Witam kolegów po kiju. Szukałem na forum opinii o spodniobutach ale nie znalazłem nic konkretnego. Chciałbym posłuchać waszych opinii na temat tych http://allegro.pl/spodniobuty-wedkarskie-wodery-wzmacniane-rozm-44-i1666934935.html
1)chcę łowić w ruchy więc intensywnie chce się poruszać 2)chciałbym ich używać dosyć często
witam. że trudno uzyskać na forum odpowiedz w tym temacie to odpowiem bo te posiadam które podałeś. byłem juz w nich kilka razy nad woda... kilka razy błoto mnie wciągnęło po kolana i je wyrywałem i jest ok. do łowienia od późnej wiosny do końca lata można w nich spokojnie łowić, nawet jak woda jest ciepła czujesz w nich przyjemny chłód. wydają się być solidne chodź wierzch buta mógłby być trochę sztywniejszy. a tak nie znalazłem w nich minusów. maja kieszonkę w środku w którą włożysz przynęty lub telefon i kartę wędkarska. ja dostałem do nich pas z kieszonkami więc nie ryzykuje wkładania przynęt do kieszeni. (2011/06/16 07:43)
Nie posiadam tych spodniobutow, ale pamietaj o kilku rzeczach. 1) guma czy inny material tego typu nie przepuszczaja powietrza. W cieple dni nawet jak bedziesz stal nieruchomo po pas w wodzie to i tak sie spocisz. A jesli chcesz lowic aktywnie to kaplica. Zebys nie wiem jaka bielizne oddychajaca zalozyl pod to, to nie ma szans. Poplyniesz w pocie. 2) W chlodniejszej wodzie albo ubierzesz sie na cebule albo zmarzniesz. Przy braku oddychania to tragedia. 3) jesli masz ochote lowic na kamienistym dnie (gory) to uwazaj na skrecenie stopy. Tylko twardy but z twarda cholewka jakos przed tym zabezpiecza.
Zeby nie truc dluzej. Sam mam miedzy innymi gumiaki ale stosuje je tylko na krotkie szybkie wypady w cieple pory roku. Jesli jade w gory albo na dluzej gdziekolwiek, zakladam oddychacze a na zimniejsze pory roku neopreny. Tez nie oddychaja, ale nie musisz zakladac pod nie kupy warstw ubrania a wiec komfort nieporownywalnie wyzszy.
Jesli chcesz lowic aktywnie, a nie masz za wiele kasy, poszukalbym zintegrowanych tanich oddychaczy. Mozna wyrwac juz za okolo 400 zl w jakis supermarketach typu decathlon czy go-sport. Do tego na jesien, zime cieple polary i oddychajaca bielizne i masz super komplet na wiele lat. (2011/06/16 08:12)