SPRO RED ARC opór przy otwartym kabłąku
utworzono: 2012/03/28 09:35
Witam
Pytanie do posiadaczy RED ARC'ów. Czy wasze kołowrotki też mają tak, że jak odblokujecie kabłąk, to jest wyczuwalny opór przy zakręceniu korbką? Nie chodzi mi o moment zatrzaskiwania kabłąka. Najlepiej jest to wyczuwalne, przy wyłączonej blokadzie wstecznego biegu, kiedy można delikatnie zakręcić korbką w drugą stronę. Nie wiem czy jest to wada mojego egzemplarza, czy zamysł producenta. Wiem, że w stradicach po otwarciu kabłąka jest opór na korbce, jest to dodatkowa blokada, aby kabłąk się samoczynnie nie zamkną podczas rzutu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
[2012-03-28 09:35]
Też tak mam, dziś zakupiłem ten kołowrotek a mam pytanie odnośnie luzu na szpuli góra dół, łapiąc ja palcami rusza się około 5mm ? to normalne? [2012-03-28 22:39]
Też tak mam, dziś zakupiłem ten kołowrotek a mam pytanie odnośnie luzu na szpuli góra dół, łapiąc ja palcami rusza się około 5mm ? to normalne?
Przyłączam się do pytania. Ja swojego nowego rozebrałem i dodatkowo przesmarowałem. Spostrzegłem teraz, że ma taki właśnie spory luz. Czy tak wcześniej było? Nie wiem.
[2012-03-28 23:50]Mam dwa Red Arci i oba mają ten opór przy otwartym kabłąku oraz luz na szpuli, która chodzi góra, dół. Taką budowę ten SPRO po prostu ma i tyle. Kiedyś w sklepie to specjalnie sprawdzałem. Ogólnie te pytania odnośnie ruchu szpuli już były gdzieś tutaj na forum. Tak, więc spoko, panowie, RED ARCi tak mają :)
[2012-03-29 00:25]
Mój też ma luż na szpuli góra dół, ważne ,że nie ma luzu na korbce i rotorze. [2012-03-30 21:57]
też mnie ten opór intrygował ale po przeczytaniu kiliku wpisów uspokoiłem się, męczy mnie jeszcze jeden mały detal- jedynym wizualnym aspektem który nie podobał mi sie na zdjęciach tego kołowrotka (zakupionego przez net, rozmiar 10400) była ta różowa obwódka na szpuli, ku mojemu zdziwieniu po otrzymaniu paczki i rozpakowaniu sprzętu widze iz kolor kołowrotka jest jednolity i nie ma tej obwódki. teraz moje pytanie czy wasze młynki mają to?? [2012-04-19 09:02]