Skuteczny sposób skrobania okoni.
utworzono: 2011/05/08 20:53
Może to nie wygląda humanitarnie nawet po uśmierceniu okoni ale jak napisał kolega jbkka odpowiednio dopasowany kijek od szczotki lub tym podobny wkładamy w pysk . Ja do skrobania używam sztywnego noża z ząbkami jak piła i skrobanie nie sprawia problemów pod warunkiem że ryby są wilgotne , metoda sprawdzona i godna polecenie ....Pozdrawiam [2011-05-12 21:44]
Witam!
Otóz mam taki mały problemik, zawsze mnie nurtowało i zniechęcało skrobanie okonia. Słyszałem m.in., wrzucenie na minutkę do wrzątku ale jakoś nie znalazłem w necie na ten sposób nic. I moje pytanie dotyczy czy może macie jakiś skuteczny sposób? Bo np., skrobanie 20 sztuk przy długości każdego min., 2o cm nożem do zbyt wielkiej przyjemności nie należy...
wez tarkę do ziemiaków tą prostokątną o 4 bokach i na jednym z boków jest taka tarka o bardzo drobnych oczkach to ty spróbój ja tak robie cały czas i jest dobrze
[2011-07-14 21:53]
nie jest to może zbyt humanitarna metoda ale to jest wg mnie najlepszy i szybki sposób po uśmierceniu okonia chwytam go za ogon i za głowę i rozciągam aż w nim chrupnie tak i wtedy idzie za jednym pociągnięciem noża stara ale sprawdzona metoda a i nie ściągajcie skóry z nich bo wtedy nie ma smaku i właściwości odżywczych.Pzdr
[2011-07-14 22:09]
nie jest to może zbyt humanitarna metoda ale to jest wg mnie najlepszy i szybki sposób po uśmierceniu okonia chwytam go za ogon i za głowę i rozciągam aż w nim chrupnie tak i wtedy idzie za jednym pociągnięciem noża stara ale sprawdzona metoda a i nie ściągajcie skóry z nich bo wtedy nie ma smaku i właściwości odżywczych.Pzdr
sorry ale jak po zabiciu może być nie humanitarne? jakbyś go tak jak niektórzy do wiadra z piachem węgorze kładą włożył to by było nie humanitarne. A jak dostał to spoko.... [2011-07-14 22:15]
Drodzy koledzy. Aby oskrobać okonia wystarczy nóż i skrobać jak np. zwykłą płotkę tylko zaczynamy od skrzeli i przesuwamy się w stronę ogona, ale ruchy noża takie jak przy innych rybach. Fajny sposób i najprostszy chyba. [pzdrawiam
[2011-07-15 15:09]
A ja z okonka zdejmuje całą skórę (najpierw odcinam głowę i płetwy) oszczędza to wiele pracy a co za tym idzie także i czasu.
[2011-07-15 15:54]
A ja z okonka zdejmuje całą skórę (najpierw odcinam głowę i płetwy) oszczędza to wiele pracy a co za tym idzie także i czasu.
i to jest jedynie słuszne podejście ja robię tak samo bo po jaką cholerę mi taka skóra
[2011-07-15 17:42]
Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana.BARDZO DOBRA METODA ,SZYBKA ,CZYSTA I TRWA 30 SEK. PS.FILECIKI TEZ SĄ BARDZO DOBRE. ZNALAZŁEM TA METODE NA YOU TUBE I POKAZAŁEM KOLEDZE TO PRAWIE SKRZYNKE WÓDKI STAWIAŁ . POZDRAWIAM
[2011-07-16 14:31]
to po kiego grzyba jest ta strona i wszyscy użytkownicy którzy z niej korzystają I DZIELĄ SIĘ SWOJĄ WIEDZĄ ???? TO CHYBA ODPOWIEDNIE MIEJSCE ABY O TYM PISAĆ... [2013-08-28 22:54]
Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana.BARDZO DOBRA METODA ,SZYBKA ,CZYSTA I TRWA 30 SEK. PS.FILECIKI TEZ SĄ BARDZO DOBRE. ZNALAZŁEM TA METODE NA YOU TUBE I POKAZAŁEM KOLEDZE TO PRAWIE SKRZYNKE WÓDKI STAWIAŁ . POZDRAWIAM
bo to jest jedyna normalna metoda na okonia
[2013-08-29 09:53]
Najlepszym sposobem na skrobanie ryb jest myjka ciśnieniowa, ryby czyści się chwilę,są idealnie oskrobane.Polecam.
[2013-09-14 09:46]
Najlepiej czyści się ryby myjką ciśnieniową, oskrobana jest idealnie. Polecam.
[2013-09-14 09:48]
Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana.
Okoń bez skóry smakuje jak panga. Jeśli parzyć okonia to 1,5 sekundy przy dłuższym parzeniu skóra się porwie. żeby łuski nie pryskały we wszystkie strony można skrobać pod wodą.Skórę przy płetwie grzbietowej nacina się na głębokość kilku milimetrów i wyrywa się płetwę w całości wraz z drobnymi ośćmi.
[2015-01-08 11:41]
Fileciki lub sznycelki z okonia bez skóry pycha,najlepiej sciagac skóre z okonia złapanego zimą, kiedy jest zmrożony,odciąć głowę,wypatroszyć, naderżnac wzdłuż grzbietu i podcinając giętkim ostrym nożem ściaga sie skóre jak plaster;) [2015-01-08 12:26]
Jeżeli zabieram okonia, to odrazu go zabijam, patroszę i skrobanie jest w 10 sekund.Nie myć -polecam [2015-01-09 18:43]
Okonia nie ma co skrobać ! nasolić i napieprzyć , potem na patelnię/grilla ...jak usmażony / ugrilowany to zdejmujemy skórę i wsuwaj :) [2015-01-09 21:01]
Nożem ściąć kręgosłup od ogona go głowy i palcami ściągnąć skóre. Smarzenie lub zalewa w całości lub filety (paluszki rybne z filetów palce lizać).
[2015-01-09 22:53]
To zależy kto co lubi, deseczka z gwożdziem i dwie kapsle z piwa na listwie-sekund pięć, a smożony na głębokim oleju z skórką jest wspaniały, lub na folii alu z grila.
[2015-01-10 05:36]
U nas malo znany to przysmak,tutaj w Szwecji większość wędkarzy wędzi okonie zamiast smażyć. Polecam są przepyszne. No i skrobac nie ma potrzeby [2015-01-10 11:29]
Wędziłem i ja okonki i są smaczne ale je skrobałem, teraz już nie będę skoro to zbyteczne.
Ale jak czytam niektóre wypowiedzi to nie mogę zrozumieć, jak tak smaczną rybkę w panierce lub kotleciki robić, panierka zamyka odparowywanie ryby i jemy smażoną panierkę z ugotowaną rybą.
Dla mnie czysta rybka z głębokiego oleju i solę przy jedzeniu wtenczas czuję smak gatunku ryby, czy to jest leszcz czy płoć czy lin i okoń.
[2015-01-13 06:51]
Panie @marek-debickiOtóż pierwszy wynik w google to własnie to forum i ten wpis. I jak człowiek szuka informacji na jakiś temat to takie osoby wszystkowiedzące przeszkadzają, a nie pomagają.Aby uniknąć takich sytuacji proponuje: - nie pisać tego typu rad, aby szukać w google- odpisać na zadane pytanie- jeśli jest się moderatorem wskazać link do duplikatu i zamknąć obecny temat.
Pozdrawiam. [2015-06-30 17:20]