Zaloguj się do konta

PZW Katowice- spinning od 01:01 - 30:04:20.

utworzono: 2019/12/01 14:53
michal86fishsl

Co sądzicie o pkt 13 ? [2019-12-01 14:53]

ryukon1975

Punkt trzynasty to moim zdaniem dobre narzędzie dla myślących wędkarzy. Znacznie lepsze jak bezmyślnie mnożące się zakazy. [2019-12-01 16:32]

ogtw

Są wędkarze, którzy nie potrafią już łowić innymi metodami a nie mogą się doczekać otwarcia sezonu, dlatego takie rozwiązanie będzie dla nich korzystne. Na wielu zbiornikach, zakaz spinningowania obowiązuje do 31 maja. Na zakazie zabierania ryb skorzystają okonie, których jest coraz mniej. [2019-12-01 16:35]

michal86fishsl

Dla ,mnie super także, tylko że w czasie tarła ucierpią szczupaki sandacze itd i to jest sprawa do rozmowy [2019-12-01 21:22]

seiz

Skąd to pobrać, na stronie pzw k-ce nie mogę znależć a cieszy mnie ten zapis bo nie ma nic lepszego niż wczesnowisenny połów okonia [2019-12-02 08:56]

ogtw
seiz

Dzięki bo na pzw katowice nie moglem tego znaleźć [2019-12-02 23:26]

t1000

czyli okonia złapanego na spinning nie mogę zabrać na robaka mogę? [2019-12-03 15:30]

ogtw

czyli okonia złapanego na spinning nie moge zabrać a na robaka mogę?
Dokładnie tak jak napisałeś, ale tylko do pierwszego maja. Nie tyko okoni, ale wszystkich ryb złowionych do 30 kwietnia na spinning nie wolo zabierać.
[2019-12-03 18:45]

JKarp

Wszystkie pięknie. Etyczny wędkarz nie łowi w tarle a na tarlisku to już w ogóle ...Komu chcą zrobić dobrze ? Pytanie bez odpowiedzi bo odpowiedź jest tylko jedna.
JKarp [2019-12-04 08:46]

zenfr

Jaki trzeba mieć "komputer",aby to wszystko ogarnąc????Co oznacza termin wody pzw ogólnodostepne????PZW nie jest włascicielem wód ,to na jakiej podstwiesprzedaje zezwolenia na połow ryb.Na wodach będacych własnościa Skarbu Państwa zezwoleniem jest karta wędkarska i wymiary ,i okresy ochronne opisane w ustawie ,a nie jakimś RAPR.CZAS przeczytać ustawę o rybctwie sródlądowym i prawo wodne .Wtedy dojdziemy do wniosku,Ze zezwolenie na połów ryb sprzedawane przez PZW jest zwykłym nadużyciem .
[2020-08-12 20:43]

Sith

Punkt 13 stworzony przez kogoś na prawdę myślącego! Brawo! Tym śladem powinny podążyć inne okręgi! Jestem "za"! [2020-08-13 08:11]

Sith

(...) CZAS przeczytać ustawę o rybctwie sródlądowym i prawo wodne .(...)
Bardzo słuszny wniosek - przeczytaj!
[2020-08-13 08:16]

kaziq

idiotyczny zapis mający chronić kłusowników których samołówki będą w spokoju czekały do nocy... Już w listopadzie/grudniu wyszarpałem setki metrów samołówki podczas brodzenia na zaporówce.
Okoń na robaka bierze prawie tak samo dobrze i można brać choćby i 20sztuk.
Czyli śmieciarze będą sobie pykać okonki przy okazji zasiadki na karpia a spinningista nie może sięz wędką do wody zbliżać?
Tak -jestem wkurwiony sytuacją. Na stronie PZW Katowice nie można do tej pory regulaminu wraz z regulacjami ściągnąć! Przeczytałem o zmianach dopiero po opłaceniu znaczków. Co to ma być?
Płacę za POZWOLENIE NA POŁÓW RYB a de facto takiego pozwolenia nie otrzymuję. Są okresy ochronne i się do nich stosuję. Są wymiary ochronne i mam swoje nawet bardziej restrykcyjne, przestrzegam idiotycznych przepisów dot. dopuszczalnych przynęt w spinningu , stosuję C&R w 90% przypadków, zbieram śmieci po kolegach zanętowcach którzy lubią sobie chlapnąć na rybach i pochwalić się gatunkami alkoholi zostawiając butelki i puszki do podziwiania innym. Płacę za pozwolenie a potem mam siedzieć w domu=? To jest po prostu oszustwo. Jeśli chcecie w ten sposób chronić wodę (metodami appartheidowymi) to PROSZĘ OGŁASZAĆ TO PRZED wprowadzeniem (nie wykupiłbym "nie-zezwolenia" w PZW!) bo teraz mam wrażenie że to ma na celu wpędzenie ludzi w kłopoty specjalnie. Gdzieś małym druczkiem dopisano parę linijek robiących ze mnie potencjalnego przestępcę... i nie do 31.04 a do KOŃCA MAJA!.

Ruda miała być NO KILL i nie jest...
Gzel i Pniowiec oraz Zalew Rybnicki -całkowity zakaz spinningu! Natomiast na dwie wędki z gruntu moża napełniać siaty okoniami. [2021-01-04 20:34]

Basia Kier

Ogólnie OK (np. w kieleckim wolno rzucać spinem i brać jak leci na zbiornikach, w piotrkowskim nie), ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Wiosną znacznie łatwiej złowić okonia na zwykłego robaka (a biora naprawdę grube od ikry samice) niż na spinning. Tego pierwszego można w majestacie prawa walnąć w łeb, drugiego nie. To już lepiej zrobić okres ochronny okonia i rozwiązać sprawę. [2021-01-04 21:18]

kaziq

Wprowadzić opłaty MIESIĘCZNE zamiast rocznych. Zapłacę sobie wtedy za listopad i grudzień (raz w tym a raz w innym dowolnym okręgu) a resztę roku dam sobie spokój -nie cierpię tłumów nad wodą, mam alergię na ukąszenia komarów. Możecie zabronić spinningu od stycznia do końca października!
Najlepiej jeszcze NAKAZ siedzenia na rybach - "bo jak stoi to na pewno spinninguje więc kłusownik!". [2021-01-07 21:14]

kaziq

Idę jutro z robakami na okonki bo jestem spinningowym kłusownikiem do 31.05.2021
[2021-01-08 21:34]