Zaloguj się do konta

Spławik na wartką rzekę

utworzono: 2010/03/06 11:38
mar83

Prosżę o radę tych,którzy wędkują na wartkich rzekach Jaki spławik najlepszy? Czasami wędkuję na Warcie stosowałem rożne przeważnie żagielki nawet o wadze 20 gr.Wszystkie odpływały tam gdzie chciały,potem były zaczepy i diabli brali zestaw.Ile ja tam utopiłem kasy lepiej nie mówić
[2010-03-06 11:38]

zawer

To zależy ja stosuje spławiki w kształcie odwróconej kropli jak łowie na ciężką przepływanke to spławik tak do 10 gr max gdy łowie klenie na czereśnie to nawet w szybkim nurcie stosuje mały spławik bombkę często bez obciążenia tak aby przynęta spływała swobodnie z nurtem i cały czas kontroluję żyłkę bardzo często brania są w 2 sek po tym jak przytrzymam zestaw.
[2010-03-06 12:06]

Robertos

Co do łapania na wartkich rzekach ja na wiosnę wędkuję na rzece Skrwie na odcinku górskim i nie stosuję spławików typu żagiel lecz paluchów.Spławik ten u góry jest gruby no i oczywiście na dole smukły.Używam spławików do czterech gr,większe się nie sprawdzają.Zestaw musi być przegróntowany,do tego stosuję oliwki o większej masie niż spławik i dwie śruciny jedna na przyponie a druga nad nim około dziesięć centymetrów.Moja rzeka nie jest głęboka bo maksymalnie do czterech metrów.Są tam ładne klenie i jazie.Powodzenia.
[2010-03-06 12:21]

zd220368

byłem na zawodach okręgowych na kanale obra o dość silnym uciągu tak około 4,0g-6,0g ja łowiłem na 4,0g obok mnie łowił piotr lorenc oraz zbibniew mileski aktualni wtedy mistrz oraz w-ce mistrz polski. i co ciekawe łapali oni na spławiki od 1,2g-1,5g z pełnym powodzeniem wygrywając zawody w przysłowiowych cuglach sposób połowu bardzo ciekawy głebokość łowiska około1,2m temat prowadzenia oraz ułożenia zanety kiedyś przyokazji opisze ci mistrzowie są z naszego okręgu [2010-03-06 17:37]

mar83

Dobra dzięki bardzo za wszystkie porady kupiłem dziś w necie typowo rzeczny komplet od 1,5 do 10 gr Pozdrawiam wszystkich
[2010-03-07 16:56]

mar83

Robertos Nie bardzo rozumiem jak dajesz 4 gr spławik to o jakiej gramaturze wieszasz ciężarki. Piszesz łezkę plus 2 dodatkowe Do tej pory wieszałem tyle ile miał spławik.Pozdrawaim
[2010-03-13 18:14]