Zaloguj się do konta

Spinning do 30 g na klenia i jazia

utworzono: 2013/04/07 13:04
tomeqbrzez

Witam,
posiadam spinning Konger Virago 10-30g 2,70. Kupiłem go w zeszłym sezonie z zamiarem łowienia szczupaka/sandacza. I teraz zbliża się wiosna(miejmy nadzieję) i chciałem go wykorzystać do łowienia klenia i jazia w Odrze, na małe przynęty, oczywiście na żyłce 0,16-0,18.

Czy ta wędka się nada? Czy jednak nie ma co, jest za ciężka i lepiej kupić inną?

Szczerze mówiąc to dużo nie zamierzam jeździć (ograniczony czas) i wolałbym nie kupować kolejnej wędki do kolekcji..

Proszę o odpowiedzi.
[2013-04-07 13:04]

Abramis96

Moim zdaniem to niezbyt dobra na małe przynęty, ale jedz wypróbuj jak sie rzuca jakimis malutkimi przynętami, jeśli nie to kup coś do 15g. [2013-04-07 13:21]

MaateuszK07

Dać się da ale to nie bd zbyt przyjemne i komfortowe łowienie a mniejszymi przynętami nie machniesz na dalszą odległośc więc polecałbym się zaopatrzeć w kij delikatniejszy.. za niewiele ponad 100zł da się już kupić kijek pod klenia :) [2013-04-07 13:27]

erikos1976

Ludzie 10-15 lat temu nikt nie myślał o wędce na okonia szczupaka itp,a wy tu rozważacie ta wędka na to ta na to a ja mam takie zdanie można mieć jedną wędkę i łowić zarazem jak i szczupaki tak i sandacze mam przykład po sobie posiadam wędkę typu marka ABU GARCIA  DIAMOND CREST 2,70-cw 15-40g koszt niecałe 100 zł  i jestem z niej zadowolony pomimo to że co ja się naczytałem o tej wędce  nasłuchałem że klucha,że miękka a w zeszłym sezonie wyciągłem na nią niejednego sandała i szczupaka a nawet na Solinie suma 140cm,moje zdani jest taki nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. [2013-04-07 13:55]

erikos1976

Ludzie 10-15 lat temu nikt nie myślał o wędce na okonia szczupaka itp, łowili i szczupaki i sandacze na bambusy a wy tu rozważacie ta wędka na to ta na to a ja mam takie zdanie można mieć jedną wędkę i łowić zarazem jak i szczupaki tak i sandacze mam przykład po sobie posiadam wędkę typu marka ABU GARCIA  DIAMOND CREST 2,70-cw 15-40g koszt niecałe 100 zł  i jestem z niej zadowolony pomimo to że co ja się naczytałem o tej wędce  nasłuchałem że klucha,że miękka a w zeszłym sezonie wyholowałem  na nią niejednego sandała i szczupaka a nawet na Solinie suma 140cm,moje zdani jest takie jak sam  nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział,pamiętajmy o dobrym operowaniu hamulcem w kołowrotku przy holu rybki to na pewno rybki nie stracisz.

[2013-04-07 14:05]

MaateuszK07

Gratulacje ale czasy się zmieniają i jak ktoś ma możliwość zaopatrzeć się w osobny kij na gatunki takie jak kleń i jaź to źle na tym nie wyjdzie :) [2013-04-07 14:12]

wirefree

Takim kijem powyzej cw 10gr łowienie paprochami to nie jest łowienie a meczarnia. [2013-04-07 16:02]

kwas1423

Jak by co woblerka pływającego spuścisz z prądem i gitara.
[2013-04-07 16:17]

Witam,
posiadam spinning Konger Virago 10-30g 2,70. Kupiłem go w zeszłym sezonie z zamiarem łowienia szczupaka/sandacza. I teraz zbliża się wiosna(miejmy nadzieję) i chciałem go wykorzystać do łowienia klenia i jazia w Odrze, na małe przynęty, oczywiście na żyłce 0,16-0,18.

Czy ta wędka się nada? Czy jednak nie ma co, jest za ciężka i lepiej kupić inną?

Szczerze mówiąc to dużo nie zamierzam jeździć (ograniczony czas) i wolałbym nie kupować kolejnej wędki do kolekcji..

Proszę o odpowiedzi.

Mam ten kijek tylko cw do 35g i nie wyobrażam łowić nim małymi przynętami takimi poniżej 10g,pewnie że na upartego można ale wydaję mu się że wędka typowo szczupakowa w katalogu też jest opisana z przeznaczeniem na szczupaka i że z małym sumem sobie porqdzi. Twój wybór. Pozdrawiam [2013-04-07 16:47]

lragus

Ja mam ten kijek w wersji do 25g i powiem szczerze, że próbowałem łowić okonie na boczny trok małe twisterki + ciężarki do 10 gram nie mówiąc już o woblerkach. Szybko jednak zrezygnowałem i kupiłem wklejkę 2-8 i tu zaczyna się zabawa:) Dlatego jeśli chcesz pobawić się małymi przynętami i chcesz mieć wygodę łowienia to nie polecam tego kija ponieważ jest za twardy.
Powiem tak, mimo to że będziesz jeździł rzadko to warto kupić nowy kij- po prostu na dłużej Ci starczy!
Pozdrawiam:)
[2013-04-07 17:28]

tomeqbrzez

Dzięki Wam za odpowiedzi. Spróbuję założyć żyłkę 0,16 i małego woblerka salmo hornet. Jeżeli rzucanie tym i łowienie to faktycznie męczarnia to albo kupię jakąś wklejankę albo dam na looz z takim wędkowaniem.

Zobaczymy, ale jeżdzę na ryby dość rzadko i kolejny kij, który będzie użyty 3-4 razy w roku chyba nie jest mi potrzebny.
[2013-04-07 17:28]

tomeqbrzez

Ja mam ten kijek w wersji do 25g i powiem szczerze, że próbowałem łowić okonie na boczny trok małe twisterki + ciężarki do 10 gram nie mówiąc już o woblerkach. Szybko jednak zrezygnowałem i kupiłem wklejkę 2-8 i tu zaczyna się zabawa:) Dlatego jeśli chcesz pobawić się małymi przynętami i chcesz mieć wygodę łowienia to nie polecam tego kija ponieważ jest za twardy.
Powiem tak, mimo to że będziesz jeździł rzadko to warto kupić nowy kij- po prostu na dłużej Ci starczy!
Pozdrawiam:)

A jaką wklejankę polecasz w takim razie?

[2013-04-07 17:36]

lragus

Ja Ci wklejki nie polecę bo nie znam się aż tak bardzo! Ja mam Mistrall Aqua Spin 2.70m 2-8 gram. Na wodę stojącą do połowu okoni na małe woblery i boczny trok uważam że jest super. Ale na rzekę przy większym uciągu tak się nie sprawdzi. Chociaż na Wiśle na 3cm horneta wyciągnąłem okonia 35cm:)
Myślę że na klenia na większy uciąg to coś w okolicach 15g wyrzutu:)
Co do łowienia Virago to łowiłem na stojącej hornetem i rzuty były max 20m:/ ale szczupły 65 cm wszedł:)
[2013-04-07 19:26]

tomeqbrzez

Dzięki:)

Ja Ci wklejki nie polecę bo nie znam się aż tak bardzo! Ja mam Mistrall Aqua Spin 2.70m 2-8 gram. Na wodę stojącą do połowu okoni na małe woblery i boczny trok uważam że jest super. Ale na rzekę przy większym uciągu tak się nie sprawdzi. Chociaż na Wiśle na 3cm horneta wyciągnąłem okonia 35cm:)
Myślę że na klenia na większy uciąg to coś w okolicach 15g wyrzutu:)
Co do łowienia Virago to łowiłem na stojącej hornetem i rzuty były max 20m:/ ale szczupły 65 cm wszedł:)

[2013-04-07 21:24]

Gorgoth82

Spokojnie taką wędkę możesz używać do połowu kleni, jazi.  [2013-04-08 10:23]

wirefree

Uzywać może jak najbardziej ale jazie i klenie to przynety 2-8 gramowe a taka wedka o cw 10-30g to sie trzeba niezle namachac zeby rzucic dalej niz 5 metrow paprochem 2 gramowym.

[2013-04-08 12:27]

Zander51

To prawda, że to trochę za solidny sprzęt na tak w zasadzie delikatne przynęty dla tych gatunków ryb. Trzeba doświadczenia w podawaniu i prowadzeniu przynęty takim kijem od szczotki. No i wyczucia kontaktu ryby z przynętą. Ja wybrałbym bardziej czuły kijek. Ale swojego największego letniego okonia ( 1,43 kg ) wyjąłem kijem 20-40 g ! :). Albo szczęście, albo doświadczenie...
[2013-04-08 13:35]

jezier

Ostatnio z myślą o kleniach zakupiłem daiwe excelera 3-18g, nie wklejanka, póki co kleniowych kolegów na nią nie wyciągnąłem, zawiesiło się kilka szczupłych, ale z przynętami typowo kleniowymi radzi sobie bardzo dobrze.
[2013-04-08 13:37]

mateusz1382

Naddać się nadda spróbuj porzucać ja łowiłem i jeszcze łowię wędką 5-25g Mikado Desire Sandre 2,70 Powinno ci się dać łowić (tylko żeby akcja zabardzo nie byłą za sztywna) [2013-04-10 11:22]