Sposób na złowienie dużego karasia

/ 74 odpowiedzi / 2 zdjęć

Wątek dotyczy karasi, mianowicie tego jak złapać większa rybę.

Już dwa lata łapie karasie, kilka razy złapałem coś większego ale zazwyczaj lapie rybki po 10-15 centymetrów.

Może znacie jakieś sposoby na złapanie większego karasia i chcecie się nimi podzielić.

Nie spieszczie się czas mam do wiosny.

Jeszcze jedno ryby łapię na zbiorniku zaporowym w Krynicach.

bobus86

oj w zeszlym roku mialem kilka ponad kilowych karasi,tylko na rzece.a moj sposub to dwie rasowy i kukurydza na haczyk.zawsze troszke necilem kukurydza przed lowieniem. (2011/01/25 16:21)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

karpik12456

ja lowilem karasie na biale robaczki czesto braly na czerwone sukem w wedkowaniu karasi bedzie dobra zaneta lin karas do tego dodal bym wanilie noi jak wszyscy wedkarze wiedza to ze karas najlepiej bierze z  rana wczesny swit a nawet mozna sprobowac w pochmurny dzien to tez jest barzdo dobra pora na karasia pozdrawiam i zycze udanych polowow karasi

(2011/01/25 16:48)

Majster 81

Witam . Wiadomo , że na różnych zbiornikach ryba inaczej bierze tzn. ma inne przysmaki inne menu . Z tego co zauważyłem u siebie , najlepszą wręcz rewelacyjną przynętą jest ziemniak (kostka 1 cm). Oczywiście łowisko musi być uprzednio zanęcone. Pozdrawiam (2011/01/25 17:08)

u?ytkownik5445

Witam ja w tamtym roku łowiłem ładne karasie na ziemniaka pokrojonego w kosteczkę.Służył mi jako przynęta ale i również jako dodatek do zanęty tylko do zanęty trzeba go drobniej pokroić.Pozdrawiam (2011/01/25 17:14)

mistrz654

Serdecznie dziękuje za pomoc.

Nigdy nie spotkałem się z takimi metodami, więc napewno się przydadzą.

(2011/01/25 17:41)

pstrag222

Też tam czasem wedkuje. Nece uniwersalna zaneta trapera na karpiowate. dodaje doźo bialych robaków. Plus pokrojene czerwone. Oraz kuku gotowana (2011/01/25 18:22)

dawidmati12

Mój sposób na karasia jest taki: łowię go głuwnie na ciasto z miękiszu chleba. Spławik to ok 1 g. Haczyk stawiam tuż nad dnem. Tym sposobem dużego karasia udało mi się złowić (2011/01/25 21:02)

u?ytkownik60775

Już dwa lata łapie karasie, kilka razy złapałem coś większego ale zazwyczaj lapie rybki po 10-15 centymetrów.

Może znacie jakieś sposoby na złapanie większego karasia i chcecie się nimi podzielić.

witam kolego teraz  niełowie karasi,bo zmieniłem łowiska ale kiedyś miałem niezłe efekty-to co mogę ci doradzić żeby złapać dużego to rozpoczęcie łowienia o brzasku w czerwcu to będzie 3.30rano maksymalnie do8.00 i do domu bo potem to już będziesz żywca łapał a na co proponuje skóre od chleba i krojone ziemniaki parowane. .>napisz kiedyś o efektach pozdrawiam (2011/01/25 23:23)

u?ytkownik60849

Kolego. Uwierz mi najlepiej dżdżownice, a jak nie to kukurydza. Możesz też zabarwić na czerwień. By na haczyku znalazła się żółta i czerwona. A może przypadkowo złowi się karp. :) Tak ja miałem. Czyhałem na karasia, a tu niespodzianka. Jednak numer jeden to długa glizda. Pozdrawiam.  (2011/01/26 00:05)

michal7u8i

Dużego karasia najlepiej złowić na rasówki , zanim jednak zaczniesz łowić zanęć łowisko zanetą na karasia z dodatkiem kurydzy. (2011/01/26 09:47)

mateo552

Witam kolegów mam problem otóż mam niewielki staw głębokość do 1,5m jest tam kilka gatunków ryb ale znacznie przeważa karaś bo jak łowie to tylko to bierze i biorą cały czas małe rybki nie większe niż dłoń i proszę o porady jak zwabić i złowić jakiś większy okaz, w tym roku złowiłem tam tylko 2 większe sztuki, staw mam niedaleko domu więc mogę poświęcić kilka dni na nęcenie albo coś, i proszę też o jakieś przepisy na zanęty własnej roboty na tą rybę.

Pozdrawiam
Mateusz.
(2011/07/26 23:06)

u?ytkownik85006

Chłopie!!A wiesz do czego służy "szukaj na forum"? (2011/07/26 23:12)

mateo552

Jak bym znalazł coś przydatnego to bym tu nic nie napisał. (2011/07/26 23:15)

u?ytkownik85006

To jeśli twierdzisz,że szukałeś i nic ciekawego nie znalazłeś,to co jeszcze robisz na tym portalu?Widocznie nikt na wedkuje.pl nie jest w stanie Ci pomóc..W sumie,ja się poświęciłem i znalazłem naprawdę sporo informacji na temat łowienia dużych karasi.Tylko jak się nie chce..
Korzystając z okazji mam pytanie do kolegów: Na co bierze duża ukleja?Bo łapię tylko takie po 10 cm,a chciałbym większe...Proszę,pomóżcie... (2011/07/26 23:28)

mateo552

Kurde człowieku ale co z tego że ja założe na haczyk kukurydze jak do okoła będą małe karasie ja sie pytałem też jak zwabić dużego karasia a jeśli masz sie zemną tylko sprzeczać to dzięki za taką pomoc troche jest tam informacji przydatnych ale nie dokładnie to co chce. (2011/07/26 23:34)

mateo552

No i o to chodziło dzięki tylko bym jeszcze poprosił o jakieś zanęty własnej roboty na tą rybke. (2011/07/27 13:19)

koles

witam mam tez okazje lowic na niewielkim stawie gdzie dominuja karasie. problem polega na tym ze karas jest ryba ktora rozmnaza sie szybko potrafi zmieniac plec zeby zapewnic sobie warunki do przetrwania. w malych stawach gdzie jest ich duzo jest duza konkurencja pokarmowa i karasie moga karlowaciec i nie dorastaja do duzych rozmiarow, co nie oznacza ze nie moze sie trafic duzy okaz. jakims rozwiazaniem jest zastosowanie duzej przynety ale i to nie gwarantuje duzej ryby bo zanim ona dostrzeze twoja przynete juz moze zostac objedzona przez te male. probowac warto przy odrobinie szczescia mozesz trafic ladna sztuke (2011/07/27 13:34)

mateo552

W stawie mam większe karasie bo wpuszczałem takie koło kilograma ale to tylko kilka dlatego bardzie licze na te co urosły od małego, a na jesieni będe staw czyścił siatką z większych ryb. (2011/07/27 13:48)

koles

to moze lepiej odlowic te male a zostawic sobie te wieksze wtedy problem malych sam sie rozwiaze. ale proponuje nadal wieksza przynete mala rosowka lub 2 wieksze czerwone robaki te male beda mialy problem z polknieciem wiekszej przynety i oczywiscie lekko przegruntuj zestaw te male najczesciej trzymaja sie przy powierzchni. (2011/07/27 14:01)

u?ytkownik37148

weź znęć te "małe g***a" z jednej strony stawy a z drugiej łów.Te mniejsze odpłyną z Twojej miejscówki a większe będą mogły zasiąść do stołu. Większe karasie nie lubią tłoku....  (2011/07/27 14:08)

TheMateusz

Witam :) Jestem tu nowy i chciał bym wam przedstawić mój problem , wędkuje na dośc dużym stawie który jest porośnięty trzcinami , Staw jakieś 7 lat temu został wydzierżawiony jakimś Cyganom którzy zarybili staw karpiem , amurem... z tego co słyszałem w stawie coś ponoć przetrwało , niektórzy mówią ze jest tam amur bo trzcina jest posiepana... lecz ja łowie tam od jakiś 3 lat z kolegą lub sam i nic oprócz karasia nie złapaliśmy... czasem trafiały sie większe sztuki ale żadko , staw ma ok 1,7 głębokości dno miejscami  jest zamulone ok 10-15 cm , od kilku dni dość często tam bywam i w sobotę planuje polować na dużego karasia  mój plan po czytaniu wielu artykułów jest następujący : wieczorem ok 18 zanęcę miejsce jakieś 4 metry od brzegu zaraz przy takiej trawie wodnej a o 20 przyjadę z wędkami , Zanęta : kupna zanęta lin karaś , puszka kukurydzy konserwowej dżdżownice ( posiekane ) rozmoczony chleb z bułka , myślałem dodać jeszcze aromatu waniliowego ale nie wiem czy to dobry sposób ,    będę łowił metodą spławikową . na haczyk zaczepię dżdżownicę w kłębku  na drugiej wędce kukurydze a na 3 takiego "drewniaka" co są położone zaraz na brzegu przy dnie w wodzie , tzn takie małe drewienka jakby a w środku jest robal na to dobrze brały ale karasie 20 cm...  jeżeli wieczorem nic większego nie złapię ponęcę tą samą zanęta zarzucę bębenek tak zwany "żak" i rano o 3,30 znów zacznę połów z tym ze jedną wędkę zarzucę na grunt... na sprężynie a na haczyk dam dżdżownicę..  dno jest zamulone miejscami więc myślałem o kawałku styropianu który bym ubarwil na czarno zeby nie kusil ryb i namoczył go w aromacie waniliowym   zeby przynęta nie zagrzebała się w mule tylko była 2 cm nad nim ale nie wiem czy to dobry pomysł... i liczę ze efekty będą ;) dotychczas wg nie zanęcałem tylko robak lub chleb na haczyk i do wody... nikt oprócz mnie tam nie wędkuje no czasem przyjadą jakieś menele ..;/ ale złapią jakiegoś japońca lub nie... Chciał bym mój plan dać wam do oceny bo nie wiem czy to dobry pomysł . Jeszcze jedno jak bym mógł sprawdzić czy oprócz karasia coś tam pływa jeżeli nic innego jak karaś nie złapałem , z góry dziękuje za pomoc . Pozdrawiam Mateusz :) (2012/06/26 21:58)

pawlo698

Nie wiem jak u Ciebie tam jest ale u mnie większe karasie brały tylko w godzinach porannych (od 5 do 8) i wieczorkiem (21-23) na kanapeczkę czyli dżdżownica i kukurydza konserwowa na jednym haku. Spróbuj tak jak mówisz a może coś z tego wyjdzie... Na tą chwilę mogę Ci jedynie życzyć powodzenia! 
/Pozdrawiam Paweł (2012/06/26 22:14)