Smaczne płocie. Pomysły

/ 30 odpowiedzi

Witajcie nałowiłem płotek i niewiem co z nimi zrobić?

Podajcie jakieś ciekawe dania potrawy z płotek i czy je można filetować.

szczepcio

Witajcie nałowiłem płotek i niewiem co z nimi zrobić?

Podajcie jakieś ciekawe dania potrawy z płotek i czy je można filetować?

Filetować można każdą rybę tyle że płotki to raczej małe rybki i chyba nie ma sensu.Chyba że takie 40cm i większe.
(2012/05/06 19:48)

sarnina

Osci w plotkach jest na tyle duzo ze nie ineresowaly mnie jako obiekt kulinarny ale lubie je lowic a ryby z octu mi nie smakuja wiec zawsze wracaja do wody. Zazwyczaj smaze ryby na glebokim oleju albo wedze a przepisow poszukaj w google, tam na pewno cos znajdziesz. (2012/05/06 20:07)

jurasek15

Nakarm kota - na pewno się ucieszy. (2012/05/06 20:14)

Iras1975

Głęboki olej to chyba najlepszy sposób na płotki. Najlepsze są małe tak ok 15-20cm max i solone tuż przed wrzuceniem do oleju. Polecam.:) (2012/05/06 20:23)

covent

Głęboki olej to chyba najlepszy sposób na płotki. Najlepsze są małe tak ok 15-20cm max i solone tuż przed wrzuceniem do oleju. Polecam.:)

Wiesz co dobre i jak zrobić:) Choć ja wolę mocno przyrumienione na maśle ale co do wymiaru pełna zgoda. Dziwię się tym, którzy twierdzą, że płotka jest niesmaczna. Fakt ości ma sporo ale przecież to ryba a nie boczek. 

A kota lepiej nakarmić whiskas.

(2012/05/06 20:33)

Iras1975

Duża płoć ma już spore ości i odpuszczam sobie takie "smakołyki". Na masełku nie próbowałem, ale ostatnio kładę ryby(ciepłe) na chlebku posmarowanym masłem i są super. (2012/05/06 21:27)

u?ytkownik64718

nałowiłeś i teraz nie wiesz co z nimi zrobic?,  po co je brałeś nie lepiej było je wypuścic, jakoś cię nie mogę zrozumiec. (2012/05/06 21:54)

mlodystm

tak jest No kill ! haha :)

Kolego smacznego życze, jak nie w ocet to kotleciki można zrobić , podobno smaczne, nie wiem nie jem ryb, mama mówiła. Pozdrawiam :) (2012/05/06 23:46)

Bernard51

Plotka jest b. smaczna rybka ,smaze w garnku z siatka do frytek i wysmazam na chrupko jak frytki, sa wspaniale (2012/05/07 04:50)

jendreczek

Kolego zdejmij skure (do wrządku na chwile) wyjmij grube ości dwa razy przez maszynke troche boczku surowego bułka moczona w mleku przyprawy sok z jednej cytryny formuj kotleciki, bomba zwłaszcza z grila.SMACZNEGO :-) (2012/05/07 08:34)

lin2000

jurasek:mam alergie i 2 pokojowe mieszkanie.po co mi kot wystarczy że na osiedlu się błąkają;) (2012/05/07 08:44)

lin2000

Dzięki bardzo ciekawe,ps do kolegi lin66:po co je brałeś.Wiem że to dziwne ale uwierz mi: one w moim jeziorze są jak okonie.połykają haczyk do odbytu.:)to co maja zdechłe w wodzie być,jak w las wyżuce sąsiad się drze. (2012/05/07 08:50)

JKarp

tak jest No kill ! haha :)

Kolego smacznego życze, jak nie w ocet to kotleciki można zrobić , podobno smaczne, nie wiem nie jem ryb, mama mówiła. Pozdrawiam :)

nałowiłeś i teraz nie wiesz co z nimi zrobic?,  po co je brałeś nie lepiej było je wypuścic, jakoś cię nie mogę zrozumiec.

CześćChodzi o to, że nałowił tych płotek i dopiero teraz szuka przepisów na zrobienie czegoś z tych ryb. Już widziałem w tym roku ryby na śmietniku :-( - pewnie były za małe i żona kazała wywalić, żeby kuchni nie zaświnić byle drobnicą ...JK (2012/05/07 09:38)

krzychu64

Witam
Moja żonka uwielbia plotki z grilla.
Płotki sprawione i lekko osolone naciera się masełkiem czosnkowym, lekko skrapia cytrynką i delikatnie przyprósza ziołami - mogą być prowansalskie, ale to zależy co kto lubi.
Do środka również daje się masełko i zioła.
Następnie rybkę zawija się w aluminiowego Jana niezbędnego ( folię ) i na grill.
Jak mam więcej płotek a rodzinka się zjedzie to polce podgryzają tak im smakuje. Każdy repety woła.

Chrupkie z głębokiego oleju to raczej mój przysmak (2012/05/07 09:51)

Bernard51

A teraz wam powiem ze ukleja 18 -25 jeszcze smaczniejsza od plotki tylko trzeba umiec ja przyrzadzic, jest tlusciejsza miesko delikatne( palce lizac ) i smazone lub na grilu w folii alu wczesniej nasolone i wywieszone do osuszenia do tego okonie w ten sposób przygotowane (2012/05/07 12:52)

krzychu64

Bernard51 to kiedy zapraszasz na ukleje.
Oczywiście nie na degustacje, ale wędkowanie.
Na moich wodach ukleja to rzadkość. A jeszcze w takich rozmiarach jak podajesz. (2012/05/07 14:41)

Bernard51

Ukleja taka jest przewaznie na zbiornikach tj na doplywach zbiornikow na obrzezach to nie bajer
takie sa piekne tylko wczesno rano powiedzmy brzask i czasami przy zachodzie slonca wiadomo bialy i delikatny zestaw A na ukleje mozesz przyjechac w kazdej chwili zbiorniki ktore sobie wybierzesz Strzegocice,Sieniawa ,Solina , Roznów,podaje Ci te na których ja lowilem ukleje duze
Zaczelo sie od poszukiwania zywca i wybadalem ze uklejka w takich miejscach jest ta wieksza Trzylata temu na Solince jak wpada do jeziora przed mostem trafil sie okaz 26cm i jeszcze pare po 22 23 Pozdrawiam ! (2012/05/07 20:40)

krzychu64

Najładniejsze ukleje do tej pory tylko w Świnoujściu na kanale Piastowskim łowiłem.
Takie 16-18cm.
Na bacika z gruntem 4-5m.
Wszystkie znajomemu z kwatery oddałem bo akurat tego dnia kończyl wczasy i do domu wyjeżdżał. (2012/05/08 09:46)

Bernard51

Piszesz z gruntem 4-5m lowiles ukleje to ja nie moge juz wiecej nic dodac
To na takim gruncie to i tak piekne lapales>>? (2012/05/08 10:02)

krzychu64

Tam gdzie wędkowałem przy niedokończonym nabrzeżu portu przeładunkowego na wysokości Traffica głębokość łowiska oscylowała w granicach 6-7m. Na krótszym gruncie nie było brań. Ogólnie ukleje łowiłem w godz. 8.30-11.30. Brały dosłownie na wszystko, nawet na strzępek wyssanego białego. Spławik 3gr, obciążenie skupione w jednym praktycznie miejscu. Zobaczymy jak będzie w tym roku bo jadę z moją panią na początku sierpnia.
(2012/05/08 10:16)

u?ytkownik104859

Widzisz ja na doplywach uzywam gruntu 60--80 cm i splawik 0,7-1gram (2012/05/08 10:35)

perwer

Płocie to pyszna sprawa ,choc łowie ich dużo niestety rzadko mam przyjemność skosztować. ostatnio na rzece w Rowach jak nałapałem to kobitki zrobiły i do wódeczki -palce lizać .
Niestety nie nawidze skrobać,bo 10 minutach skrobania ryb ,jestem w stanie popełnić morderstwo --tak że ile ktos weźmie za skrobanie --zaprosze na wódeczke z płotkami... (2012/05/08 10:49)

krzychu64

Darek przyjedź na początku sierpnia do Świnoujścia.
Połowimy razem. Ja później będę skrobał, a Ty do sklepu ;p (2012/05/09 11:59)

lynx

Nie słuchaj tych co każą Ci karmić koty.
Podam Ci prosty sposób.

Płotki skrobiesz, czyścisz i odcinasz lepek. Następnie solisz dokładnie i odstawiasz do lodówki do jutra /możesz też robić to od razu/ Potem lekko smażysz i jak wystygną to układasz w słoiku a następnie zalewasz zalewą octową.

Łatwe proste,  smaczne i nie masz problemu z ościami. Żadne śledzie do nich się nie równają a przy tym postoją.
Czasem specjalnie jeżdżę na plocie. (2012/05/09 13:27)