http://www.youtube.com/watch?v=flweZANDYhs
Na taki film trafiłem. Coś więcej ciężko mi powiedzieć, jest trochę informacji na ten temat głównie w języku angielskim. Specyficzna forma wędkarstwa morskiego, na pierwszy rzut oka budząca skojarzenia z niesławnym polskim szarpakiem, ale na agresywnym operowaniu wędziskiem podobieństwa się raczej kończą.
(2011/01/22 00:53)koledzy czy ktoś zna metodę speed jigging na czym to polega?
sklep przysłał mi reklamę wędzisk i piszą o tej metodzie.
pozdrawiam mirek
Jiggowanie to nic innego jak delikatne podszarpywanie przynęty (o ok 30-40 cm) i zwijanie nadmiaru żyłki. Nie wiem jak ze skutecznością ale wiem że większość z kontrolujących panów z PSR uzna to za szarpaka i wlepi mandat (przy mnie facet dostał tylko pouczenie bo wykpił się tym że widział ten sposób na DVD z jakiegoś z miesięczników wędkarskich) ale potem z nimi rozmawiałem i powiedzieli że to jest jakaś "głupia" moda niekoniecznie zgodna z naszym prawem.
Jiggowanie jest okej. Delikatne skakanie główką ma wabić drapieżnika i nie posiada żadnych znamion kłusownictwa. Co innego speed jigging, jaki widać na załączonym przeze mnie filmie. Tu już nie jest to delikatne podszarpywanie, ale ostra jazda z przynętą i czegoś takiego sobie nie wyobrażam. Każdy szarpakowiec mógłby dociążyć swojego dżiga i w razie kontroli mówić "panie ja nie szarpię, ja speed jigguję", a ryby przypadkowo się zahaczają. Wiemy dobrze, że rybę za grzbiet zahaczyć można nieumyślnie przy każdej technice spinningowej, a przepis o wypuszczaniu ryby źle zapiętej już nie obowiązuje, tym bardziej przyzwolenie na speed jigging w Polsce byłoby wodą na młyn dla kłusoli. Druga sprawa to to, że technikę tę określa się też jako "vertical jigging", czyli jiggowanie w pionie, jest niezgodne z RAPR. Może sprawdzi się w morzu lub w głębokich łowiskach śródlądowych, gdzie będzie stosowana zgodnie z przeznaczeniem, ale na polskich łowiskach nie ma szans, ze względu na zjawisko zwane szarpakiem i na dzień dzisiejszy nie powinno być na coś takiego przyzwolenia. Musiałem dać upust swoim przemyśleniom, dziękuję za uwagę. :)(2011/01/22 22:28)