Spinning na bolenie

/ 84 odpowiedzi
ryukon1975

Grubego klenia mialem kilka razy na kijku o cw 10g a bolenia tez i ani bolen ani klen to nie sa ryby do zacinania, one sa tak szybkie ze predzej sie wypna z kotwicy nioz ty zdazysz pomyslec a co dopiero zaciac, i jesli uwazasz ze cokolwiek zacinasz to robisz to juz z ryba ktora ma kotwice gleboko wbite w pysk inaczej juz bys jej nie widzial.Lowie je kijkiem o cw 10g i zylce 0.14 i daje rade. Jedyna ryba jakaiej nie dalem rady na takim zestawie to sum  ktory i tak na szczescie wypial sie szybciej niz skonczyla sie zylka na szpuli.

My tu nie piszemy o tym co "da radę" tylko o komfortowym świadomym łowieniu.

Da radę przewieźć autem osobowym tonę cementu ? Da, ale raczej nikt takim go nie wozi.

(2014/05/07 04:33)

khakiprichi

Grubego klenia mialem kilka razy na kijku o cw 10g a bolenia tez i ani bolen ani klen to nie sa ryby do zacinania, one sa tak szybkie ze predzej sie wypna z kotwicy nioz ty zdazysz pomyslec a co dopiero zaciac, i jesli uwazasz ze cokolwiek zacinasz to robisz to juz z ryba ktora ma kotwice gleboko wbite w pysk inaczej juz bys jej nie widzial.Lowie je kijkiem o cw 10g i zylce 0.14 i daje rade. Jedyna ryba jakaiej nie dalem rady na takim zestawie to sum  ktory i tak na szczescie wypial sie szybciej niz skonczyla sie zylka na szpuli.

pewnie że się da........ ale na kiju do 15gr plus żyłka 0,18 miałem dobrą 80 na Noteci,Noteć to rzeka bez główek wyprostowana przez Niemców z bardzo szybkim nurtem......bolenia w obawie przed stratą woblera nie mogłem zatrzymać na tym zestawie, odjechał na ok 100m spokojnie, potem go pompowałem bardzo wolno pod prąd bo nie było możliwości zejścia do ryby (drzewa), wystarczało że stawał w poprzek nurtu i nie mogłem go podciągnąć po ok 10 minutach przeciągania liny już w zasięgu wzroku ryba wypluła woblera.......na kijek do 30-35gr po niecałych 3 minutach pozował by do zdjęć.tym samym kijem na warcie między główkami, gdzie woda stoi 70 wyjeżdżały bez problemu ale kolego Krzysztof ma racje na bolenie lepiej mieć mocniejszy kijek bo bolki do 60cm to są tylko bolki ;) dopiero po 70cm ta ryba potrafi pokazać jaki ma POWER, łowić delikatnie nie zawsze się da, mój najlżejszy zestaw rzeczny to Daiwa Infinity Q 3-18gr i to jest mój kijek na klenie niżej zejść się nie da ze względu na częste przyłowy dużych boleni a nawet szczupaków. (2014/05/07 10:11)

krzysiekel

Macie racje koledzy, nie złowiłem jeszcze takich 70+.Osobiście nienawidze chodzić z 2 kijami na ryby, stad mój pomysł na jeden najbardziej uniwersalny.Mam Dragona 5-25g 2,70 i wczesniej nim łowiłem... na bolki jest ok.Ale miałem duzo nie zapiętych Kleni na tym kiju...Kupiłem Mikado do 12g i Klenie w 90% wycągam z wody, takie do 50cm.I nie miałem problemu z ich holem. (2014/05/07 16:22)

krzysiekel

Witam kolegów.
Po przeglądzie kilku kijków w sklepie wybór padł na Fenwicka Eagle GT 290, 10-21g.
Czy ktos miał taki kij nad wodą?Ze względu na wysoką wodę nie mam jak go przetestować :/ Ale ciekaw jestem co o nim sądzicie :)? (2014/05/19 19:15)

piotr210771

(2014/06/05 17:59)

dawido199

Witam kolegów! Poszukuję kija na bolki. Łowisko Odra, przynęty głównie wobki. Nigdy nie miałem do czynienia z celowym łowieniem tych ryb, nie wiem za bardzo jaka akcja będzie najlepsza, dlatego postanowiłem zasięgnąć porady u kolegów i liczę na konkretne propozycje.:D Cena do 250 zł, z góry wielkie dzięki.:D  (2018/04/17 11:11)

GolasDGL

Jeśli dobrze poszukasz to możesz znaleźć Dragona Black Rock 5-25 305cm w promocji za 220-230zł, bez promocji kij ten chodzi po 280-300zł. Fajny długi patyk którym można spokojnie machnąć na odpowiednią odległość i poprowadzić wobka tak jak tego chcemy. Na stronie dragona jest tekst na temat tej wędki.

Pozdrawiam (2018/04/17 12:29)

SebekKry

Zerknij na to:
https://www.olx.pl/oferta/konger-world-champions-ii-classic-270-cw-10-35gr-CID767-IDkvoHY.html#04487cc8e6
JakCi się podoba to pisz na priv. Pozdrawiam. (2018/04/17 15:09)