Spinningowa stalka na sandacza
utworzono: 2013/10/27 17:57
Witam
Mam pytanie czy da się złapać sandacza zabezpieczając się przed szczupakiem ?? Nigdy ,po za szczupakiem nie złapałem innej ryby używając stalki ( mowa tu o przyponie wolframowym ) ... Nawet okonia ... Tam gdzie łowie jest najwięcej szczupaka ,ale są też inne drapieżniki ... Łowię na gumy głównie i trafiają się same szczupaki ... No chyba ,że trzeba się pogodzić z utrata zestawu i się nastawić na jednego drapieżnika ??Fluocarbon nic by tu nie dał ?? Może jakiś grubszy przypon z plecionki ?? Próbował ktoś ?? [2013-10-27 17:57]
Ja nie widzę problemu w dozbrojeniu np gumy wolframem , szkoda aby szczupły odpłynał z przynetą /wielkim hakiem w pysku . Tym bardziej taki przypon nie zakłóca bardzo pracy przynety , choć mam znajomego , który byłby bardzo niezadowolony czytając moja opinię :)
Sandacz i szczupak, mimo że zamieszkują jeden zbiornik. To sporadycznie zajmują te same stanowisko, partie wody.Sandacza łowisz troszkę inaczej. Przynętę prowadzisz agresywnie pukając o dno (taki klasyk sandaczowy). Dlatego do gumy musisz użyć cięższej główki. No i mieć solidniejszy kij.Sandacz lubi mętniejszą wodę, tak więc i szukasz go w innej części łowiska.
Piszesz że nie złowiłeś okonia, łowiąc ze stalką. Ja na swoim łowisku linowo-szczupakowym, łowie głównie szczupaki bo na niego się nastawiam. Okonia trafiam jako przyłów, osobniki 20-36 cm. A używam stali o dł 25 cm i wytrzymałości 10 kg, czarnej. Tak wiec troszkę gruba, a jednak okonie się trafiają. no i przynęta minimum 8 cm tak wiec i nie na małe okonie. [2013-10-27 18:35]
Ja używam przyponów fluorocarbonowych. Na pewno taki przypon o grubości 0,50 nie przeszkadza okoniom i boleniom. Zdarzały się też klenie, więc i sandaczowi nie powinien. A nie zdarzyło się, żeby szczupak przegryzł mi fluorocarbon.
[2013-10-27 18:42]
Wśród moich kolegów wędkarzy większość z nich twierdzi iż sandaczowi przeszkadza przypon. Wg mnie jest na to sposób. Są przypony wiele lepsze niż popularne "stalówki" takie przypony wydaje m.in dragon nie pamietam dokładnie który to model lecz są wyjątkowo miękkie i bardzo wytrzymałe. Polecam w szczególności przypony firmy jan-tez Grzegorza Odoleckiego przypon długości 30 cm wytrzymałość 9 kg jest po prostu przecudny pod sandacza/szczupaka miękki jak plecionka ! [2013-10-27 22:46]
Wielkiej różnicy to nie robi, spokojnie można używać przyponu. Jako przykład podam fakt, że przy łowieniu sumów na spinning używam przyponów big game (a więc naprawdę grubych) i dość często zdarzają się przyłowy w postaci boleni, szczupaków i sandaczy właśnie. Nawet jeżeli używanie przyponu wpływa negatywnie na sandacze to jest to wpływ znikomy.
[2013-10-28 07:36]