Witamu Posiadam obecnie mocno wysłużoną piękną klasyczną spławikówkę (firmy Riobi) ale niestety czas robi swoje przelotki już się ułamują (ma ponad 30 lat) i nadeszła pora wymiany na nową.przy obecnym ogromnym rynku rodzi się pytanie:
Jaką spławikówkę kupić jaki kołowrotek itd.(łowie 90% na wodach stojących typu zalew jezioro z lekką falą o słabym uciągu)Pozdrawiamdarek :)
Witamu Posiadam obecnie mocno wysłużoną piękną klasyczną spławikówkę (firmy Riobi) ale niestety czas robi swoje przelotki już się ułamują (ma ponad 30 lat) i nadeszła pora wymiany na nową.przy obecnym ogromnym rynku rodzi się pytanie:
Jaką spławikówkę kupić jaki kołowrotek itd.(łowie 90% na wodach stojących typu zalew jezioro z lekką falą o słabym uciągu)Pozdrawiamdarek :)
witamwiesz ja zastanawiałem się nad naprawą oczywiście bo wędeczka choć leciwa to super pracuje porostu poezja ale chciałbym ją tochę oszczędzić bo jak pisałem latka swoje ma i nigdy nie wiadomoy to jakies 150- 300 zł. Ale nie mam dobrych doświadczeń z jaksonem i on jest na sstraconej pozycji.Pozdr.
Darek, a jaka ona jest ta twoja Riobi?(2013/03/09 12:28)
Mówisz że super pracuje i super ci się na nią łowiło. Powinieneś mieć na niej opisane parametry; ciężar wyrzutu, lbs. Jaka miała akcję szczytową czy pracowała na całości. Długość i jaka rękojeść (długość rękojeści).
Na rynku jest tyle produktów różnych firm, że powinieneś podobną sobie wybrać. Na łowienie z brzegu jako wyrzutka to naprawdę optymalna jest 4,2 m. Choć niektórzy lubują się nawet w 5 m.
Oczywiście wybierając taką wędkę w sklepie możesz ją rozłożyć i zobaczyć czy identycznie się zachowuje. Bo w sklepach internetowych tego nie zrobisz i mimo że będzie pisać że ma taki sam ciężar wyrzutu jak też taką samą akcję to nie musi się identycznie zachowywać (może być ciut delikatniejsza lub sztywniejsza...)
Możesz też spróbować z bacikiem z zestawem skróconym, dość fajna zabawa z taka wędką.
Powiem Ci że na kanałach gdzie jest lekki uciąg wody super takim bacikiem się łowi, gdyż zestaw idealnie trafia w ten sam punkt, można nią przytrzymać przynętę jak na przepływance co też wspaniale wabi/drażni rybki. Co do długości takiego bacika to musisz dobrać sam do typu łowiska jak i odległości w jakiej będziesz łowił.
Trudno określić parametry bo już wszystko pozacierane , ale: rekojeść (olnik)długa oplatana sznurkiem, budowa wł.szklane,uchwyt netalowy, dł. ok 3,4-3,6m. Jest dość mięka i parabo- liczna. Zależy mi na typowym sprzecie do spławika . Ale nie na 5g płotki czy jazie.
Pozdrawiam
Witam.Ja mam daiwa aqualite power match 3.90 10-40cw i do tego kołowrotek harrier match też z daiwy. Wędkę mam prawie rok. Z czystym sumieniem mogę polecić, bardzo ładnie pracuje i jak się wie jak, można wyrzucić zestaw na sporą odległość. Co do kołowrotka to jak narazie bez zarzutu, ładnie pracuje, nie trzeszczy ani nie skrzypi chociaż go nie oszczędzałem. Cena zestawu to około 400zl. Ja kupowałem w szczecinie w magazynie. Sklep handluje na allegro, to jak jesteś z okolić to stargujesz jeszcze z 30zeta:) pozdrawiam