Spinning teleskopowy Spro czy Cormoran?

/ 18 odpowiedzi
Witam, chciałbym kupić wędke typowo do spiningu(zalezało by mi był teleskopowy ze względu na transport i przetrzymywanie) , mój budżet około 100zł na kijek i 100zł na kołowrotek. Przejżałem troche sklepów wędkarskich i wybrałem 2 kije:  
Spro Carbonizer Tele 30 2,40m 10-30g http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-carbonizer-l-allround-tele-g5-a281-p2535-k17133.html
Cormoran Tele Travel 2.10/ 2.40 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-telecor-tele-travel-g5-a281-p2585-k17537.html
Wydaję mi się że krótsze wędki będą nie wygodne bo będę łowił z brzegu. Mijesca w któreych będę łowił mogą być przeróżne ponieważ mam dostęp do odry, małej panwi jak i woda stojąca. Co do kołowrotka to mam mętlik w głowie, wiem że im więcej łożysk ma kołowrotek tym lepszy ale i droższy , i tu bym prosił o jakieś propozycje , z tego co przeczytałem na szczupaka powinny być 3000 . Pozdrawiam
Sith

Jeśli to nie jest warunek sine qua non, to odradzałbym wędzisko teleskopowe, tym bardziej, że założona przez Ciebie granica cenowa jest dość skromna a w znacznej mierze jest wykladnikiem jakości. Zauważ, że wędzisko dwuskladowe 240cm ma długość transportową zaledwie 126cm, więc nie jest w jakiś szczególny sposób uciążliwe zarówno przy przechowywaniu, jak i w transporcie. Z tańszych wędzisk dwuskladowych mogę Ci polecić http://www.jaxon.pl/Katalog/235_163_wedziska/15206_jaxon-ferox/Produkt/54462_ferox-delta-spin.aspx. Mimo, że to JAXON ta seria jest na bardzo dobrym poziomie.

Jeśli chodzi o kołowrotek, to liczba łożysk wcale nie jest determinantą jakości. Słynące z płynnej pracy kołowroti SHIMANO wcale nie przodują w liczbie łożysk.
Do tego wędziska dobrym będzie http://allegro.pl/kolowrotek-jaxon-zx-machine-300-10-owc-kj-zvx300-i6543663565.html  lub znacznie tańszy ale bardzo przyzwoity http://allegro.pl/kolowrotek-dragon-maxima-hs-spinn-fd1030i-okazja-i5108600298.html  (mam taki w rozmiarze 1025i, jestem w pełni usatysfakcjonowany jego pracą). (2016/10/25 14:02)

LeoAmator

Ja na twoim miejscu bym trochę dozbierał i zastanowił się jeszcze czy teleskop czy może jakiś travel w cztero bądź pięcio składzie.Łowiłem tym i tym i większej różnicy nie widziałem, a jedno jak i drugie rozwiązanie ma małą długość transportową.Wybrane przez Ciebie wędki są chyba któtkie jak do łowienia z brzegu,ja stosuję na swoich łowiskach minimum 2.70 m. (2016/10/25 14:32)

Blitz

Teraz są świetne spinningi w wersjach travel 4 - 5 składowych. Bardzo ładnie pracują i nie ma efektu "łamania" na łączeniach przy obciążeniu, widziałem ostatnio takie już od 150zł. Nie kupuj teleskopowego spinningu, szkoda nawet 100zł.   (2016/10/25 15:19)

Haryyy5

Teleskop ze względu na transport i przetrzymywanie ... tak szczerze odpowiedz, nie nam, tylko sobie czy rzeczywiście 1,20m i średnica, nawet w jakiejś tubie powiedzmy 10 cm to aż taki problem ? Ok, teleskop jest wygodniejszy i z tym się sprzeczać nie będziemy bo jest to fakt niezaprzeczalny. Łatwiejszy transport, łatwiejsze rozkładanie i składanie. Ale skoro wszyscy to wiedzą a nadal polecają kije składowe to coś musi w tym być. Naprawdę, przemyśl sprawę. Są jeszcze wersje travel ale jak bym się na taki kij nie zdecydował bo tu składanie i rozkładanie będzie udręką, jeśli nie zamierzasz za każdym razem rozbrajać zestawu. Zrobisz jak będziesz chciał ale moim zdaniem dwuskładowy kij włożony w pokrowiec i zarzucony na plecy naprawdę nie będzie aż takim kłopotem, niezależnie czy na ryby jeździsz samochodem, autobusem, rowerem czy na nogach. A nad wodą docenisz jego zalety. Sam mieszkam blisko wody także na ogół na spinningowe łowy ruszam pieszo i naprawdę nie jest to problem nawet z kijem w ręce a w pokrowcu przewieszonym przez plecy ten rozmiar jest już w ogóle nie odczuwalny a śmigałem tak nawet z 3 metrową wędką. Może i są dobre spinningi teleskopowe ale raczej nie w tych pieniądzach i nadal nie sądzę żeby były lepsze niż ich odpowiedniki w 2składzie.

A co do kołowrotka to ja polecam zawsze w tym budżecie (czyli jak najtańsze i jak najlepsze) spro passion - dobre i trwałe. Ktoś inny pewnie poleci ryobi ecusime który jest sprzętem z tego co słyszałem równie dobrym. Ja jestem fanem spro ale który byś nie wybrał to będziesz zadowolony. Są jeszcze inne, może nawet równie dobre  ale ta dwójka jest naprawdę sprawdzona także wiesz co kupujesz i się nie zawiedziesz. Oba kołowrotki kupi się do 150zł z przesyłką.  (2016/10/25 17:14)

Rafail

Dobrze, przekonaliście mnie by zrezygnować z teleskopu, wędka z 5-6 części również do mnie nie trafia ,więc zostaje 2 składowa. Jakieś jeszcze propozycje oprócz Jaxona? Mi osobiście podoba się  Spro Ridge Spin 2,7 10-30g. Długość wędki może rzeczywiście będzie za krótka jak na łowienie z brzegu więc będę wybierał 2.7. 

Jeśli chodzi o kołowrotki fajny jest ten dragon co podesłal kolega Sith i Ryobi ecusime też mi przypadl do gustu. Spro passion już troche droższy. 
Dziękuje za pomoc i udzielenie odpowiedzi. Pozdrawiam  (2016/10/25 19:46)

Haryyy5

Ja również polecam jaxona ferox. Jak na tą cenę bardzo dobre wędziska. (2016/10/26 09:48)

Gnat

Wędka teleskopowa też ma swoje zalety, ale najczęściej używana jako druga,trzecia w arsenale. Osobiście używam teleskopa Konger Carbomaxx 210. Jest tak mała że mieszcze ją wszędzie. Brałem ją np. do Turcji na wczasy i łapałem na hotelowym molo jakieś dziwne ryby. Czasami jak ide z córką na spacer, to wbijam się na jakiś stawik a wędkę mam w koszu na zakupy (głupio wyglądało jak szedłem z wózkiem i złożoną wędką 1,30m). Jak z kolei z synem jedziemy na jakąś rowerową przygodę to wędkę mam w plecaku (około 45 cm po złożeniu) i zawsze można parę rzutów wykonać.
Także zalet jest bardzo dużo.
Oczywiście gdy idziesz typowo na ryby jak większość wędkarzy to kij 2-wu częściowy jest najlepszy do operowania.
  (2016/10/26 10:17)

kaziq

hej!
Teleskopu nie można porównaćdo travela wogóle.
Mają całkiem inne zalety/wady.
Też szukam spinningu teleskopowego (4-25) ok 240cm bo wiele jeżdżę na rowerku i odwiedzam bardzo dzikie/zarośnięte miejsca gdzie trzeba sięczęsto przedzierać przez krzaki i skakać przez przeszkody. Z travelem którego używam da się jeździć na rowerze i taszczyć go ze sobą ale...
NIE UZBROJONY!
Co wyklucza "plug&play" -odwiedzenie jakiegoś interesującego miejsca na parę rzutów i wędrówkę dalej. Mam tani teleskop jednak za krótki i sztywny... (dla niego szukam zastępstwa) który pozwala na takie łowienie. Na to mój travel nie pozwala.
Pozatym nieraz NIE WIEM czy wogóle będę łowił więc telepanie sięz pokrowcem na plecach jest bezsensowne, gdzie mały teleskop mieści się całkowicie w plecaczku.
MAKAO!

Jest mały wybór między konkretnymi modelami albo są ZA DROGIE.

(2020/12/10 19:39)

kaziq

a zresztą :=)
https://www.youtube.com/watch?v=S6hf7-EL0w4
(2020/12/10 22:02)

fishark

Na rower i w teren to polecam ci długość 270, kijek ma bardzo fajną pracę, nie czuć że to teleskop, mała długość transportowa, krótsze modele to raczej łódka.
https://allegro.pl/oferta/wedka-spinningowa-delphin-zephyr-travel-270cm-30g-8036559727 (2020/12/10 23:10)

Sith

Ten Delphin jest niemożebnie ciężki. ;(( (2020/12/11 07:20)

fishark

Ten Delphin jest niemożebnie ciężki. ;((
Co ty gadasz przy 2,70 długości 180g to nie jest dużo, przy 2,40m to tylko 140g. Jest to bardzo mało jak na teleskop za tą cenę
Jaki jest ten ZEPHYR przy błystkach do 3-4ki? Pociągnie?
Nie słyszałem o tej firmie...
Jest to Czeski kijek na węglu 24T . Łapię na gumki, woblery od 6 cm do 12 cm i 2-4 błystki, śmiało pociągnie. (2020/12/11 17:36)

kaziq

fajnie że z Czech!
A jak w dół skali? Czuć na nim cokolwiek poniżej 10g?
Szkoda że w ofercie nie mają 5-20/5-25...
Ten Zephyr ma tylko 4/5 przelotek?
Jak pracuje pod rybą? (2020/12/11 19:00)

kaziq

interesuje mnie ta wersja 240 :=) Dzięki za tą informację! (2020/12/11 20:15)

Sklep wedkuje.pl

Spro Red Arc Legend