bardziej praktycznie podchodzą do niepotrzebnych sporów - po co brać w nich udział. Jest mi naprawdę przykro z powodu odejścia z naszej społeczności już wielu wartościowych koleżanek (w tym także bardzo bliskiej mi osoby). Większość z nich logowała się na portalu aby rozmawiać o wędkowaniu, a nie oglądać obrzucanie kogoś błotem. Wstyd panowie, wstyd!

Na koniec - ja podjąłem już decyzję w jaki sposób będę postępował z brakiem kultury. Nie jest moim celem czynienie z forum sztywnego, rygorystycznego i ugłaskanego miejsca, w którym trzeba się wyrażać w dystyngowany sposób,a jednocześnie martwego. Jednak, tak jak w życiu jakieś zasady muszą obowiązywać dla dobra większości. Dlatego też wypowiedzi pozbawione kultury, nie związane z tematyką wątku, a szczególnie obraźliwe personalnie spotkają się z surowym traktowaniem z mojej strony.
Pozdrawiam i zachęcam do dalszej dyskusji. [2009-12-06 18:01]

kazik

Ja tyko wymieniłem dlaczego ten portal jest lepszy od innych , czyli niezależny i my go tworzymy kolego ,,tinca” . Pomysł z kasowaniem lub usuwaniem niecenzurowanych i obraźliwych zwrotów jest jak najbardziej na miejscu. Niech każdy zachowuje się zgodnie z regulaminem tego portalu to wszystko będzie w porządku. [2009-12-06 19:31]

Norbert Stolarczyk

Moje decyzje i działania w niczym nie odbiegają od Kolegi Tinca [2009-12-06 19:59]