Witam. Chcialbym kupic wedke ktorom chcialbym lapac na wisle i mniejszych rzeczkach. Ryby ktore mnie interesuja to klen, jaz, bolen i okon. Mam do wydania 100 zł. Jak byscie mogli to doradzcie mi jakies wedziska.
Jeżeli wędka miała by stoczyć bój z boleniem to minimum cw 18-20 gram ale pewnie komfortu i tak nie poczujesz choć na takim cw będziesz miał większe szanse na wygranie pojedynku z bolkiem niż na cw do 12 gram. Ja dużego doświadczenia z boleniem narazie nie mam więc poczekaj na wypowiedzi kolegów. (2013/01/23 19:42)
wiadomo że jak coś ma być do wszystkiego to jest do niczego no ale cóż. Do łowienia boleni na Wiśle potrzebujesz wędki dość długiej nawet 3,00 m z c.w ok 20 gr. co się nijak ma do łowienia okoni w mniejszych rzekach gdzie używasz wędki krótszej np. 2,40 m i c.w 10-12 gr. gdzieś pomiędzy tym są klenie i jazie :-) pomijam już sprawę akcji wędki bo do kleni najlepszy jest parabolik a do bolków wędka musi być niesamowicie szybka. Reasumując musisz znaleźć złoty środek :D kup sobie coś 2,70 m i c.w. do 15 gr. :-) z bolkami sobie poradzi przy dobrym hamulcu w kołowrotku a i okonki też połowisz. Marka nie ma znaczenia bo w tym przedziale cenowym to wszystko jest jeden !@#% :-) pozdrawiam (2013/01/23 19:53)
Witam, ja osobiście posiadam Konger Arcus spin 2,70 c.w 5-20 i jak na razie nie narzekam , co do bolenia osobiście nie miałem kontaktu więc nie wypowiadam się ale okoń, kleń, jaź siedział na kiju. Pozdrawiam (2013/01/27 20:07)