Wędka spinningowa na szczupaka

/ 94 odpowiedzi / 6 zdjęć
kacper2888

Witam planuję zakup wędki za nie więcej niż 300 zł ważne aby to była wędka 275 i o cw 10-35
łowię na zbiorniku gdzie jest pełno szczupaka. Jest to zbiornik zaporowy z zatoczkami i dopływami rzek tam głębokość wynosi jakieś max 2/3 metry a na otwartej wodzie głębokość to jakieś 6-20 metrów jest to nowy zbiornik ale szczupaki zostały przeniesione z innego zbiornika niektóre mają ponad metr.

Chcę żeby kij nie był zbyt ciężki i do tego aby był czuły tak żeby czuć było branie takiego 30-40cm

Na jesień chciałbym łowić gumami cannibal 15cm waży ona 33gram do tego główka z 7/10gram chcę aby wędka to wytrzymała.
(2018/08/08 18:00)

ryukon1975

https://allegro.pl/wedka-dragon-street-fishing-spinn-2-75m-10-35g-i7186646753.html (2018/08/08 18:39)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

ryukon1975

Mam kilka kijów z tej serii i jestem zadowolony z ich działania w praktyce. (2018/08/08 18:40)

kacper2888

Hmmm ciężko mi stwierdzić czy kij jest naprawdę tak dobry jak ty go opisujesz z racji tego że jesteś testerem dragona może polecił byś coś jeszcze (2018/08/08 20:50)

ryukon1975

Skoro mnie z góry posądzasz o oszustwo to szkoda mojego czasu. Piszę o sprzęcie który znam. Kijów o parametrach jakie podałeś każdy znajdzie bez problemu przynajmniej kilka czy kilkanaście w każdym większym sklepie internetowym czy katalogu. Może ich wybór będzie trafniejszy. (2018/08/08 21:00)

Sith

@Kacper2888, zamiast się buldoczyć, poczytaj temat od początku, na pewno znajdziesz coś dla Siebie. Lenistwo jest jednym z najcięższych grzechów.
Poza tym napisałeś już sam kilka postów w różnych tematach, doradzanie Tobie zaczyna nudzić.

Ps
Nie masz zaufania do Ryukona? Popełniasz błąd, ale to Twoja sprawa... (2018/08/09 06:49)

tomasz-rusin

Ktoś może powiedzieć więcej o tej wędce? DRAGON TEAM DRAGON Z-SERIES spin 2.90m 18-42g zastanawiam się również nad Daiwa Prorex XR 2.70 15-50GR (2018/08/09 20:56)

ryukon1975

Łowiłem na wędziska Team Dragon Z-Series, choć akurat nie na ten model. Team Dragon to kije obecne na rynku od wielu lat, ciągle aktualizowane i modernizowane. Według mnie naprawdę warte polecenia. Tak samo jak w niższym przedziale cenowym wspomniany wyżej kij Dragon Street Fishing, na temat jednego nawet kiedyś już coś pisałem.
https://wedkuje.pl/n/dragon-street-fishing/96585
  (2018/08/12 12:29)

Kubox2273

Chciałbym zapytać jaką wybrać wędkę na szczupaka(okazjonalnie sandacze) do cw 30 g.
Szczupaki jakie będę łowił nie będą jakieś duże-2 kg max. Przynęty jakich będę używał będą miały przeważnie 10-14 cm. Główek używam od 7-13 g. Mój budżet wynosi ok. 400 zł. Długość jaka mnie interesuje to od 2.4 m do 2.7 m. Głównie będę łowił na jeziorach-czasami rzeki ale bardzo rzadko. (2019/11/30 14:42)

Bronn

Cześć! Jestem tu nowy na forum jak pewnie zauważycie. Mam na imię Wojciech, mój staź wędkarski jest bardzo krótki, od czerwca 2019, ale złapałem bakcyla :D Obecnie posiadam Konger Carbomaxx Super Spin 265 cm 10-30g, do tego jakiś 15 letni kołowrotek DAM, z prawdopodobnie równie starą żyłką. Udało mi się złapać tylko kilka szczupaków, malutkich. Miałem już prawie przy brzegu jakiegoś większego, ale spadł. Ogólnie nie wiem czy to kwestia mojej marnej techniki czy też sprzętu, ale wszystkie brania w zasadzie były niewyczuwalne, raczej orientowałem się później że coś siedzi już.
Tutaj pojawia się moje pytanie, co mógłbym kupić? Przeczytałem kilka testówryukon1oraz przejrzałem pewien portal na "a". Jako że, planuję dalej wędkować, chciałbym ulepszyć sprzęt. Którą wędkę najlepiej wybrać?
Dragon Black Rock II 275 cm 7-30g
Barkley E-Motion 274 cm 10-30
Savage Gear MPP2 274cm 10-30g
Daiwa Exceller Jigger 8-35 g 270cm
Dragon Flash SF Spinn X-Fast 275cm 7-30g
Dragon Street Fishing Spinn 260 cm 7-28
Gunki Power Game S-270 MH 7-28g
Shimano Scimitar BX 270cm 7-35g
DAM Effzett Impulse Spin 270 7-28g
Shimano Catana EX 270 10-30g
Daiwa Prorax S Spin 270 5-30g
Mikado Blocks 240 7-28g

Jak widzicie trochę tego jest w przedziale do 300 zł. Nie wiem co wybrać, najbardziej skłaniam się do 3 pierwszych wędek, ale może jest wsród nich coś lepszego.
Ogólnie łowiłem w tym roku na gumy Caniball i Kopyto Relaxu, głównie 10cm + 5/7,5g jig. Chciałbym spróbować też łowienia z woblerami jak np Rapala Shad Rap.
Jestem nastawiony na szczupaki, z brzegu. Jeziora i rzeki.
Niestety nie potrafie jeszcze stwierdzić czego poszukuję odnośnie charakterystyki wędki. Proszę Was o pomoc o zasugerowanie konkretnego modelu :) (2019/12/05 00:21)

ryukon1975

Jako że sam piszesz że nie potrafisz jeszcze dokładne napisać charakterystyki wędziska więc napiszę krótko. Jako ciągle początkujący powinieneś wybrać mocną wędkęktóra zniesie bez urazu trudy Twojej dalszej nauki. Biorąc pod uwagę że nastawiasz się nadal głównie na szczupaka wybrałbym na Twoim miejscu Dragona Black Rock 2,75 m 7-30 g.
Żeby zaś wyczuwać na nim wyraźnie brania jak i wszelkie kontakty przynęty z dnem, kamieniami i podobnymi rzeczmi powinieneś zamiast żyłki zastosować plecionkę. Dzięki temu że sie nie rozciąga tak jak żyłka każdy obicie przynętą czegoś w wodzie jest na tym kiju wyraźnym stuknięciem. Szybko i bez problemu ogarniesz to w praktyce.
Na koniec jeszcze jedna uwaga odnośnie wzmocnienia czucia brań. Łowisz bardzo lekkimi główkami. Więc jeśli nie planujesz cięższych przynęt może powinieneś wziąć pod uwagę lżejszą wersję tego wędziska czyli 2,75 m cw 5-25 g?
https://allegro.pl/oferta/wedka-dragon-black-rock-ii-spinn-2-75m-5-25g-8736970760 (2019/12/05 05:33)

Sith

Nic dodać, nic ująć. Super instrukcja dla adeptów spinningu. Popieram w całej rozciągłości. (2019/12/05 06:51)

Bronn

Szczerze powiedziawszy, to nawet nie wiem jakie cięższe przynęty mogłyby być, łowiłem też gumami 12.5cm ale tutaj bez efektów. Oglądam pewien kanał na Yt i poleca on np http://sklep.fishing24.pl/seb-wobler-stick-shadd-114-su-brb-1251392.html, ciągle mieści się to poniżej 30g :) owszem jakiś Svartzonker waży jakieś 70g. A wydaje mi się że gumami 25 cm to nie mam co łowić, bo poprostu nic tego nie zaatakuje tam gdzie łowię (głównie małe są moim zdaniem). Także jeśli tutaj moglibyście też wyjaśnić tą kwestię to byłoby super. (2019/12/05 08:09)

ryukon1975

Źle mnie zrozumiałeś. Jeśli chodzi o przynęty to 10-12,5 cm na początek spokojnie wystarczy. Chodzi mi głównie o masę główek. Pisałeś że używasz 5-7,5 g. To nie jest naprawdę dużo. Szczególnie w rzece gdzie nurt wymaga ciąższej główki by zapanować nad przynętą i prowadzić ją na wbranej głębokości czy podać z opadu. Używając główki lekkiej trudno to osągnąć i przynęta biegnie gdzieś w pół wody czy pod powierzchnią gdzie o brania szczupaków raczej trudno. Jeśl nawet próbujesz żeby przynęta osiągnęła dno to nutr robi z plecionką co chce i traci się kontakt z przynętą.
Pomimo że u mnie rzeka nie największa i nie najgłębsza to przynęty 10 cm dostają o tej porze roku główki minimum 10 -12 g. I dlatego mi kij o cw 7-30 g sprawdza się bardzo dobrze. (2019/12/05 08:32)

Bronn

Oo ok, dzięki wielkie za pomoc! :D (2019/12/05 09:09)

WedkarzIncognito

@Bronn co do wcześniejszego zapytania "Którą wędkę najlepiej wybrać?" i propozycji wędzisk, to wybór ostatecznie musisz podjąć samodzielnie, ale w propozycjach znalazł się kijek od Savage, a posiadam MPP2 lecz w odmianie 15-42 i pokrótce postaram się opisać moje odczucia co do tego wędziska. Zacznę od wykonania, mimo że nie jestem ekspertem to mogę śmiało stwierdzić że wykonanie jest warte swojej ceny, przelotki są równo wklejone, brak jakichkolwiek nadlewek lakieru, a na pochwałę zasługuję na pewno uchwyt kołowrotka, niby firmowy Savage Gear Gold Label DPS R/S, ale jak zamontowałem w nim kołowrotek tak do dziś uchwyt trzyma i trzyma, nic nie puszcza, nic się nie odkręca. Uchwyt (rękojeść) z pianki eva i końcówka uchwytu z materiału przypominającego korek również dają radę, nic się nie strzępi, nic nie odpada, jedynie wizualnie uchwyt piankowy nie jest już matowy, jak miało to miejsce gdy kijek był nowiutki (ja głupi od razu zerwałem folię ochronną), osobiście uważam że nie ma to wypływu na użytkowanie, mimo iż mogło by się wydawać że ręka będzie się zlizgać po rękojeści. Co do charakterystyki kija to zacznę od miejsc gdzie przeważnie łowię, a są to stawy, jeziora, zbiorniki zaporowe itd. Używane przynęty to gumy i żelastwo, woblery u mnie to rzadkość. Gumowe przynęty którye są w rozmiarach od 10 do 15cm uzbrojne w zależności od rozmiaru gumy w główki od 5 do 18g. Przy używaniu tak dobranych gum nie mam absolutnie zastrzeżeń co do pracy kija, a łowie przeważnie z opadu. Sprawa ma się zupełnie inaczej podczas używania większych wahadłówek (25g+) i obrotówek (roz.5+), to według mnie szczytówka jest zbyt miękka, taka jak by kluskowata, spolegliwa, nie jest to komfortowe. Akcja kija jest opisana jako fast i może coś w tym jest, ale chyba nie do końca. W porównianiu do Dragona Moderate 2 który jest opisany jako med-fast, to czuć że SG jest szybszy, nie żeby jakoś powalająco, ale jednak. Praca wędziska to jak dla mnie szczyt pod obciążeniem przechodzący w półparabolę. To chyba tyle, miało być po krótce wyszło trochę inaczej, mam nadzieje że ten opis pomoże w wyborze ;)
A co do łowienia dużymi gumami, to nie ma co wychodzić z założenia że w zbiorniku nie pływają duże esoxy, skoro na gumę 12,5 cm nic się nie skusiło (może była za mała ;)), dla dosyć zabawnego przykładu który mnie osobiście spotkał, dodam że 15cm cannibal został trafiony przez "szczupaka" o długości całych 33cm, jak zobaczyłem co jest grane to aż musiałem szybko zmierzyć tego wariata, a znów odwrotnym przykładem mogą być wyprawy w pogoni za okoniami, gdy na 5cm gumową prznętę przytrafi się "esio" który mierzy w okolicach wymiaru ;) (2019/12/05 17:39)

Bronn

Jutro pojadę zobaczyć do sklepu, coś na pewno wybiorę :D W ogóle mam pytanie, w ciągu ostatnich godzin pojawiła mi się możliwość zakupu wedki z serii Dragon Nano w niższej cenie niż ogólnie dostępna. Niestety dokładnie nie wiem jaki model jeszcse, ale czy ta seria jest godna uwagi i lepsza od tych propozycji? (2019/12/05 17:58)

ryukon1975

Znam dwie seri Nano i nie wiem o której piszemy. Nano Force oraz Nano Power. Jeśli chodzi o Nano Power jest to seria porównywalna do wędzisk wyżej. Nano Force to seria starsza ale z trochę wyższej półki i z całą pewnością znacznie lepsza od większości wymienionych na początku.
Jednak nie wiedząc nic o długości i ciężarze wyrzutowym trudno wróżyć. (2019/12/05 18:23)

Bronn

Wiem tylko że długość około 260 i cw około 10-30 (2019/12/05 18:55)

ryukon1975

Jak jutro będziesz wiedział dokładnie to napisz. Będziemy myśleć. (2019/12/05 19:07)