Spinningowanie w nocy

/ 10 odpowiedzi
Czy jest sens łowienia na spining w nocy? Macie jakies efekty?
Widlak12

Witam ja łapałem na kopyta sandacze po zmroku , innej ryby nie udało mi się złowić ale ze swojego doświadczenia wiem, że jak najbardziej można próbować ryby też odbierają ruch w wodzie linią boczną. (2010/10/25 12:00)

minus

w jednym z ostatnich pism wędkarskich czytałem że w nocy można bolenia łowić i to podobno właśnie po zmroku duży boleń jest mniej czujny i łatwiej o dużą rapę

ja osobiście nie łowiłem na spina po zmroku (2010/10/25 12:42)

u?ytkownik57187

sumy, sandacze, klenie, węgorze a nawet szczupaki można łowić nocą. (2010/10/25 13:21)

u?ytkownik32263

Spining nocny jest jak najbardziej skuteczny zarówno na jazie, klenie, sumy a także sandacze, ale o tej porze roku wszystkie te gatunki możemy poławiać równie skutecznie w dzień, ba ostatnimi czasy sandacze dużo lepiej mi biorą właśnie w dzień. Nocne łapanie za to jest skuteczniejsze w ciepłe pory roku, szczególnie lato. Co do efektów to miałem w nocy parę sandaczyków ale jeden trafił się nawet fajny 68 cm na gumę w lipcu. Generalnie możesz teraz nie katować sie w mroźną noc tylko chodzić w dzień, a efekty przyjdą prędzej czy później. Połamania! (2010/10/25 14:03)

JOPEK1971

Nocny spinning to świetna metoda na wiele gatunków ryb drapieżnych i nie tylko,o tej porze również biorą brzany i klenie które nieraz przyprawiają o zawrót głowy.Jeżeli chodzi o połów szczupaków po zmroku,to najlepsze efekty miałem w sezonie letnim,chwile po zapadnięciu zmroku i tuż przed brzaskiem,z mojego doświadczenia najlepszymi miejscami są płycizny,tam woda latem w porze nocnej schładza się najszybciej gdzie szczupaki trawią pokarm zjedzony wieczorem(optymalna temperatura żerowania tych drapieżników 10-15c) ale to tylko moje spostrzeżenia ;-) (2010/10/25 14:16)

u?ytkownik40353

sumy, sandacze, klenie, węgorze a nawet szczupaki można łowić nocą.

Kurcze węgorki też na spining w nocy biorą ,no muszę spróbować (2010/10/25 14:42)

daMMka

Sens jest zawsze, gdy jesteś nad wodą :) Ja na rybkach zawsze optymistycznie nastawiony :)Nocą bolenie, sandacze, sumy klenie, ale napewno skuszą się też inne drapieżniki. Słyszałem dużo o różnych opowiadaniach o sumach na spin w nocy, a o boleniach nocnych możesz przeczytać w czasopiśmie "Moje hobby wędkarstwo" tutaj masz link: http://wmh.pl/home.php?id=243 ;D Noc nad wodą napewno nie zmarnowana :D  (2010/10/25 18:19)

Manolo8

O tej porze roku i nie tylko, w pełnię, nocą sandacz bierze na spinning lepiej jak w dzień. Nie ma znaczenia kolor rippera, liczy się prowadzenie i miejsca przebywania białej ryby. Wielu zniechęcają zimne noce, ciemności i woli łowić na żywca, ale jak ktoś zna łowisko będzie miał lepsze efekty na spinning nocą, jak w dzień i okazy są zazwyczaj większe. (2010/10/25 20:16)

Grzebson181

Oczywiście, że tak.pozdrawiam (2010/10/25 20:29)