Słownik pojęć wędkarskich
utworzono: 2012/01/11 17:37
Proponuję od razu dodawać objaśnienia, dzięki temu powstanie tu fajny słownik.
[2012-01-11 23:45]
słuszna idea !!! popieramJakby to ktoś jeszcze co jakiś czas ogarnął i uporządkował, uzupełniając i wycinając ewentualne "duble" (nie wiem czy jest to w zasięgu Modera wątku czy Adminów) byłoby mistrzowsko !T. [2012-01-12 00:20]
słuszna idea !!! popieramJakby to ktoś jeszcze co jakiś czas ogarnął i uporządkował, uzupełniając i wycinając ewentualne "duble" (nie wiem czy jest to w zasięgu Modera wątku czy Adminów) byłoby mistrzowsko !T.
Jakiego modera?
[2012-01-12 07:51]
słuszna idea !!! popieramJakby to ktoś jeszcze co jakiś czas ogarnął i uporządkował, uzupełniając i wycinając ewentualne "duble" (nie wiem czy jest to w zasięgu Modera wątku czy Adminów) byłoby mistrzowsko !T.
Jakiego modera?
To chyba ktoś, kto zajmuje się modą. [2012-01-12 09:23]
Jakiego modera?
To chyba ktoś, kto zajmuje się modą.
Chyba. Bo tutaj jak na razie nie ma takowego :) [2012-01-12 12:13]
Jakiego modera?
To chyba ktoś, kto zajmuje się modą.
Chyba. Bo tutaj jak na razie nie ma takowego :)
a tematy ktoś usuwa. Wczoraj pisałem odpowiedz w jednym poście, patrze, a tu ten watek został zablokowany, czy jakoś tak .
[2012-01-12 13:08]
Za moich młodych lat na małe okonki mówiliśmy gagariny,teraz wiecie kiedy to bylo.
[2012-03-17 20:15]
MĘDY - białe robaki :)
:)))
Kolego Łukaszu @mauy1985 ........ MADY to białe robaki :)
[2012-03-17 20:21]
a umnie drobne rybki to glapiorki :P
a moja mama na jazgarze mowi wyłupki :PP
[2012-03-17 20:52]
U mnie na małego leszcza mówi sie "suchar:)" na szczupaka małego "pistolet" :)
[2012-03-17 21:56]
Dodalbym:
Bóbr - wykonawca bajorek na żywce.
Żona - pojemnik na ciepłe robaki.
Brzegówka - ,,jakaśtam" łażąca brzegiem.
Piersiowka - 1/2 40%.
Rosówa - postawna kobieta.
Ten temat powinien być wydany razem z powiedzeniami i kawałami wędkarskimi.
Nie kupilibyście? bo ja tak.
[2012-05-17 22:28]
Burta – podmyty brzeg rzeki
Opaska - umocnienie zewnętrznego łuku zakrętu rzeki
Ostroga - wychodzące z nabrzeża w poprzek nurtu wąskie wały kamienne umocnione wbitymi w dno palami.
Przelew - obszar wody bezpośrednio stykający się ze szczytem główki od strony głównego nurtu.
Przykosa – piaszczyste wypłycenie w rzece o łagodnym stoku od strony nurtu (napływowej) i bardzo stromym od drugiej strony (zapływowej).
Rafa – kamieniste wypłycenie w nurcie rzeki wywołujące burzliwy przepływ wody
Rynna – podłużne zagłębienie dna rzeki wymyte przez jej nurt
Warkocz – pas zawirowań nurtu rzeki na granicy nurtu i spokojnej wody powstający za przeszkodami
Wlew – obszar przyspieszonego nurtu powstający pomiędzy dwoma przeszkodami np. między dwoma rafami
[2012-05-29 07:41]