Slider Salmo 7

/ 7 odpowiedzi
Ostatnio zakupiłem nowego woblera , Slidera 7. Po tym co zobaczyłem w internecie byłem zachwycony że Slider ma tak piękną prace , lecz zawiodłem sie gdy zaczełem na niego łowić.  Zarzuciłem slidera i czekałem aż opadnie , pierwsze kręcenie korbką i tragedia.... Mój Slider można powiedzieć prawie wogóle niepracował !!...  próbowałem zwijać go na wiele sposobów... prawie żaden sie niesprawdził tylko tzw. podbijanie czekałęm na zaotnięcie Slider i lekko podbijałem wędziskiem wykonywał lekką prace.... niewiem co jest źle w moim woblerku że niepracuje. Mam wędzisko Mikado Tiger 3.10 m 15-40 g cw  żyłke o średnicy 0.28 mm. Mam nadzieje że otrzymam odpowiedź która pomoże rozwiązać mi mój problem.
Artur z Ketrzyna

To znaczy co ci się nie podoba?Ja mam slidery i nie narzekam. Używam żyłki 0,26 lub 0,24. Wędzisko o takim samym cw, ale 2,1 lub 2,4 m.Prowadzę je monotonnie, to się kolebią na boki (lusterkują), i  im szybciej prowadzę bym bardziej agresywnie się zachowują. Ten sposób też jest dość dobry, bo nie raz wyciągnąłem w ten sposób szczupaka.Drugi sposób to lekkie poszarpywanie z nadgarstka (szczytówka rusza się 5-10 cm, max 15 cm), wtedy ładnie odskakują na boki. A jak za mocno pod szarpniesz to i potrafią nawet zawrócić.
Jedno co ci powiem, to że lepiej mi go się prowadzi na tej krótszej wędce. Niektórzy do dzierkowania preferują nawet 1,8 m.Tak więc te twoje wędzisko ci przeszkadza go dobrze poprowadzić, bo naprawdę trzeba ładnie zagrać by pięknie chodził na boki. (2013/10/19 14:28)

khakiprichi

Nie jestem specjalistą od dżerków ale lubię nimi łowić i jak salmo wypościło najmniejszy model slidera wziąłem od razu kilka bo to super przynęta na okonie 30+. Myślę że takim długim kijem jak twój to ciężko jest łowić dżerkiem ja łowię kijem o długości 2,13m i nigdy nie miałem problemu z sliderami. Tak że jak kolega wyżej radzę spróbować krótszym kijem a jak to nie pomoże to znaczy że trafiłeś jakiś trefny model czasami tak się zdarza.... (2013/10/19 15:06)

Polti88

a jak w ogóle prowadzisz tego slidera? Napisałeś że nie pracował przy pierwszym kręceniu korbką i że zwijałeś go na różne sposoby, a slider to typowy jerk i jego się nie zwija tylko nadaje się pracę nadgarstkiem i podszarpywaniem a nie kołowrotkiem. Kij faktycznie za długi, ja używam 1,8 m i jestem bardzo zadowolony. Moim zdaniem po prostu źle prowadzisz slidera bo faktycznie przy samym zwijaniu ma bardzo delikatną pracę. (2013/10/19 15:29)

SpinningOWY

Wielkie dzięki koldedzy za odpowiedzi !! Postanowiłem użyć krótszego wędziska i podziałało, Wędzisko ma troche mniejszy cw. więc mam lekką trudnoś z precyzyjnym zarzutem , co mi zabardzo nieprzeszkadza . Dzięki wam  zobaczyłem naprawdę jaką wykazuje się Slider prace ! jutro mam zamiar wybrać sie na moją ukochaną Odre więc mam nadzieje na jakiegoś "zębatego" :). (2013/10/19 19:02)

SpinningOWY

A jeśli mowa o krótkich wędziskach , to używamy krótkich do jerkingu ponieważ długie wędziska po dłuższym czasie jerkowania męczą ?? Czy na to wpływa jakiś inny czynnik??  (2013/10/19 19:26)

szmarov

ja łowię kijaszkiem o długośći 270cm i ciężarze wyrzutu do 60 gram jerkami o masie 48 gram i ładnie pracują,nie lubie krótkich kijków,efekty też mam całkiem nie złe,może twój jerk ma jakąś wadę,kup inny salmo i sprawdź (2013/10/19 20:01)

Artur z Ketrzyna

A jeśli mowa o krótkich wędziskach , to używamy krótkich do jerkingu ponieważ długie wędziska po dłuższym czasie jerkowania męczą ?? Czy na to wpływa jakiś inny czynnik?? 

Krótszym kijem lepiej pracujesz poszarpujesz, i możesz bardziej to kontrolować. Oczywiście kij musi być dość sztywny/dynamiczny, by nie opóźniał reakcji i dokładnie przekazywał ruch jaki nadajesz wędzisku. (2013/10/19 21:03)