Zaloguj się do konta

Sola z cytryną- doskonałe danie

utworzono: 2010/05/16 09:03
jajaca

Porcja na 4 osoby

Przygotowanie: 5 minut

Pieczenie: 15 minut

Składniki:

4 całe sole (ok 250 g każda)

sól, pieprz czarny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z cytryny, świeża rukola, cząstki cytryny.

1. Jeśli ryba nie została wcześniej oprawiona, wypatrosz ją i oskrob z łusek :)

2.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wykonaj ostrym nożem głębokie poprzeczne nacięcia na bokach ryb w odstępach ok 3cm. Następnie połóż ryby na pokrytej papierem do pieczenia blasze i dopraw je solą i pieprzem.

3. Wymieszaj w misce oliwę, sok i skórkę z cytryny i polej ryby.

4. Piecz je w piekarniku ok 15 min.

Solę możesz podawać na różne sposoby

- latem z lekką sałatką np ziemniaczaną i sałatą, a w chłodniejsze pory roku z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami oraz gotowanymi na parze zielonymi warzywami.

[2010-05-16 09:03]

elegancki przepis a mozna to robic z innych ryb
[2010-05-21 13:52]

jajaca

Pewnie tak, jestem za eksperymentowaniem w kuchni, jak byś próbował z inną rybą to opisz jak wyszło. Ja próbowałem na soli i jest świetna, ale to rzecz gustu.

[2010-05-21 14:25]