Spinning w lutym / marcu, a etyka wędkarza
utworzono: 2012/02/20 20:29
Uwaga! Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
Witam koleżanki i kolegów
Od niedawna jestem na forum i bardzo cenię sobie wasze wszelkie porady. Będzie to także mój pierwszy rok w którym zdecydowałem się na wyrobienie karty wędkarskiej i opłacenie składek. Do tej pory łowiłem na prywatnych łowiskach (staw / jezioro), głównie metodą spławikową oraz lekkim spiningiem. Od kilku dni zastanawiam się nad pewnym problemem, dlatego zdecydowałem się założyć ten temat. Posiadam w swojej miejscowości zalew / zbiornik retencyjny na którym z powodzeniu wielu kolegów łapało ładne okonie z pod lodu. Jako, że zima powoli odpuszcza pojawia się szansa zmarznąć trochę i porzucać spiningiem. Jednak mam obawy co od zachowania się strażników, a także innych "kolegów" po wędce.. wszak oficjalny sezon spiningowy rozpoczyna się z dniem 1maja,gdy kończy się okres ochronny szczupaka. Moje pytanie: Czy grozi mi jakaś kara z ręki strażnika, gdy uzbrojony w paprochy,delikatne blachy, spining z żyłka 0,20 i przyponem na okonia wybiorę się nad zalew? Czy może lepiej odpuścić sobie i zmontować lekki zestaw spławikowy. Dopiszę też dla jasności: zależy mi na dobrej zabawie, nie na rybie w celach konsumpcyjnych. [2012-02-20 20:29]
Zgodnie z RAPR okoń nie ma okresu ochronnego, więc z tego punktu widzenia nie ma łamania przepisów. Zwrócić jednak trzeba uwagę na wewnętrzne ustalenia dla danej wody. Mogą być jakieś ograniczenia. Pytać u właściciela lub dzierżawcy wody, ewentualnie w okręgu. [2012-02-20 13:50]
Na zalewie zastosowano tylko wymiar ochronny dla okonia 18cm. Nie ma żadnych obostrzeń dotyczących połowu metodą spiningową. W okręgu uzyskałem tylko wiadomość dotyczącą zalewu Zemborzyckiego, gdzie wprowadzono zakaz połowu metodą spiningową do dnia 31maja. [2012-02-20 13:56]
jaki oficjalny sezon spiningowy?
sezon zaczynam 1 stycznia a kończę ostatniego grudnia!!!!
U mnie spining nie odpoczywa!!!
[2012-02-21 06:49]
Na moim łowisku będzie wprowadzony zakaz spinningowania od 1 stycznia do 31 maja. Wędkarze w tym okresie łowili okonki na blachy nr 4, pęki rosówek, filety i żywce rozmiarów XXL, a kontrole kilkakrotnie znajdowały sandacze schowane w trawie, obok łowiska.
Póki co Ty możesz wędkować u Siebie, tylko nie stwarzaj podejrzeń przynętami i sprzętem.
[2012-02-21 07:00]
no w takiej sytuacji to mnie nie dziwi...aż smutno,kłusownicy z wędkami!!!
[2012-02-21 07:43]
Na moim łowisku będzie wprowadzony zakaz spinningowania od 1 stycznia do 31 maja. Wędkarze w tym okresie łowili okonki na blachy nr 4, pęki rosówek, filety i żywce rozmiarów XXL, a kontrole kilkakrotnie znajdowały sandacze schowane w trawie, obok łowiska.
Póki co Ty możesz wędkować u Siebie, tylko nie stwarzaj podejrzeń przynętami i sprzętem.
w 2011 złapałem 6 duzych okoni wszystkie na alge 3 i nie mam mniejszych kopyt twisterów jak 8 cm i co oznacza to ze lowię np. sandacze?załóżyłem grupę big game ze wzgledu ze caly rok łowie duzymi przynnetami. wybieram się na spinning jak zejdzie lód i pewnie bede lowił na alge 3 wiec nie można identyfikowac wszystkich tak samo. oczywiscie na fileta i zywca xxl nie bede lowil ale duze przynnty zawsze pozdrawiam [2012-02-21 08:54]
http://forum.wedkuje.pl/post/stalka-wolfram-podczas-lowienia-okoni-w-okresie/269099/0Ciekawa dyskusja na pokrewny temat [2012-02-21 09:09]
w 2011 złapałem 6 duzych okoni wszystkie na alge 3 i nie mam mniejszych kopyt twisterów jak 8 cm i co oznacza to ze lowię np. sandacze?załóżyłem grupę big game ze wzgledu ze caly rok łowie duzymi przynnetami. wybieram się na spinning jak zejdzie lód i pewnie bede lowił na alge 3 wiec nie można identyfikowac wszystkich tak samo. oczywiscie na fileta i zywca xxl nie bede lowil ale duze przynnty zawsze pozdrawiam
A ile innych ryb zlowiles na ta alge 3 oprocz 6 okoni ?. Jaka szansa jest na to ze glowna ryba w marcu na taka przynete bedzie okon, klen czy jaz. No chyba ze lowisz na pomorzu i lowisz trocie. Wowczas zwracam honor. Rozumiem Twoje podejsci, stosowanie duzych przynet. Ale to nie oznacza ze zawsze takie zachowanie moze byc wlasciwe. Jesli juz spinningujemy w okresie do 1 maja, to robmy to tak, aby zminimalizowac szanse zlowienia ryby bedacej pod ochrona a zmaksymalizowac szanse na interesujace nas ryby.
[2012-02-21 10:00]
w marcowym numerze Wiadomości Wedkarskich jest artykuł o łowieniu między innymi spinem w czasie ochrony szczupaka i sandacza. i zgodze się z zamieszczonym tam stwierdzeniem że czym innym jest przypadkowy przyłów i szybkie zwrócenie wolności rybie chronionej a czym innym ŚWIADOME polowanie w takim okresie. poza tym nawet sam zamiar nie jest karalny. [2012-02-21 11:01]
w marcowym numerze Wiadomości Wedkarskich jest artykuł o łowieniu między innymi spinem w czasie ochrony szczupaka i sandacza. i zgodze się z zamieszczonym tam stwierdzeniem że czym innym jest przypadkowy przyłów i szybkie zwrócenie wolności rybie chronionej a czym innym ŚWIADOME polowanie w takim okresie. poza tym nawet sam zamiar nie jest karalny.
Sam zamiar??? zamiar czego??? zamiar łowienia w okresie ochronnym (mimo, że z uwalnianiem ryb)?? Bo według regulaminu jest zabroniony (czyli karalny) jeśli o to koledze chodziło... [2012-02-21 11:14]
Sam zamiar??? zamiar czego??? zamiar łowienia w okresie ochronnym (mimo, że z uwalnianiem ryb)?? Bo według regulaminu jest zabroniony (czyli karalny) jeśli o to koledze chodziło...
chodziło mi o to że zamiar jest praktycznie nie do udowodnienia. oczywiście nawet zamiar uważam za nieetyczny ale to inna inszość. ja generalnie do końca kwietnia spinning zostawiam w kącie, bo użycie feeder'a też jest fajne :D
[2012-02-21 11:25]
zalew zeborzycki .zakaz spinningowania i połowu na żywą bądz martwą rybkę do dnia 31 maja [2012-02-21 17:08]
Kiedyś już na forum kwestionowałem nasze formy i metody ochrony drapieżnika. Nadal zastanawiam się, jakie efekty wnosi do naszych wód zakaz połowu szczupaka w regulaminowych okresach. Przecież w zależniości od rodzaju i głębokości łowiska szczupak wyciera się różnie. Okoń podchodzi do tarła mniej więcej w okresie luty - kwiecień. Największy lód i zero ochrony, a wiadomo, że będzie brał w sprzyjających warunkach praktycznie na wszystko. Spójrzy na inne formy ochrony wód. Na przyklad w Irlandii można spinningować cały okrągły rok i brać szczupaka jako tzw. pożytek jedynie do 50cm!!! Większy wraca do wody. Dużych szczupaków, w tym metrówek na większości wód tam nie brakuje. Prosty system i jeszcze raz system, a przy tym dotkliwe kary, na tyle dotkliwe, że nikt przy zdrowych zmysłach nie pomyśli nawet o złamaniu obowiązujących reguł. Przykre, ale na obecną chwilę z obowiązującymi przepisami jeszcze długo znajdziemy poprawy stanu i jakości zarybienia naszych wód. Z jednej strony jesteśmy mniej zamożni, a z drugiej przepisy uniemożliwiają nam podjęcie działań, które zmieniły by nasze lowiska w krótkim czasie. Łatwiej jest pojechać na łwoisko specjalne, zakupić matę wędkarską, środek dezynfekcyjny, zapłacić okołom 40 PLN za dzień wędkowania i yup[iścić karpia lub amura z powrotem do wody. [2012-02-21 20:01]
Witam Was Serdecznie. Ja tylko spinninguję, nie stosuję innej metody. Na przemian z zamiarem upolowania Szczupaka i pogoń za Okoniem. Te dwa gatunki są dla mnie przeciwnikami i partnerami - tak to traktuję. Nie zmuszam na siłę innych do wypuszczania złowionych ryb lecz uświadamiam że warto to robić. Ale chcę aby wprowadzono zakaz spinningowania do końca Maja, połowu na żywą i martwą rybkę także!!! Właśnie dlatego że w Maju dajemy sposobność pod przykrywką łowienia Szczupaka z gruntu poławiania Sandacza który właśnie w tym miesiącu dla wielu "niecierpliwych wędkarzy" jest jedynym miesiącem w którym mogą bezkarnie i łatwo złowić właśnie rybkę tego gatunku która jest wyjątkowo smakowita i jak niejednokrotnie słyszałem pięknie się prezentuje na talerzu. Wcale nie czuję się źle że w ten sposób łowiłbym o miesiąc krócej bo przecież i tak łowię jeszcze jak mrozy szaleją, mi wystarczy. Ale bardzo cieszyłbym się jak w Czerwcową noc miałbym możliwość skonfrontowania się z Sandaczem w zbiornikach zamkniętych a nie tylko mieć możliwość szukania jej w rzekach gdzie jest jeszcze w miarę bezpieczny. Kolega "ZIBI60" wcześniej wspomniał o praktykach z Sandaczami w Maju, to jest prawda a spinnigista który przemierza brzegi niejednokrotnie kilometrami jest w stanie dużo więcej zauważyć niż wędkarz stacjonarny. Polecam przeczytanie mojego wpisu pt."Golonko w miłym towarzystwie" opisujące różne podejście do wędkarstwa, jak jest .......... CIĘŻKO. Pozdro...
[2012-02-21 21:17]
@GrzesQ- idąc twoim tokiem myślenia to może powinno się wprowadzić zakaz łowienia spinningiem, itp do 30 czerwca. Przecież łowiąc sandacza można złowić też suma ?! Dla mnie wprowadzanie jakiś zakazów dodatkowych jest bez sensu. @borsuk6x9 dobrze napisał. Jest okres ochronny szczupaka to nie idziemy świadomie go łowić i tyle. Jak się uczepi podczas łowienia okoni to trudno. Odczep i szybko wypuść .To od nas wędkarzy zależy czy ryba podczas okresu ochronnego ma spokój czy nie. @pawelz napisał "A ile innych ryb zlowiles na ta alge 3 oprocz 6 okoni ?. Jaka szansa jest na to ze glowna ryba w marcu na taka przynete bedzie okon, klen czy jaz. No chyba ze lowisz na pomorzu i lowisz trocie. Wowczas zwracam honor. Rozumiem Twoje podejsci, stosowanie duzych przynet. Ale to nie oznacza ze zawsze takie zachowanie moze byc wlasciwe. Jesli juz spinningujemy w okresie do 1 maja, to robmy to tak, aby zminimalizowac szanse zlowienia ryby bedacej pod ochrona a zmaksymalizowac szanse na interesujace nas ryby."Ot i cała filozofia ;).
[2012-02-22 00:03]
Kiedyś już na forum kwestionowałem nasze formy i metody ochrony drapieżnika. Nadal zastanawiam się, jakie efekty wnosi do naszych wód zakaz połowu szczupaka w regulaminowych okresach. Przecież w zależniości od rodzaju i głębokości łowiska szczupak wyciera się różnie. Okoń podchodzi do tarła mniej więcej w okresie luty - kwiecień. Największy lód i zero ochrony, a wiadomo, że będzie brał w sprzyjających warunkach praktycznie na wszystko. Spójrzy na inne formy ochrony wód. Na przyklad w Irlandii można spinningować cały okrągły rok i brać szczupaka jako tzw. pożytek jedynie do 50cm!!! Większy wraca do wody. Dużych szczupaków, w tym metrówek na większości wód tam nie brakuje. Prosty system i jeszcze raz system, a przy tym dotkliwe kary, na tyle dotkliwe, że nikt przy zdrowych zmysłach nie pomyśli nawet o złamaniu obowiązujących reguł. Przykre, ale na obecną chwilę z obowiązującymi przepisami jeszcze długo znajdziemy poprawy stanu i jakości zarybienia naszych wód. Z jednej strony jesteśmy mniej zamożni, a z drugiej przepisy uniemożliwiają nam podjęcie działań, które zmieniły by nasze lowiska w krótkim czasie. Łatwiej jest pojechać na łwoisko specjalne, zakupić matę wędkarską, środek dezynfekcyjny, zapłacić okołom 40 PLN za dzień wędkowania i yup[iścić karpia lub amura z powrotem do wody.
Wypada tylko się z tym zgodzić, coby nie powielać postów.
Do kolegi GrześQ - nie obraź się ale uważam za skrajnie niedorzeczne nazywać rybę swoim partnerem.
[2012-02-22 07:47]
w 2011 złapałem 6 duzych okoni wszystkie na alge 3 i nie mam mniejszych kopyt twisterów jak 8 cm i co oznacza to ze lowię np. sandacze?załóżyłem grupę big game ze wzgledu ze caly rok łowie duzymi przynnetami. wybieram się na spinning jak zejdzie lód i pewnie bede lowił na alge 3 wiec nie można identyfikowac wszystkich tak samo. oczywiscie na fileta i zywca xxl nie bede lowil ale duze przynnty zawsze pozdrawiam
A ile innych ryb zlowiles na ta alge 3 oprocz 6 okoni ?. Jaka szansa jest na to ze glowna ryba w marcu na taka przynete bedzie okon, klen czy jaz. No chyba ze lowisz na pomorzu i lowisz trocie. Wowczas zwracam honor. Rozumiem Twoje podejsci, stosowanie duzych przynet. Ale to nie oznacza ze zawsze takie zachowanie moze byc wlasciwe. Jesli juz spinningujemy w okresie do 1 maja, to robmy to tak, aby zminimalizowac szanse zlowienia ryby bedacej pod ochrona a zmaksymalizowac szanse na interesujace nas ryby.
na alge 3 w 2011 złaopałem moze dwa szczupaki reszta okon i sandacz. może to ja zadam Ci tekie pytanie czy w maju nigdy na kopyto nie mialeś przyłowu sandacza, którego można łowić od czerwca i tak samo jest z sumem ?patrząc na Twój sposób zakazac trzeba spinningu do lipca bo moze sum weźmie.Łowie na Gwdzie górskiej rzece gdzie tez wystepuje pstrag a tylko na pewnych odcinkach przy największych mrozach np. przed tama jest lód reszta to płynaca woda. A szczerze to w lutym czy marcu nigdy nie mialem przyłowu w postaci szczupaka. zreszta wydaje mi sie , ze nie mam sie czego obawiać bo jak nawet złapalbym szczupaka to zaraz wypuscilbym go w innym przypadku podczas kontroli musze sie liczyć z konsekwencjami sadowymi a ze wzgledu na pasje jaką przejawiam do spinningu i poszanowania okresu chronionego nie pozwoliłbym sobie na takie rzeczy. uwazam ze alga 3 jest na rzece z duzym uciagiem jedną z najlepszych przynent i nie zamierzam z niej zrezygnowac. pozdrawaim [2012-02-22 09:58]
Krzysztofie należysz do etycznych wędkarzy, ale na moim zbiorniku praktyki z "połowami okonków" dużymi przynętami były nagminne, a rekwirowane sandacze upoważniły nas do tego że zakazaliśmy takich praktyk. Jeszcze parę lat temu wolno było pływać, to "koledzy" wyławiali z nad gniazda pilnujące samce sandaczy (kwiecień, maj), a kontroli powiedzieli - "ale my nie bierzemy ryb" !!!
Ludzka bezmyślność chyba nie ma granic.
[2012-02-22 11:27]
@GrzesQ- idąc twoim tokiem myślenia to może powinno się wprowadzić zakaz łowienia spinningiem, itp do 30 czerwca. Przecież łowiąc sandacza można złowić też suma ?! Dla mnie wprowadzanie jakiś zakazów dodatkowych jest bez sensu. @borsuk6x9 dobrze napisał. Jest okres ochronny szczupaka to nie idziemy świadomie go łowić i tyle. Jak się uczepi podczas łowienia okoni to trudno. Odczep i szybko wypuść .To od nas wędkarzy zależy czy ryba podczas okresu ochronnego ma spokój czy nie. @pawelz napisał "A ile innych ryb zlowiles na ta alge 3 oprocz 6 okoni ?. Jaka szansa jest na to ze glowna ryba w marcu na taka przynete bedzie okon, klen czy jaz. No chyba ze lowisz na pomorzu i lowisz trocie. Wowczas zwracam honor. Rozumiem Twoje podejsci, stosowanie duzych przynet. Ale to nie oznacza ze zawsze takie zachowanie moze byc wlasciwe. Jesli juz spinningujemy w okresie do 1 maja, to robmy to tak, aby zminimalizowac szanse zlowienia ryby bedacej pod ochrona a zmaksymalizowac szanse na interesujace nas ryby."Ot i cała filozofia ;).
Kolego maciekn ! w swojej wypowiedzi zawarłeś wszystko co powinno być! Zgadzam się w 100 procentach!!
A z innej beczki. Kolego egzekutor! chętnie bym poznał sposób łowienia okoni wiosną na algę nr 3 w górskiej rzece:)))) [2012-02-22 12:01]
Cieszę się, że tyle osób zabrało głos w tym temacie i dzięki temu rozwiało moje wątpliwości. Co do mnie: Poczekam, aż lód stopnieje i wybiorę się nad wodę. Może mój spining jest "typowo nie okoniowy", bo do tych najlżejszych nie należy, ale mam nadzieję że żaden strażnik / zgryźliwy wędkarz emeryt, których pełno na moim łowisku nie oceni mnie po zawartości torby i spojrzeniu na wędkę. [2012-02-22 15:43]
Rób swoje i w dupie tam z nimi;). Nikt wartościowy nie ocenia innych po wędce ! Nad rybach jesteś tylko ty i woda i niczym innym się nie przejmuj ! No i ciesze się, że ci pomogliśmy ;),
[2012-02-22 18:25]
Cieszę się, że tyle osób zabrało głos w tym temacie i dzięki temu rozwiało moje wątpliwości. Co do mnie: Poczekam, aż lód stopnieje i wybiorę się nad wodę. Może mój spining jest "typowo nie okoniowy", bo do tych najlżejszych nie należy, ale mam nadzieję że żaden strażnik / zgryźliwy wędkarz emeryt, których pełno na moim łowisku nie oceni mnie po zawartości torby i spojrzeniu na wędkę.
Zdziwiłbyś się co robią "wędkarze emeryci" u mnie na łowisku :)
[2012-02-22 18:46]
Dziwi mnie jedno, każdy narzeka na PZW. Tylu członków tyle kół/ okręgów generalnie wspólny głos co do wprowadzenia limitów, zmiany wymiarów, wprowadzenia górnych czy okresów ochronnych - a wielkie G się dzieje, leśne dziadki siedzą i pierdzą w stołki nie zauważając zmiany czasów i nastrojów społecznych. Każdy dba tylko o łowiska najbliżej chałupy a o zmiany ustawowe nikt nie zabiega. Nawet z porozumieniami macie problemy, ruszta tyłki - macie poparcie. Tak ciężko komuś coś napisać, wysłać mailem do innych okręgów/ zarządów i cisnąć w ministerstwie ?
[2012-02-22 18:57]
Zgadza się w zg pzw zasiadła klika dziadków którzy myślą że prl istnieje nadal. Otóż panowie oświadczamy że dawno już nie istnieje i czas się zbierać i dać wolne pole młodym prężnym działaczom, którzy rzucą nowe świeże spojrzenie na związek. Inaczej czeka nas totalna porażka o ile już nie nastąpiła.
[2012-02-23 14:14]