Spinning na klenie.
utworzono: 2012/12/05 20:02
RUMPOL MARSHAL 2,7m 2-12g Czy ten spinning byłby dobry na klenie i okonie? Cena to 65zł.
http://allegro.pl/spinning-marshal-90-carbon-2-7m-2-12g-110228-i2819880042.html
Szczerze mówiąc używam kija o podobnych parametrach, ale jest tak, że łowione przeze mnie klenie są maksymalnie w okolicach 50-60 cm, także jeśli chodzi o ryby poważnych rozmiarów, to chyba potrzebny jest mocniejszy sprzęt. Zależy chyba od tego jakie ryby cię interesują, bo z doświadczenia wiem, że łowcy "prawdziwych" kleni używają grubo mocniejszego sprzętu.
[2012-12-05 22:46]
ten kijek (rumpol )to nie wklejanka. I to nie jest wcale jego wada .Ja do kleni (mówię ogólnie bo chodzi mi o łowienie niewielkimi woblerami .obrotówkami i gumami w nurcie ) mam daiwe powermasha o cw do 18g też nie wklejke i jest rewelka. łowie nim nawet szczupaki wiosną i latem na gumy i nawet wahadłówki te lżejsze i jest git (5.05kg szczupły na dropshota).Ale ten kij na okonie na małe gumki ,boczne troki itp się nie nadaje.
Na okonie na te małe gumki,boczne troki itp mam wklejke kongera maxim twist do 12g(niewielka różnica do 18g daiwy A JEDNAK) TYM kijem na woblerki już się nie da łowić ani na obrotówki ani w nurcie .
Zastanów się na co będziesz łowił (paprochy,wobki ,boczny trok...) i gdzie (rzeka ,jezioro) i z czego(z brzegu, z łodzi) wtedy łatwiej będzie Ci pomóc.
Ten kij rumpol po parametrach widzę jako kijek na woblerki,obrotówki i średnie gumy na jezioro i rzekę o niezbyt silnym nurcie.
[2012-12-05 23:41]
Chyba kleniki ;-) Bo jakby taki ze 2 kg walnął z nurtu na tą Twoją wklejaneczkę, to byś składał ją jak puzzle ;-) [2012-12-06 12:30]
ojtam ojtam. Ważne że zabawa przednia. Na ten kijaszek największego klenia złowiłem 43cm. Niby nic ale zabawa super
[2012-12-06 12:51]
W ciężarze wyrzutu to mój ulubiony przedział. Jakby nie było to szukałbym czegoś lepszego bo tego typu kije szybciej czy później pokażą co potrafią. A cena mimo wszystko robi wielką różnicę... .
[2012-12-06 14:16]
Kolego Griszadssm. Klenie 50-60 są dla Ciebie małe ?! Nie wiem, gdzie łowisz, ale może zaprosisz mnie na te maluchy ;) nie mówiąc już o "prawdziwych".A jeśli chodzi o kijek, nada się do kleni na sam początek. Potem i tak się coś uwidzi nowego ( jak to w wędkarstwie :D) i będziesz chciał zmieniać.90% węgla - wydaje mi się, że taka "mięsista" wklejanka, czyli książkowo idealna :)Ja łowiłem klenie na Catanę 3-14 i dawała radę. Teraz przerzuciłem się na TD 3-14 i również daje radę, nie tylko kleniom. Znajomy na ten kijek dusił Dorsze do 5kg w Norwegii :D [2012-12-06 15:42]
Ja łowię klenie na Bzurze albo Baryczy na Wiśle i Narwi się jakoś specjalnie na nie nie nastawiałem ale też szukałem odpowiedniego wędziska , na początku używałem mikado feeling do 13g ( ale z większą rybą był kłopot bo kij nie dawał rady ) , potem kupiłem fajny kijek mikado sensual light spin do 18g testowany na Baryczy świetnie sobie dawał radę , ale przerobiłem go na sandaczową wklejkę :) , w końcu poszukałem czegoś co by mi w ręku leżało i znalazłem stary cormoran powergrip cm cw 2-10g. Kij nie do złamania na rybie , wyciąga wszystko , szczupaki , sandacze , klenie , jazie i okonie na bocznym , jeśli szukasz wędziska pod klenie ale też inne niespodziewane przyłowy polecam
DAN666NRST [2012-12-06 16:00]
Latem wypatrzyłem ładne klenie 1-2,5 kg i chce któregoś złowić tego roku ;] Rzeka Bóbr płytko, woda płynie bardzo wolno.
[2012-12-06 17:56]
Tak , bardzo dobry. Odpowiednia gramatura . :)
Ja na klenie używam od 2-13 gr jaxona
[2013-06-28 18:56]
Witajcie, z nadejściem wiosny planuje zakupić kilek na klenio-jazie. Myślałem nad Team Dragon 2,70m 2-14g lub Dragon Moderate 3,05 3-15g. Jak myślicie który wybrać ? Będę łowił na trzech rzekach Rgilewka 7-15m, Ner 10-25m ( i więcej) no i Warta 40-50m (i więcej). Warta w moich okolicach ma dość trudno dostępne brzegi, wysokie burty, krzaki, trzcina. I mój obecny kij 2.75m mógłby czasami mieć funkcję rozciągania :D Szukam raczej wędki o akcji x-fast lub fast, nie lubię miękkich wędzisk;) Myślicie że ta 3,05 nie będzie zbyt długa ? [2014-01-28 12:39]
A jakieś uzasadnienie? ten 3,05 doczytałem w katalogu że ma niestety akcję med-fast a taka mi zbyt nie odpowiada. [2014-01-29 09:40]
Ja, pod klenie/jazie, ogólnie na wypady nad Bzurę, używam Kongera World Champion Turbo 7-21, może patyk z zapasem mocy, ale za to uniwersalny. Śmigam nim wobkami 2-3.5 cm i jakos jakoś daje rade, lecz komfortu przy rzucie raczej nie ma. Za to na szybko można się przestawić na lekko na bolka czy szczupłego. Prawdopodobnie będe go wymieniał na kijek także z tej serii Dancer lub jak finansowo będe się dobrze trzymał to pomyślę nad paladinem 3-14 g coś takiego. Ogólnie z kijka Turbo jestem mega zadowolony przeszedł ze mna b. dużo i nadal nic nie trzeszczy w nim i jest ogólnie w dobrej kondycji patyk jako taki uniwersał polecam. [2014-01-29 14:10]
Podobnie mam z Dragonem Millenium xfastem 5-25. Fantastyczny, uniwersalny kijek, ale małymi wobkami czy obrotóweczkami 00, 0 cięzko nim łowić. Tak więc też zaczynam powoli myśleć o jakimś niedrogim i lżejszym kijaszku. [2014-01-29 14:18]
Ja teraz operuję kijem express spin 4-20g własnie uniwersalny, dlatego chcę kupić coś możliwie najlżejszego (bez wklejki). Myślę że ten TD 2-14 byłby dobry chociaż na moje warunki dłuższy by się przydał. [2014-01-30 10:41]
SHIMANO TECHNIUM DF SPINNING 300 L 3-15A taka wędka? Wie ktoś może jaką ona ma akcje bo nie znalazłem info na ten temat. [2014-01-30 13:47]
W odpowiedzi na moją propozycję: lubię szybkie i "mięsiste kije" a te z Dragona "leżą" mi w ręce najlepiej. Było dość sporo pochwał na temat skuteczności wklejanek do połowu kleni i jazi na woblery, smużaki (dla mnie nieporozumienie, ale to moje zdanie) i inne drobne przynęty. Albo "moje" klenie są przećwiczone ,albo moje umiejętności są jeszcze zbyt niskie. Póki co wolę te szybsze kijaszki i może dlatego ,że staję się z wiekiem wolniejszy?... . [2014-01-30 13:55]
Rozumiem, też wolę szybsze kije. Zainteresował mnie jeszcze Dragon Moderate 2.82m 2-12g. Łowił nim ktoś? [2014-01-31 16:47]
Pomyliłem serię z akcją. Ten choć z nim nie miałem do czynienia z opisów wygląda ciekawie. [2014-01-31 18:16]
Teraz chyba ostatnie pytanie :)Wędka głównie będzie używana do łowienia małymi woblerkami rzadziej gumkami, jazi i okoni. Czasem też myślę że będąc na łowisku tylko z tą jedną wędką będę chciał spróbować złowić bolenia, ale to tylko sporadyczne przypadki. Więcktóra z tych dwóch? Najbardziej chodzi mi tu o akcje bo reszta jest podobna.Team Dragon 2.70m 2-14g FAST czy Team Dragon 2.75 3-14g MED-FAST ? [2014-01-31 19:09]