Skuteczny sposób skrobania okoni.

/ 80 odpowiedzi / 5 zdjęć
pikemeister


skrobaczka fiskars - idzie przepięnie (2015/01/13 20:45)

tymczasowy


Panie @marek-debickiOtóż pierwszy wynik w google to własnie to forum i ten wpis. I jak człowiek szuka informacji na jakiś temat to takie osoby wszystkowiedzące przeszkadzają, a nie pomagają.Aby uniknąć takich sytuacji proponuje: - nie pisać tego typu rad, aby szukać w google- odpisać na zadane pytanie- jeśli jest się moderatorem wskazać link do duplikatu i zamknąć obecny temat.
Pozdrawiam.  (2015/06/30 17:20)

Iras1975


Używam "od zawsze" czegoś takiego: Do okoni rewelacja....
                


To jest rewelacyjne, ale warto przejechać szerokim pilnikiem na płasko po tych wypustkach. Po tym zabiegu krawędzie lepiej łapią łuski i można skrobać na wyścigi. ;) Osobiście wolę jednak filetowanie. (2015/06/30 21:45)

Artur z Ketrzyna


Używam "od zawsze" czegoś takiego: Do okoni rewelacja....
                

Tak samo i ja. Skrobie pod wodą w misce. I łusek nie ma na ścianach.
Lubię i filety z okonia, ale skóry nie zdejmuję, bo tym sposobem traci połowę smaku.
Na swoim blogu opisałem inną jeszcze skrobaczkę do ryb, ale to do białorybiu lepiej pasuje.
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,skrobaczka-do-ryb,76338 (2015/06/30 22:20)

Bernard51


Zgoda Artur właśnie wysmażony w skórce okoń jest wspaniały, Ale Irek swoje garbusy może sobie pozwolić na filetowanie bo to rybska po dwa i więcej kilo. (2015/07/20 16:57)

andrzej-nitecki


Witam wg mnie kapstel od byle czego i kawałek klapki można kilogramami skrobać  (2015/09/19 13:46)

Sith


Witam wg mnie kapstel od byle czego i kawałek klapki można kilogramami skrobać 

... o właśnie w ten sposób i najlepiej zanurzyć okonia w misce z wodą, wówczas całkowicie eliminujemy pryskanie łusek.
(2015/09/19 14:44)

lesnik11


Okoni się nie skrobie, okonie się wypuszcza. (2015/09/19 15:31)

Sith


Też prawda, ale są też smakosze i czasem zabierają. Ja do nich nie należę, okonie kupuję w sklepie rybnym ;-) (2015/09/19 15:35)

pstrag222


Iras1975

Usuń lepiej te zdjęcia bo no killom żyłka pęknie:)
(2015/10/18 15:58)

Sith


Iras1975

Usuń lepiej te zdjęcia bo no killom żyłka pęknie:)

Skąd wiesz, że nie kupione w rybnym ;-)
Aż mi ślinka pociekła...
(2015/10/18 18:29)

Iras1975


Złowione na spinna. :) 
A to dzisiejsze, skrobane skrobaczką Jaxon, a filetowane nożem od Krzysztof Siodła "Kroko" .. (2015/10/18 21:24)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Iras1975


Filet ze skórą bez porównania lepszy. Polecam spróbować.  (2015/10/18 21:26)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

borys1402


ryby do jedzenia kupuję się w sklepie!!!te złowione wypuszczamy!!!NO KILL (2016/03/06 12:57)

borys1402


ryby do jedzenia kupuję się w sklepie!!!te złowione wypuszczamy!!!NO KILL (2016/03/06 12:57)

ogtw


ryby do jedzenia kupuję się w sklepie!!!te złowione wypuszczamy!!!NO KILL

Ci, którzy kupują ryby do jedzenia, nie ponoszą winy za ich męczarnie przed śmiercią, bo ryby i tak są w sklepie. Ci, którzy jeżdżą autobusem na gapę, też nie robią nic złego, bo autobus i tak jedzie. Tak można uciszyć wyrzuty sumienia. (2016/03/06 16:57)

dendrobena


Już pomijam sposób obierania.Jakoś sobię z tym radzę.Ale narobiliście mi kol.apetytu na świężą rybką.Teraz muszę czekać na rozpoczęcie sezonu.Może coś się uchaczy.Wtedy będzie miód w gębie.Pozdrawiam. (2016/03/06 17:36)

ogtw


Przypominam że skórę, po obu stronach płetwy grzbietowej nacina się na głębokość kilku milimetrów i wyrywa się płetwę w całości wraz z drobnymi ośćmi. Mam nadzieję, że przed tarłem nie będą brały. (2016/03/06 18:00)

halski021


U nas okres ochronny okonia w marcu i kwietniu , oraz zakaz spinningowania w marcu i kwietniu na wodach nizinnych . (2016/03/06 18:39)

zbynio5o


ryby do jedzenia kupuję się w sklepie!!!te złowione wypuszczamy!!!NO KILL


Panga, sola, tilapia,mintaj inny syf podrobiony przez chinczyków. Karmione odpadami pozwierzęcymi , hodowlane w zasranej delcie Mekongu.  Kupuj dalej @borysie1402 dla ciebie ta oferta.

  (2016/03/06 19:53)

borys1402


@zbynio5o ja nie jem ryb tak jak ty ,ja wędkarstwo traktuje czysto sportowo,przez takich ludzi jak ty jest coraz mniej ryb w naszych wodach dodać do tego kłusoli to już całkiem masakra,a ryby w sklepach były,są i będą a jak chcesz zeżreć okonia to też możesz go kupić w sklepie albo na łowisku komercyjnym.Ale ty wychodzisz z tego założenia że jak opłaciłeś kartę wędkarską(około 200zł)to musisz conajmniej na tą kwotę nałapać ryb i je skonsumować bo przeciesz szkoda TYLE KASY!!!znam takich jak ty,często widuję ich nad wodą,żenada (2016/03/06 20:20)

Jędrula


U nas okres ochronny okonia w marcu i kwietniu , oraz zakaz spinningowania w marcu i kwietniu na wodach nizinnych .



 

  Bardzo fajny i mądry zapis . (2016/03/06 20:44)