Spinające się karpie
utworzono: 2013/06/18 21:17
Witajcie, wczoraj bylem na rybach miałem częste brania karpia lecz 80% przyciagania skończyło sie spięciem ryby. Czego to może być wina? Słabego , za mocnego zacięcia ryby, mam haczyk rozm. 8 ale rozmiarowki sa rózne :d podkresle karpie od 30 do 40cm . Jeśli macie jakieś rady po swoich próbach proszę o pomoc. Z góry dzieki, POZDRAWIAM :)
[2013-06-18 21:17]
Napisz coś więcej na temat haczyka i żyłki.Jaki kształt mają haczyki, czy mają długi trzonek czy krótki, są odgięte, kute kolor, producent.Jakiej żyłki używasz, rozmiar , kolor , producent.
Jeśli chodzi o karpie wszystko ma znaczenie.
Pozdrawiam. [2013-06-18 07:35]
hej miałem ten sam problem, 80% ryb mi sie spinało. Załóż większe haczyki tzn. 6 z krótkim trzonkiem ;) Bo tak samo jak ty zakładałem 8 ;) Również zależy to od sposobu zakładania przynęty, ale czasami od ryb ;) Jak bardzo delikatnie bierze to potrafi nawet na najlepszym haczyku sie spiąć ;) Połamania ;) [2013-06-18 18:51]
Napisz coś więcej na temat haczyka i żyłki.Jaki kształt mają haczyki, czy mają długi trzonek czy krótki, są odgięte, kute kolor, producent.Jakiej żyłki używasz, rozmiar , kolor , producent.
Jeśli chodzi o karpie wszystko ma znaczenie.
Pozdrawiam. Co ma kolor haczyka do spinania się ryb 0.o
[2013-06-19 12:35]
Pokaż przypon lub cały zestaw końcowy. Będzie łatwiej coś podpowiedzieć :) [2013-06-19 12:57]
Powodów może być kilka. Ale prawdopodobnie w końcowej fazie holu, zapominasz o ciągłym naprężeniu żyłki. To jest okazja do wypięcia sie ryby. Hamulec też możesz mieć za bardzo dokręcony.
Oczywiście jak koledzy piszą, spróbuj na haczyk nr. 6.
[2013-06-19 13:11]Dzieki wszystkim za aktywnosc. Haczyk mam czerwony, jest wygiety lekko w prawo chyba z kamatsu jak dobre pamietam. Kolor zylki na przyponie bialy, grubosc 0,20lub 0,22 nie pamietam dokladnie:D lowie na grunt to bardzo nie zwieksze gruntu
[2013-06-19 21:57]
Witam
Miałem tez kiedyś podobny problem zmieniłem wędkę na bardziej elastyczna , sposób holu ryb czyli mniej siłowo i zwracałem większą uwagę na to żeby żyłka była cały czas naprężona haczyk ostry i problemy się zmniejszyły diametralne wiadomo zdarza się ze coś tam spada ale to nie tyle co wcześniej
[2013-06-20 08:32]