Zaloguj się do konta

Sprężynki kabłączka w kołowrotku-jak naprawić?

utworzono: 2011/05/12 00:10
kazik

Mam taki problem , a mianowicie gdzie można dostać sprężynki do zamykania kabłączka w kołowrotku . U nas w sklepach takiego czegoś nie dostaniesz , jedynie proponują kupić nowe kołowrotki . Kiedyś robiłem z agrafki , czy sprężynek które można było rozginać , ale to nie to co oryginały , bo albo za słabe , albo się nie domykają  . Mam trzy kołowrotki które są dobre jedynie te sprężynki pękły i kabłąk się nie zamyka . Szkoda ich przez takie głupstwo wyrzucać . A może ktoś ma jakiś pomysł aby te sprężynki dorobić tak aby działały jak oryginały .

[2011-05-12 00:10]

marcino

Też zmagam się z tym problemem bo kiedyś było tego pełno w sklepach i jeszcze w zeszłym roku udało mi się zakupić dwie ostatnie sprężynki w jednym sklepie - sprzedawca stwierdził że nikt takim asortymentem się nie interesuje. Ponoć mineły czasy własnoręcznych napraw.

Mam pare starych kręciołów i próbuje je jakoś przywrócić do życia. Ze dwa by jeszcze posłóżyły do połowu ale traktuje je jako pamiątki . Przerabiałem też agrafki ale to nie to . Potrzebny jest odpowiedni materiał na sprężynę i odpowiednio zwinięty . Mam Dama Byrona z początku lat 90- Preksera Oriona i ze dwa z minionej epoki naprawdę jak dla mnie unikaty . Porobię foty jak tylko je jakoś doprowadze do stanu działania . Pięknie będą wyglądały zdobiąc mą małą kolekcje początków mego wędkarstwa bo nie każdy może się cieszyć z posiadania takich pamiątek. Ile to wspaniałych eksponatów człowiek się pozbył z nadejściem nowszej technologi. Mam też stare radzieckie wędziska jakieś przynęty sztuczne - spławiki z kory dobrze pełnoletnie. Kiedyś słóżyły nam na codzień ale nadszedł czas większego dostępu do akcesoriów wędkarskich lepszych praktyczniejszych ale nie zapominajmy od czego zaczynaliśmy. Wielu młodych adeptów sztuki wędkarskiej nie zna tego problemu bo dziś można bez problemu dostać wszystko i nieraz mamy problem na co się zdecydować. Jedynie taka kolekcja może pokazać im obraz minionych lat. Pozdrawiam :)

[2011-05-12 01:31]

marcino

Zamyśliłem się wspominając dawne czasy i odbiegłem od tematu .

Jak Kolega wspomniał jest problem z niedomykaniem się krencioła . Robiłem sprężyny z agrawek , przerabiałem inne sprężyny z różnych sprzętów i efekt był marny - nietrwały .

Czekam na opinie innych kolegów bo być może ich pomysły pomogą ożywić nasze kręciołki.

[2011-05-12 01:47]

paulo

Witam serdecznie.
Dorobienie takich sprężynek to niby nic takiego a jednak sprawia dużo kłopotu.
Cóż mogę doradzić.
1.Zlecić wykonanie w warsztacie zajmującym się sprężynami ,choć tych jest coraz to mniej
   i zapewne koszt wykonania może być zbyt duży. Ale kto pyta nie błądzi.A pytanie nic nie
   kosztuje.
2.Do wykonania sprężynki potrzebny jest drut sprężynowy ciągnięty z odpowiedniej stali.
   taki drut można najprędzej pozyskać z urządzeń elektrycznych np styczników.
   Tam musi być stosowany drut o stosownych parametrach. Taka pozyskana sprężynka
   jest jednak ulepszana termicznie, by się nie odkształcała ,a więc ponowne jej wygięcie
   może spowodować jej pęknięcie ,jako że została zahartowana. By ją u profilować według
   swoich potrzeb trzeba ją wyrzażyć po czym wygiąć podług wzoru (stara sprężynka).
   Tak wygiętą ponownie musimy zahartować  podgrzewając ją palnikiem do odpowiedniej barwy
   i tak rozgrzaną zanurzyć w oleju.Proces ten wymaga wprawy gdyż nadmiernie zahartowana
   szybko pęka.
 3.Postarać się o drut sprężynowy o określonej średnicy wygiąć i zahartować.
    Na tyle mogę pomóc . życzę powodzenia .Paulo.
[2011-05-12 04:52]

ryukon1975

Najlepszym wyjściem jest oddanie do osoby która zajmuje się naprawą kołowrotków.W Rzeszowie każdy sklep wędkarski współpracuje z taką osobą,zostawiam kołowrotek w sklepie u sprzedawcy a za kilka dni jest naprawiony.Wymieniałem sprężyny i łożyska i jestem naprawdę zadowolony z jakości wykonania napraw.Koszt wymiany sprężyny to groszowe sprawy,ja płaciłem dwa lata wstecz kilkanaście złotych.
[2011-05-12 06:48]

kaban

Ja postępuję w razie awarii młynka dokładnie tak samo jak kolega Hefeed8.Moje własne próby stworzenia zastępczej sprężynki były zbyt zawodne i nietrwałe.
[2011-05-12 08:16]

pstrag222

ja zastepuje je ze starych nie sprawnych kołowrotkow ktorych mam pełno bo zbieram je od znajomych zawsze mam czesci zapasowe.
[2011-05-12 09:50]

Czy chodzi Wam o takie sprężynki? One są mojej własnej roboty. Nie trudno je zrobić TYLKO! odpowiedni drut.Ja ten co z niego robiłem to dostałem od kolegi (30lat temu).Jest to drut o średnicy fi 0.8mm.Ale podobny można kupić w aptece jako drut dentystyczny (chyba). [2011-05-12 11:35]

ryukon1975

Między innymi są i takie sprężynki ale to raczej typ z tanich i starszych modeli.Daiwy i Shimano które mam mają inne sprężyny.Kształtu takiego jak sprężyna w długopisie mają one długą żywotność i są dużo mniej awaryjne,mi jeszcze żadna z tych nie pękła.Natomiast ten typ ze zdjęcia jest bardzo awaryjny.
[2011-05-12 11:59]

Między innymi są i takie sprężynki ale to raczej typ z tanich i starszych modeli.Daiwy i Shimano które mam mają inne sprężyny.Kształtu takiego jak sprężyna w długopisie mają one długą żywotność i są dużo mniej awaryjne,mi jeszcze żadna z tych nie pękła.Natomiast ten typ ze zdjęcia jest bardzo awaryjny.

Awaryjny, Nie awaryjny - nie ważne. Ważne,że naprawić można i trzeba.Pozdrawiam. [2011-05-12 12:10]

Awaryjny, Nie awaryjny - nie ważne. Ważne,że naprawić można i trzeba.Pozdrawiam.

W nowym moim artykule p.t. "Jak wykonać i wymienić sprężynkę" spróbuje napisać i porobić zdjęcia jak ja nawijałem sprężynki i jak je wymieniałem. [2011-05-15 16:54]

ksks3

W warunkach domowych nie da się  wykonać normalnie działającej sprężynki.  To skomplikowany proces techniczny wymagający dostępu do odpowiednich materiałów i urządzeń  z piecem hartowniczym włącznie .  Można za to przeszukać sieć bo są jeszcze małe firmy specjalizujące się w produkcji sprężyn. Może producent też jest wędkarzem, ulituje sie nad kolegą i zrobi kilkanaście sztuk sprężynek. Bo cały problem leży w ilości. Żeby wytwórcy opłaciło się robić takie sprężynki, zamówienie musiało by dotyczyć min. tysiąca szt.
[2011-05-18 21:37]

ksks3 Absolutnie z Twoją teorią nie zgadzam się! Prowadząc warsztat naprawy sprzętu wędkarskiego przez 5 lat sam produkowałem sprężynki i sam je wymieniałem.I przez 5 lat nie miałem żadnej reklamacji.Wręcz przeciwnie moje sprężynki pracują do dzisiaj.Wiem ,bo mam kolegów, którzy maja jeszcze takie kołowrotki. Pozdrawiam Bogdan. [2011-05-19 18:55]

dealer081

no naszczescie w naszym sklepie jest tych sprezynek wiele rozmiarow choc przyznaje taniej by bylo kupic agrawke bo cena sprezynki wacha sie od 2-3.50 za sztuke [2011-05-19 19:06]

Mikesz71

Drut dental jest dobry ale trzeba mieć starą sprężynę na wzór i  grubość drutu też jest ważna bo jak dasz za cienki to będzie słabo odbijać.
[2011-05-19 19:57]

Drut dental jest dobry ale trzeba mieć starą sprężynę na wzór i  grubość drutu też jest ważna bo jak dasz za cienki to będzie słabo odbijać.

No właśnie! ja nie mam z tym problemu, bo mogę dorobić taką sprężynkę bez "WZORU",  Ale tego nauczyłem się prowadząc Komis - konserwacja, naprawa sprzętu wędkarskiego.  [2011-08-12 19:11]

No właśnie! ja nie mam z tym problemu, bo mogę dorobić taką sprężynkę bez "WZORU",  Ale tego nauczyłem się prowadząc Komis - konserwacja, naprawa sprzętu wędkarskiego. 

[2011-08-12 19:16]