Zaloguj się do konta

Spining Catana cx - wasze opinie

utworzono: 2013/10/08 16:08
groszek25

Witam, drodzy Koledzy nadszedł czas aby spróbować spiningu. I tu zaczynają się dla mnie schody, czyli wybór sprzętu. Na początek napiszę podstawowe informacje- ryba głównie szczupak(3-5kg) ewentualnie jakiś okoń, łowił będę z brzegu na wodach typu niewielkie jeziorka, żwirownie, wyrobiska, stawy hodowlane. Przeczesując internet w poszukiwaniu informacji zrobił mi się taki "młyn" w głowie że już sam nie wiem co brać pod uwagę przy zakupie sprzętu. Spiningi jakie mnie zainteresowały to marka Shimano Catana, a modele to:
1 - catana cx 2,70ML cw 7-21
2 -catana cx 2,70M cw 10-30
3 - catana cx telespin 2,70M cw 10-30
Jak sądzicie czy w/w kije to dobry wybór i który z nich będzie najbardziej odpowiadał moim potrzebom, które CW będzie najbardziej odpowiednie. Wiem że trzecia pozycja to spining teleskop, czy w związku z tym jest lepszym czy gorszym wyborem w stosunku do 1 i 2 pozycji. Jaki kołowrotek byście zaproponowali, jaką plecionkę, ewentualnie coś jeszcze o czym zapomniałem. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i mam nadzieję iż temat będzie pomocny nie tylko dla mnie ale też dla innych zaczynających przygodę ze spiningiem.

[2013-10-08 16:08]

RBR

Najlepiej to złapać kij w rękę. Dorzucić do niego kręciołek i zobaczyć jak taki zestaw leży w dłoni.
Nie kupuj wędki spinningowej pod rybę jaką chcesz łapać, lecz pod przynęty jakie zamierzasz stosować.
Jeśli nie będzie to odpowiednio zgrane to ciężko Ci będzie prowadzić przynęty.

Co do samej wędki, o której wspominasz to nie jestem w stanie określić jej walorów bo nie miałem jej w dłoniach.
Mogę jedyne polecić coś innego np. Konger Tiger Cross Maxx. Parametry tak jak pisałem wyżej. Trzeba dobrać do rodzaju przynęt jakie się ma w arsenale.

Kołowrotek.
Czy plecionka czy też żyłka to moim zdaniem jest obojętne. Kto co woli.
Rozmiar kręciołka wydaje mi się odpowiedni będzie między 400 a 500. 
Każdy ma swoje upodobania. Jedni będą chwalić Dragon inni Okumę a trzeci powie, że najlepszy jest ten najdroższy...
A ja określę to mianem, Ma być WYWAŻONY do wędki. Czyli zamocowany kołowrotek do wędki ma być "środkiem ciężkości zestawu".

Pozdrawiam
[2013-10-08 16:20]

groszek25

Nie kupuj wędki spinningowej pod rybę jaką chcesz łapać, lecz pod przynęty jakie zamierzasz stosować.

Dziękuję Koledze za odpowiedź, co do przynęt to myślę że pewnie jakieś blachy, gumy, woblery. Tak naprawdę to do końca nie wiem bo nigdy tą metodą nie łowiłem dlatego proszę o Wasze podpowiedzi, sugestie. Miałem okazję trzymać w ręku kijek Shimano Catana tylko nie wiem jakie miała CW ale wydawała mi się dość sztywna.

[2013-10-08 18:49]

kon115

Jeśli zdecydujesz się na catane o CW 10-30 g to zapomnij o frajdzie z łowienia okoni myśle że CW 7-21 da ci więcej frajdy z łowienia i lepiej będziesz czuł brania POZDRAWIAM
[2013-10-08 19:43]

mario84

niestety catany dość mocno padają na pysk miałem ale bx miał jedną zaletę było mało spadów ale w parabolicznych kijach to norma. pomyśl nad krótszym wędziskiem 240 lub 220g mniej męczy rękę i będziesz mógł godzinami machać
[2013-10-08 21:44]

PIERO11

Posiadam Catane 305 cm 7-21gr.i własnie w tych parametrach wyrzutowych najlepiej czuć przynęty.Wędka ma akcję "miększą" i przy wyrzucie pracuje nie tylko część szczytowa,tak samo przy zacięciu . W holu pomaga to wybaczać niektóre błędy.Nie wiem jak jest w dł.270 cm , ale w mojej wadą jest zbyt długi dolnik i troche nisko osadzone górne przelotki(żyłka czasami przylepia się do szczytówki).Mimo tego polubiłem ten kijek,czuć nawet na nim drobne skubnięcia.Co do kołowrotka to zależy ile chcesz na niego przeznaczyć "szmalcu".Szukaj w wielkościach 2500-3000(moim zdaniem).Jeżeli dopiero zaczynasz spinningować używaj żyłek,plecionki zostaw na później.
Pozdrawiam   [2013-10-08 22:08]

groszek25

myśle że CW 7-21 da ci więcej frajdy z łowienia i lepiej będziesz czuł brania

Dziękuję za sugestię ale czy CW 7-21 będzie nadawał się na szczupaki bo przede wszystkim je będę chciał łowić a okonki sporadycznie. I podpowiedzcie mi coś więcej na temat przynęt, może jakieś konkretne przykłady.

[2013-10-09 15:24]

berthold

ja posiadam catanę 270 cm / 40 gr trochę na wyrost kupiona bo jej nie lubię bardzo ciężka i zbyt cienki uchwyt i po paru godzinach łapsko boli dlatego na spina biorę starego jaxona zander genezis 270/21 gr idealny i niesamowicie lekki w porównaniu do catany

ps wędka miała służyć na kanał gliwicki głównie karpie nie na spinning bo fakt faktem jest mocna i krótka co pomaga siedzieć w krzakach i gałęziach
[2013-10-09 16:45]

haja

ja posiadam catanę 270 cm / 40 gr trochę na wyrost kupiona bo jej nie lubię bardzo ciężka i zbyt cienki uchwyt i po paru godzinach łapsko boli dlatego na spina biorę starego jaxona zander genezis 270/21 gr idealny i niesamowicie lekki w porównaniu do catany

ps wędka miała służyć na kanał gliwicki głównie karpie nie na spinning bo fakt faktem jest mocna i krótka co pomaga siedzieć w krzakach i gałęziach

Ja też kolego łowię karpie na spining :) Praktyczny lekki i mocny właśnie do zakrzaczonych brzegów. Tylko że ja używam Okumy do 42 g wyrzutu 2,1 długości [2013-10-09 18:06]

groszek25

ja posiadam catanę 270 cm / 40 gr trochę na wyrost kupiona bo jej nie lubię bardzo ciężka i zbyt cienki uchwyt i po paru godzinach łapsko boli

rozumiem, tylko że model o którym ja piszę ma wagę 139g więc chyba nie jest ciężki

[2013-10-09 20:09]

PIERO11

Posiadam Catane 300 cm 7-21gr.i własnie w tych parametrach wyrzutowych najlepiej czuć przynęty.Wędka ma akcję "miększą" i przy wyrzucie pracuje nie tylko część szczytowa,tak samo przy zacięciu . W holu pomaga to wybaczać niektóre błędy.Nie wiem jak jest w dł.270 cm , ale w mojej wadą jest zbyt długi dolnik i troche nisko osadzone górne przelotki(żyłka czasami przylepia się do szczytówki).Mimo tego polubiłem ten kijek,czuć nawet na nim drobne skubnięcia.Co do kołowrotka to zależy ile chcesz na niego przeznaczyć "szmalcu".Szukaj w wielkościach 2500-3000(moim zdaniem).Jeżeli dopiero zaczynasz spinningować używaj żyłek,plecionki zostaw na później.
Pozdrawiam  

[2013-10-10 22:45]

psk777

Mialem Catane 2.70 10-30 niestety nie lezal mi w reku po prostu to nie bylo to :) sprzedalem

[2013-10-13 00:14]

Wodziniak

1. jeżeli szczupaki to zapomnij o gramaturach mniejszych niż 30 gram, proponuję do 40 gram
2. jeżeli łowisz z brzegu to 2,7 m to minimum, proponuję 3m. Da ci to większy zasięg i łatwiej będzie ci kierować przynętą
3. dwuskład czy tele? - teleskop łatwiejszy w transporcie, ale dwuskład lepsza akcja
4. kołowrotek - jeśli tańsze modele to rozmiar 4000, jeśli wybierzesz kij do 30 gram, to 2500 ale na pewno nie posłuży tak długo jak ten większy.

No i oczywiście zanim kupisz sprawdź w sklepie jak Ci taki zestaw leży w dłoni.

pozdrawiam :)
[2013-10-23 12:34]