Szczerze ci powiem moi trenerzy z klubu mnie tak uczą ze nie ma takiego czegos jak wędka uniwersalna albo jeszcze gorzej zanęta !!!! .. Nie ma czegoś takiego, nie wiem może inni koledzy ci coś doradzą :) Powodzenia (2013/02/27 00:41)
witam, nie wiem czy warto płacić "tak dużo", ale jeśli chcesz placic 250 zł to ja bym wziął Dragona chociaż cw do 60 to nigdy nie wiadomo jak z żywcem,ja np. mam z tym złe doświadczenia bo zakładam duże żywce(karasie +-13 cm) i raz już złamałem szczytówkę przy wyrzucie (cw 20-60), złamałem też przy koszyku gruntowym (35g +zanęta).Alternatywa to Konger Jeśli chcesz wydać mniej kasy (o jakies 50 zł ) a mieć sprawdzony sprzęt mogę Ci polecic dość lekką (jak na karpiówkę) i bardzo solidną - Dragon thytan carp cw do 2,75lbs czyli jakies 50-100 dł 3,60 jakies 200 zł, uważam że to bedzie uniwersalny kijek, oczywiście jeśli nie wybierasz się na płotki tylko na ryby( juz większe), naprawdę sam posiadam i warto + do tego kołowrotek okuma travertine bfd 40 i masz super sprzęt lubJaxon inspiral long cast 3.60 cw 20-80 (posiadany w rodzinie), też sprawdza sie i na zywca i na grunt i karpie, koszt około 180 złotych - lżejsza i delikatniejsza ale ciągle mocna Pozostałe pieniądze mozesz spożytkować na droższe żyłki, dołożyć do kołowrotka, na zanęty lub po prostu kupić litr wódki. Odpowiedz moze nie fachowa ale, co najważniejsze, poparta doswiadczeniami i szczera :) pozdrawiam (2013/02/27 00:41)
witaj ja ci z czystym sumieniem moge polecic kijek teleskopowy robinson lumix bream master mam go ok 5 lat wszystko gra nigdy mnie nie zawiódł to była moja pierwsza wedka do dzis jej uzywam w róznych metodach łowie nia i na zywca (delikatnie) na grunt koszyczkiem 5gramowym jak i na spławik ja mam akurat cw25g ale jest tez model o cw35g wtedy za ten kij płaciłem nie całe 90zł fajny tani kij o wszelakim zastosowaniu pozdro. (2013/03/08 13:28)
Wszystkie cztery wędziska jakie wymieniłeś spełnią swoje zadanie jako takie uniwersały. Wybierz ten który Ci się podoba i jego cena jest dla Ciebie odpowiednia.
Ja tez zaczynałem od podobnych wędek oraz metod, śmiało można tak łowić. (2013/03/08 13:42)
Posiadam feedera wymienionego przez kolegę Hooher, i jestem z niego piekielnie zadowolony, kijek tani a przeżyje wszystko ! Bardzo dalekie rzuty koszyczkiem zanętowym i hol karpi ok 2 kg to pikuś dla tej wędeczki. (2013/05/19 09:06)
Ja ci moge polecić tanią gruntowke do 100zł Np. jaxon cantara allround lub black arrow allround to jest koszt 50zł moim zdaniem droższych nie ma sensu kupować (2013/05/19 12:12)