Spiningowanie z 9-cio latkiem

/ 9 odpowiedzi
Cześć,

Koledzy, czy macie wiedzę, czy mogę z synem wędkować na spinning jeżeli ma 9 lat i miałby wędkować w ramach mojego łowiska i limitu? Syn wędkuje ze mną od 3 lat i chciałby spróbowac nowej dla niego metody. Wydaje mi się, że kiedyś było to niemożliwe, ale w aktualnym RAPR widzę zapisy, które moim zdaniem to umożliwiają.

"Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:
a) w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna metodą
spinningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania
opiekuna na jedną wędkę.
b) w ramach uprawnień stanowiska i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna,
mają prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie
stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną
wędkę."

Z tego wynikałoby, że zarówno ja jak i mój syn możemy spinningować w ramach mojego łowiska i limitu.

Pozdrawiam,
Rafał
Artur z Ketrzyna

Dokładnie tak. Ty i syn możecie wędkować na twoje zezwolenie. Każdy z Was ma prawo do jednego spina. Ale co do ryb to obowiązuje Was limit tylko przysługujący dla Ciebie. No i jedno stanowisko. Czyli nie za daleko od siebie ;-)

Możesz też w kole zapisać syna jako małoletniego. Wtedy dostanie Legitymacje Członkowską i prawa małoletniego członka PZW. (2019/04/26 07:07)

osa12

Prawnie nie takie to proste.

RAPR PZW nie stanowi źródła prawa. Prawo tworzą ustawy i rozporządzenia państwa polskiego.

Ustawa "o rybactwie śródlądowym" i owszem zwalnia osoby do 14 lat z posiadania karty wędkarskiej, ale nikogo nie zwalnia z posiadania zezwolenia na uprawianie Amatorskiego Połowu Ryb od uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim.

PZW miesza wszystkie wody i wydaje jedno zezwolenie (są tam wody publiczne stojące, niepubliczne stojące oraz wody w obwodach rybackich).

Na wodach własności PZW (niepubliczne stojące) nie ma żadnego problemu bo tu prawnie łowi się ryby na zasadach określonych przez właściciela (RAPR PZW).
No wodach publicznych stojących też nie ma problemu - wystarczy karta wędkarska "opiekuna" (tu RAPR PZW prawnie nie działa).

Problem jest na wodach w obwodach rybackich użytkowanych przez PZW. Tutaj prawo wymaga zezwolenia od uprawnionego do rybactwa a nawet określa jak to zezwolenie ma wyglądać (postać papierowa lub elektroniczna).

Prawnie PZW powinno wydać osobie do 14 lat "darmowe" zezwolenie na wody w obwodach rybackich, aby umożliwić zapis RAPR o którym mówimy.

Nie ma tu sprzeczności prawnej bo prawo pozwala za wydanie zezwolenia pobierać opłatę w wysokości przez siebie ustaloną. (może być 0 zł)

PSR i SSR mają prawo do ukarania osoby nieposiadającej zezwolenia w obwodzie rybackim.
(2019/04/26 08:15)

Artur z Ketrzyna

Skończ się błaźnić ze swymi wywodami. Już jeden post wyczyścili z twoich bredni.

Rafał, nie przejmuj się tym co on pisze, bo pomija zapisy prawne by nagiąć do jego teorii.
Masz prawo wędkować bo Użytkownik takie uchwalił zasady. I o tym mówi prawo.
A zezwolenie o którym Osa mówi Ma osoba dorosła. Tak wiec jest zadość ustawie. (2019/04/26 11:13)

osa12

Użytkownik nie jest od "uchwalania" zasad. Może tylko to na co prawo mu zezwala.

Nie zezwala na zwolnienie kogokolwiek od posiadania zezwolenia na Amatorski Połów Ryb w obwodzie rybackim.
(2019/04/26 12:38)

cierpliwy1

To wszstko zależy od PSR inaczej jaki człowiek będzie kontrolował ,ale jeżeli chodzi o prawo ,to raczej osa12 ma rację. (2019/04/27 19:55)

duszakm

Weź pod uwagę że według przepisów możesz wędkować na 1 wędkę spiningową a twój syn może wędkować w ramach twoich uprawnień więc możecie używać 1 wędkę spiningową. (2019/05/01 20:47)

z@mela

ja gdy zabieram małęgo chlopca na łódż 7lat - nie jest to mój syn to pozwalam mu łowić na co chce spinn, spławik nie patrząc na śmieszne przepisy pisane przez naćpanych lewaków dla jeszcze większych lewaków i wiem że gdy zjawi się jakiś osobnik reprezentujący organ represji to się jakoś wytlumaczę a jak nie to przyjme na klatę kwit bo to jest śmieszne żeby 7 latkowi wyrabiać jakieś kwity lub zmuszać rodzica do wyrabania kwitów żeby sobie dziecko oddalo kilka rzutów koło łódki czy przy brzegu ale Polska to kraj absurdów . (2019/05/01 21:57)

bakszton

I jeden i drugi ma rację, niestety. 2 wędki spławik, 1 wędka spining w ramach jednego zezwolenia i jednego stanowiska. dwa spiningi = dwa zezwolenia i już wtedy dwa sta nowiska (nawet dla małoletniego). (2019/11/20 10:36)

Sith

Dziwne poglądy i brednie!
Nie będę się powoływał na dotychczasowy RAPR, bo za miesiąc wygaśnie jego moc prawna, ale wystarczy zapoznać się z nowymÂÂRAPR pkty 6 i 7 Cyt.:
"6. Wędkarz niezrzeszony w PZW w wieku do 14 lat, ma prawo wędkować wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską oraz zezwolenie uprawnionego do rybactwa, w ramach jego uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb, bez prawa połowu ryb na żywą i martwą rybkę. Osoba sprawująca opiekę w trakcie łowienia odpowiada za przestrzeganie przez ww. niezrzeszonego wszelkich uregulowań obowiązujących na danym łowisku. Wędkującemu, niezrzeszonemu do lat 7 ogranicza się prawo do wędkowania do jednej wędki, przy zachowaniu pozostałych ww. uregulowań.
7. Pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską mają prawo wędkować jednocześnie dwie osoby do lat 14 wymienione w pkt. 5 i 6 na jedną wędkę każda, za wyjątkiem Wód Krainy Pstrąga i Lipienia. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom, wymienionym w pkt., 6 wyklucza wędkowanie opiekuna, natomiast ich udostępnienie jednej osobie nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę."

Warto również zwrócić uwagę na zapisy końcowe cyt.:
V. INFORMACJE KOŃCOWE
Do spraw regulowanych niniejszym Regulaminem mają zastosowanie przepisy Statutu Polskiego Związku Wędkarskiego, zezwolenia uprawnionego do rybactwa, a także obowiązującego powszechnie prawa, w tym:
- Ustawy Prawo wodne,
- Ustawy prawo o ochronie środowiska,
- Ustawy o rybactwie śródlądowym,
- Ustawy prawo o stowarzyszeniach,
- Ustawy o lasach,
- Ustawy o ochronie przyrody,
- Ustawy o ochronie zwierząt,
oraz rozporządzeń dotyczących tych ustaw.
"
Po zapoznaniu się z tymi przepisami już nie będzie się pisało bzdur jakimi ośmieszają się @osa12 (nie po raz pierwszy na tym Forum) @duszakm i @bakszton. Ogarnijcie się koledzy i nie wymyślajcie interpretacji przepisów, ktore takiej interpretacji nie wymagają. (2019/11/20 11:19)