Zaloguj się do konta

Skuteczny sposób skrobania okoni.

utworzono: 2011/05/08 20:53
piotrbiniu83

Witam!

Otóz mam taki mały problemik, zawsze mnie nurtowało i zniechęcało skrobanie okonia. Słyszałem m.in., wrzucenie na minutkę do wrzątku ale jakoś nie znalazłem w necie na ten sposób nic. I moje pytanie dotyczy czy może macie jakiś skuteczny sposób? Bo np., skrobanie 20 sztuk przy długości każdego min., 2o cm nożem do zbyt wielkiej przyjemności nie należy...

[2011-05-08 20:53]

zaku81

było, było na forum :) skrobaczka zrobiona z drewna z nabitymi kapslami przykładowo od browarka hehe!
[2011-05-08 20:59]

simo

Mój teść zrobił sobie skrobaczke, szkoda że mieszka 650km odemnie to bym fotke zrobił ale wygląda ona tak jakby małe grabki hmmmm.

Metalowa skrobaczka na końcu blachy zagięty kawałek kąt prosty i takie ząbki hmm 0.5-1cm wycięte takie trójkąciki normalnie super sprawa jak to widziałem jak skrobie pare machnięć ręką i jeden bok rybki czyściutki.
[2011-05-08 21:16]

marek-debicki

Skrobanie a może golenie. Temat zaiste nie nowy ale ciekawy. Metoda skrobania widelcem, skrobaczką na kapsle, jak przytoczył Kolega itp., itd. Jest jednak nieskomplikowany sposób. Wystarczy w google wklepać w okienku hasło "skrobanie okonia" i okazuje się, że mamy konpedium wiedzy na powyższy temat!!! Pozdrawiam. [2011-05-08 21:17]

Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana. [2011-05-08 21:24]

niutek40

Skrobanie okonia , lina to temat rzeka. Ja szczerze mówiąc nie Mam żadnego problemu ze skrobaniem okonia . Skrobie tym nożem do obierania warzyw i ziemniaków (musi być bardzo ostry )i po sprawie . [2011-05-08 21:36]

dealer081

okonia wlladam tak na 10-15sekund do wrzatku i idzie super a lina nie skrobie bo jego lusla sie stapia [2011-05-08 22:17]

Ja skrobię okonki i pstrągi  takim nożykiem do pomidorów, bardzo sprawnie mi idzie :)

[2011-05-08 22:53]

marapala

Patroszenie ryb

znajdziesz tam cos o patroszeniu ryb i o sciaganiu skory z okonia...

[2011-05-09 10:43]

pstrag222

kolego ja okoni nie skrobie , przyrządzam je z łuska. przeczytaj wpis Smaczne okonie na moim blogu , a dowiesz się więcej
[2011-05-09 12:40]

Ja również okonia nie skrobie tylko ściągam z niego skóre. [2011-05-09 13:46]

Algen

Całkiem nieźle idzie kapselkiem od piwa/napoju. :D
[2011-05-09 16:59]

zbynio5o

kolego ja okoni nie skrobie , przyrządzam je z łuska. przeczytaj wpis Smaczne okonie na moim blogu , a dowiesz się więcej


Pytanko: czy tą skóre zjadasz ?  Czy nie smakuje to  czasem jak   chipsy rybne ? :)


[2011-05-09 17:13]

pstrag222

skórka właśnie robi się taka fajna chrupiąca.:)
[2011-05-09 18:13]

barrakuda81

Smaczne te okonie ale skrobanie to udręka.Ja wszystkie wypuszczam i po problemie.Ograniczajmy zakusy kulinarne bo garbusów coraz mniej...
[2011-05-09 19:33]

barrakuda81

Smaczne te okonie ale skrobanie to udręka.Ja wszystkie wypuszczam i po problemie.Ograniczajmy zakusy kulinarne bo garbusów coraz mniej...
[2011-05-09 19:33]

sliwka15

Okonia jeszcze nie próbowałem ponieważ nigdy niezabierałem tej rybki do domu, ale ostatnio wziąłem przykład z przepisu jednego z kolegów i skrobałem Lina widelcem. Muszę przyznać że byłem pod wrażeniem ,bardzo ładnie schodziła łuska ;)
[2011-05-09 19:59]

piotrbiniu83

Dzięki chłopaki za odpowiedzi :) Zastosowałem tą metodę ze zdzieraniem skóry i powiem że jestem pod wielkim wrażeniem. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam [2011-05-09 21:46]

adams2

Niektóre wędkarskie nóże mają "skrobaczkę ",to ta część z ząbkami.Wystarczy to robić pod pewnym kątem (od grzbietu do brzucha),no i przed skrobaniem odciąć płetwy! [2011-05-09 22:52]

jbkka

Okoń jest według mnie jedną z najsmaczniejszych ryb, ale skrobanie łatwe nie jest. Jest wiele sposobów usuwania łuski (odzieranie ze skóry nie dla mnie). Ja biorę kij od szczotki i wkładam w pysk tak głęboko jak się da i sztywnym ostrym nożem w ciągu minuty obieram rybę z łuski. Aha nie biorę mniejszych okoni niż 30 cm.
[2011-05-09 23:14]

zbynio5o

I jeszcze o jednym trzeba pamiętać. Łuska schodzi najlepiej zaraz po uśmierceniu ryby.

Im póżniej sie skrobie tym gorzej schodzi łuska.

[2011-05-09 23:27]

misiek1493

Trzeba je sparzyć w gorącej wodzie przed obieraniem ;)
[2011-05-10 13:14]

69Cricket

Dokładnie!!! Trzeba okonka sparzyć w gorącej wodzie i wtedy nie ma znaczenia czy od razu po uśmierceniu rybki czy po pewnym czasie. Osobiście wolę sposób z filetowaniem. Odcinam płetwy boczne i grzbietowe, nacinam wzdłuż po grzbiecie i ściągam skórkę. Schodzi elegancko i jest mniej bałaganu bo nie trzeba łusek po całej kuchni szukać:)))) No ale każdy ma swój sposób wypracowany. A to że to już było na forum? Może i tak ale wśród tylu postów zanim się coś znajdzie to lepiej się na nowo zapytać przy okazji się przypomni co nieco a temat naprawdę ciekawy bo niejeden się już zastanawiał co tu zrobić z tą rybką. Pozdrawiam:)
[2011-05-10 13:44]

msjack

Ja też ściągam skórę ale wtedy traci się trochę mięsa z brzucha (coś za coś).
[2011-05-10 21:31]

cytryn74

A mi najlepiej idzie skrobanie tarką  taką do placków kartoflanych MEGA SPOSÓB polecam.A jak chcecie się pobawic to można z takiej tarki wyciąć kawałek za pomocą nożyc do blachy czy flexsa umocowac na jakiejś deseczce (ja wykorzystałem po starej szczotce drucianej) i macie profesjonalną skrobaczkę do okoni :)P.S.Nie wyobrażam sobie zrezygnować z najsmaczniejszej skórki i go z niej obrać.  :( [2011-05-10 22:00]

karpiarz24

To wszystko co piszecie próbowałem. I jak nie wątpię nikt z was nie był w 100% zadowolony. Ja mam stary mało znany sposób którego mnie nauczył mój dziadek (doświadczony skrobacz okoni!)
A mianowicie włóżcie okonia do octu na parę chwil aż zrobi się trochę biały. To wystarczy by pory w skórze się rozszerzyły i bez problemu uwalniały łuski. Po takim zabiegu skrobać można wszystkim ale najlepsza jest płytka z nabitymi kapslami od piwka które wcześniej się wypiło:)
Pozdrawiam i dajcie znać czy mój sposób się podoba.
[2011-05-11 07:34]

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia