Smaczne płocie. Pomysły
utworzono: 2012/05/06 19:28
Witajcie nałowiłem płotek i niewiem co z nimi zrobić?
Podajcie jakieś ciekawe dania potrawy z płotek i czy je można filetować.
[2012-05-06 19:28]Filetować można każdą rybę tyle że płotki to raczej małe rybki i chyba nie ma sensu.Chyba że takie 40cm i większe.Witajcie nałowiłem płotek i niewiem co z nimi zrobić?
Podajcie jakieś ciekawe dania potrawy z płotek i czy je można filetować?
[2012-05-06 19:48]
Płotki w sosie musztardowym - Ryby - przepisy - Gotujmy.pl [2012-05-06 19:52]
Osci w plotkach jest na tyle duzo ze nie ineresowaly mnie jako obiekt kulinarny ale lubie je lowic a ryby z octu mi nie smakuja wiec zawsze wracaja do wody. Zazwyczaj smaze ryby na glebokim oleju albo wedze a przepisow poszukaj w google, tam na pewno cos znajdziesz. [2012-05-06 20:07]
Głęboki olej to chyba najlepszy sposób na płotki. Najlepsze są małe tak ok 15-20cm max i solone tuż przed wrzuceniem do oleju. Polecam.:) [2012-05-06 20:23]
Głęboki olej to chyba najlepszy sposób na płotki. Najlepsze są małe tak ok 15-20cm max i solone tuż przed wrzuceniem do oleju. Polecam.:)
Wiesz co dobre i jak zrobić:) Choć ja wolę mocno przyrumienione na maśle ale co do wymiaru pełna zgoda. Dziwię się tym, którzy twierdzą, że płotka jest niesmaczna. Fakt ości ma sporo ale przecież to ryba a nie boczek.
A kota lepiej nakarmić whiskas.
[2012-05-06 20:33]
Duża płoć ma już spore ości i odpuszczam sobie takie "smakołyki". Na masełku nie próbowałem, ale ostatnio kładę ryby(ciepłe) na chlebku posmarowanym masłem i są super. [2012-05-06 21:27]
nałowiłeś i teraz nie wiesz co z nimi zrobic?, po co je brałeś nie lepiej było je wypuścic, jakoś cię nie mogę zrozumiec. [2012-05-06 21:54]
tak jest No kill ! haha :)
Kolego smacznego życze, jak nie w ocet to kotleciki można zrobić , podobno smaczne, nie wiem nie jem ryb, mama mówiła. Pozdrawiam :)
[2012-05-06 23:46]
Plotka jest b. smaczna rybka ,smaze w garnku z siatka do frytek i wysmazam na chrupko jak frytki, sa wspaniale
[2012-05-07 04:50]
Kolego zdejmij skure (do wrządku na chwile) wyjmij grube ości dwa razy przez maszynke troche boczku surowego bułka moczona w mleku przyprawy sok z jednej cytryny formuj kotleciki, bomba zwłaszcza z grila.SMACZNEGO :-) [2012-05-07 08:34]
jurasek:mam alergie i 2 pokojowe mieszkanie.po co mi kot wystarczy że na osiedlu się błąkają;) [2012-05-07 08:44]
Dzięki bardzo ciekawe,ps do kolegi lin66: po co je brałeś.Wiem że to dziwne ale uwierz mi: one w moim jeziorze są jak okonie.połykają haczyk do odbytu.:)to co maja zdechłe w wodzie być,jak w las wyżuce sąsiad się drze. [2012-05-07 08:50]
tak jest No kill ! haha :)
Kolego smacznego życze, jak nie w ocet to kotleciki można zrobić , podobno smaczne, nie wiem nie jem ryb, mama mówiła. Pozdrawiam :)
nałowiłeś i teraz nie wiesz co z nimi zrobic?, po co je brałeś nie lepiej było je wypuścic, jakoś cię nie mogę zrozumiec.
Cześć Chodzi o to, że nałowił tych płotek i dopiero teraz szuka przepisów na zrobienie czegoś z tych ryb. Już widziałem w tym roku ryby na śmietniku :-( - pewnie były za małe i żona kazała wywalić, żeby kuchni nie zaświnić byle drobnicą ... JK [2012-05-07 09:38]
Witam
Moja żonka uwielbia plotki z grilla.
Płotki sprawione i lekko osolone naciera się masełkiem czosnkowym, lekko skrapia cytrynką i delikatnie przyprósza ziołami - mogą być prowansalskie, ale to zależy co kto lubi.
Do środka również daje się masełko i zioła.
Następnie rybkę zawija się w aluminiowego Jana niezbędnego ( folię ) i na grill.
Jak mam więcej płotek a rodzinka się zjedzie to polce podgryzają tak im smakuje. Każdy repety woła.
Chrupkie z głębokiego oleju to raczej mój przysmak
[2012-05-07 09:51]
A teraz wam powiem ze ukleja 18 -25 jeszcze smaczniejsza od plotki tylko trzeba umiec ja przyrzadzic, jest tlusciejsza miesko delikatne( palce lizac ) i smazone lub na grilu w folii alu wczesniej nasolone i wywieszone do osuszenia do tego okonie w ten sposób przygotowane
[2012-05-07 12:52]
Bernard51 to kiedy zapraszasz na ukleje.
Oczywiście nie na degustacje, ale wędkowanie.
Na moich wodach ukleja to rzadkość. A jeszcze w takich rozmiarach jak podajesz.
[2012-05-07 14:41]
Ukleja taka jest przewaznie na zbiornikach tj na doplywach zbiornikow na obrzezach to nie bajer
takie sa piekne tylko wczesno rano powiedzmy brzask i czasami przy zachodzie slonca wiadomo bialy i delikatny zestaw A na ukleje mozesz przyjechac w kazdej chwili zbiorniki ktore sobie wybierzesz Strzegocice,Sieniawa ,Solina , Roznów,podaje Ci te na których ja lowilem ukleje duze
Zaczelo sie od poszukiwania zywca i wybadalem ze uklejka w takich miejscach jest ta wieksza Trzylata temu na Solince jak wpada do jeziora przed mostem trafil sie okaz 26cm i jeszcze pare po 22 23 Pozdrawiam !
[2012-05-07 20:40]
Najładniejsze ukleje do tej pory tylko w Świnoujściu na kanale Piastowskim łowiłem.
Takie 16-18cm.
Na bacika z gruntem 4-5m.
Wszystkie znajomemu z kwatery oddałem bo akurat tego dnia kończyl wczasy i do domu wyjeżdżał.
[2012-05-08 09:46]
Piszesz z gruntem 4-5m lowiles ukleje to ja nie moge juz wiecej nic dodac
To na takim gruncie to i tak piekne lapales>>?
[2012-05-08 10:02]
Tam gdzie wędkowałem przy niedokończonym nabrzeżu portu przeładunkowego na wysokości Traffica głębokość łowiska oscylowała w granicach 6-7m. Na krótszym gruncie nie było brań. Ogólnie ukleje łowiłem w godz. 8.30-11.30. Brały dosłownie na wszystko, nawet na strzępek wyssanego białego. Spławik 3gr, obciążenie skupione w jednym praktycznie miejscu. Zobaczymy jak będzie w tym roku bo jadę z moją panią na początku sierpnia.
[2012-05-08 10:16]
Płocie to pyszna sprawa ,choc łowie ich dużo niestety rzadko mam przyjemność skosztować. ostatnio na rzece w Rowach jak nałapałem to kobitki zrobiły i do wódeczki -palce lizać .
Niestety nie nawidze skrobać,bo 10 minutach skrobania ryb ,jestem w stanie popełnić morderstwo --tak że ile ktos weźmie za skrobanie --zaprosze na wódeczke z płotkami...
[2012-05-08 10:49]
Darek przyjedź na początku sierpnia do Świnoujścia.
Połowimy razem. Ja później będę skrobał, a Ty do sklepu ;p
[2012-05-09 11:59]
Nie słuchaj tych co każą Ci karmić koty.
Podam Ci prosty sposób.
Płotki skrobiesz, czyścisz i odcinasz lepek. Następnie solisz dokładnie i odstawiasz do lodówki do jutra /możesz też robić to od razu/ Potem lekko smażysz i jak wystygną to układasz w słoiku a następnie zalewasz zalewą octową.
Łatwe proste, smaczne i nie masz problemu z ościami. Żadne śledzie do nich się nie równają a przy tym postoją.
Czasem specjalnie jeżdżę na plocie.
[2012-05-09 13:27]