Witam Panowie mam problem gdyż dzisiaj 3 razy szczupłego straciłem :( Haczyk mam 1.0 ,stalka, spławik 8 g, i jako żywca uzywam ok 15 cm płotek . Chciał bym sie od was dowiedzieć jak wy zachaczacie rybke bo dzisiaj po zerwaniu jednego patrze a haczyk sie cofnął i grot schował sie w rybke i szczupuły tylko trzymał za rybke pewnie a zahaczyłem ją za grzbiet pod kręgoslupem . I w którym momecnie zaciąć ? Jutro juz zaqłoże kotwiczki
Witam! Ja zakładam tylko kotwiczki równierz pod kręgosłupem na grzbiecie muj żywiec to 10cm karasie jak widzisz żę jest branie to musisz chwilę odczekać ja czekam ok 15s i przeważnie jest szczupły. Powodzenia i połamania kija!!!
.Witam :) szczupły na żywca ma praktycznie swoje schematyczne branie..:) przeważnie uderza..! i spławik lekko przy topi..może się tak w miejscu chwile zatrzymać,poprawia sobie żywca..bo jego atak jest błyskawiczny i zaskakujący dla małej rybki.. kiedy ułoży sobie rybkę głową do przełyku..w tedy pomału rusza,łykając ją i zatapiając spławik...to jest to!!! kiedy można go ciąć...! różnie się zachowują szczupłe :) młody będzie gnał nam z zestawem jak dziki koń mustang,a stary dorodny szczupły jak na wiek przystało i wielkość będzie to robił bardzo spokojne jak by pozował do filmu wędkarskiego...sam hol po zacięciu jest niesamowita walka,parcie i skakanie nawet nad lustro wody..coś Pięknego w wykonaniu szczupaków:) ...Kotwiczka..dobra jest tylko po za haczeniu na wszystkie groty jest trudno bez uszkodzenia ryby je wyjąć jak łyknie..!!! no ale każdy może stosować to co mu odpowiada,,,Pozdrawiam :) (2010/11/11 20:23)
no to pan snajper powiedział ci wszystko, tylko wydaje mi sie że z wiosny czy to mały czy to duży bieże łapczywie ,jesinią różnie to bywa duży szczupak może wziąść bardzo delikatnie przytopić spławik i stać w miejscu............................ (2010/11/11 20:37)
Witaj..:) nie no jesteśmy przede wszystkim wędkarzami...Kolegami po kiju...i moim zdaniem możemy się traktować jak równy z równym..:)) (2010/11/11 21:22)