Rozumiem, że będziesz jechał od Radomia? (Prześledź sobie mapę po opisie) Do Solca najlepiej i najszybciej przez Zwoleń (Droga 12 i 79) i Lipsko. W Lipsku cały czas (D 79) do ronda. Po lewej jest "biedronka" Na rondzie w lewo (droga 747)... I prosto. Na Solec odbijasz w lewo. Droga "prosto" poprowadzi Cię do Raju - Kolonii Raj, Kolonii Nadwiślańskiej. Do Chotczy też od Lipska dojedziesz. Na wlocie do Lipska, (na łuku w prawo) dajesz w lewo i wg znaków. W Woli Soleckiej możesz się pogubić więc patrz na znaki. Podpowiem że po ostrym łuku w lewo (za główną drogą) jedziesz ok 500m i przed szkołą w prawo. W Chotczy Dolnej za kościołem (po prawej) skręcasz w prawo i jedziesz do końca drogi. Przejeżdżasz przez wał, (jest wyłożony betonowymi płytami, na dole są doły więc uważaj) i masz Wisłę na prawo i lewo.
Zaproponuję Ci też inną drogę do Solca z możliwością zobaczenia kilku miejsc, na Wiśle i nie tylko. Wypunktuję gdzie warto odbić od drogi na Solec, może coś Ci się spodoba. Chyba że już te tereny znasz.
Ze Zwolenia na Puławy i na wylocie, (już za odbiciem na Lipsko) druga w prawo. Wg. "mapy gogle" z ulicu Puławskiej skręcasz w prawo w ul. Wiślaną.
Tego odcinka drogi nie znam na tyle aby podać jakieś szczegółowe punkty, więc prześledź sobie na mapie.
Jedziesz ul. Wiślaną przez Mierziączka, Babin, Lipiny i w prawo na Krzywdę i Andrzejów.
Na końcu Andrzejowa. Za ok 100m od tablicy końca miejscowości
- jest droga w prawo w las. Doły potorfowe w Borowcu. Jeśli skręcisz to następnie pierwsza w prawo i dojedziesz prosto, przez niezłe dołki, do zbiornika. Pewnie "pijaczki z warsawki" przyjadą pić i zakłócać spokój. Ryby-drobnica. Ale jeśli dobrze trafisz (zbagatelizujesz hałas) to czerwony robak lub kuku na hak i sumików karłowatych nałowisz. Na białego głównie niby uklejki, ale bardziej mi wyglądały na Czebaczek Amurski. Sam nie wiem, ale zabawa przednia.
jadąc dalej prosto będzie odbicie w prawo na Chotczę (Chotcza 13km, droga asfaltowa)
- jadąc prosto dojedziesz do Lucimii. Masz wybór na "rondzie" (spora krzyżówka) w prawo do końca utwardzonej drogi do tzw "Kaczy dół" i spacer nad Wisłę. Tu nawet miejscowi nie do końca wiedzą jak to jest, czy to ujście Zwolenki czy rozlewisko, "źródlisko"? W rejestrze (jak płaciłem składki w Radomiu) nie było to miejsce opisane; w lewo na Brzeście, Janowice
Jadąc na Chotczę masz Borowiec. Przy moście na rz. Zwolence jest wyremontowany młyn. Widziałem ogłoszenie, że można tam wynająć. Nie wiem dokładnie co i jak, jeśli jesteś zainteresowany poszukaj. Bardzo urokliwe miejsce.
Podążając dalej drogą przez las jest...
- ...jest krzyżówka w lewo na Gniazdków (na prawym łuku głównej drogi, małe nierówności, połączenie nowej nawierzchni ze starą ale też równą) Do końca drogi, do piaszczystej zato(cz)ki. Znów Wisła i jej spokojny kanał ze śladami przyczółków mostów.
Jedziemy prosto i Chotcza, Ostry skręt w prawo (90 st) następnie skrzyżowanie "T" w lewo (koło sklepu po lewej, ustępujesz pierwszeństwa z lewej i z naprzeciwka). Zjazd z górki, ostry zakręt w lewo (za główną drogą), prosto ok 1km i jesteś w Chotczy Dolnej.
- Jeśli pojedziesz prosto, na podporządkowaną (ostro w prawo prowadzi główna droga na Lipsko/Solec) Masz kościół po prawej ręce, jedziesz do końca drogi. Przez wał, jak już napisałem Wisła :)
Jadąc główną drogą w stronę Lipska jest most nad rz. Iłżanką. Warto zatrzymać się i zobaczyć. Uwaga na zakręty, wąska droga i zwierzyna łowna.
Kilkaset metrów za mostem jest droga w lewo, w lesie, w las, na Boiska, Boiska-Kolonia Solec. Nie pamiętam opisów znaków, Jest to nowa droga asfaltowa. Nie wszędzie ale... Jadąc prosto trafisz na ustąpienie pierwszeństwa przejazdu. Dalej prosto. Będziesz miał znak na przeprawę promową
- skręcisz w lewo i dojedziesz do samej Wisły (wg mapy Kłudzie, Dla mnie to prom w Solcu). Przeprawa promowa w Solcu. Parkujesz w wolnym, bezpiecznym miejscu i z wędkami idziesz szukać stanowiska, w prawo lub lewo. Chyba że przedostaniesz się na drugą stronę Wisły (tamtych terenów nie znam)
Prosto pojedziesz. Jesteś w Solcu. Dalej jak od Lipska
PS. połamania
Wisła jest kapryśna