Skuteczny sposób skrobania okoni.

/ 79 odpowiedzi / 5 zdjęć
ypman666


a ja kupiłem skrobaczke za 7 zeta w wędkarskim i jestem bardzo zadowolony polecam i pozdrawiam (2011/05/11 11:58)

JAQU


...jeśli już decyduję,że zabiorę kilka okoni z łowiska przede wszystkim staram sie pilnować aby okonie miały odpowiednią wilgoć,żeby zbyt mocno nie "wyschły" jeśli mam pod ręką pokrzywy lub liście łopianu wkładam je do okoni, ale najlepiej przechowywać je w siatce. Po przyjeździe do domu od razu wziąć się za skrobanie, ja używam deski z klipsem ze skrobaczką zakładaną na rękę (są w sprzedaży w sklepie wędkarskim za 18 zł) REWELACJA SCHODZI JAK PO MAŚLE !!!!!-...wcześniej nie zabierałem garbusków a teraz dwa, trzy razy w roku niestety tak. Uważam że ściąganie skóry to nieporozumienie bo wg mnie jest ona w okoniu najlepsza!...ale to moje zdanie. (2011/05/12 20:24)

tomalocb


Może to nie wygląda humanitarnie nawet po uśmierceniu okoni ale jak napisał kolega jbkka odpowiednio dopasowany kijek od szczotki lub tym podobny wkładamy w pysk . Ja do skrobania używam sztywnego noża z ząbkami jak piła i skrobanie nie sprawia problemów pod warunkiem że  ryby są wilgotne , metoda sprawdzona i godna polecenie ....Pozdrawiam    (2011/05/12 21:44)

kick


Witam!

Otóz mam taki mały problemik, zawsze mnie nurtowało i zniechęcało skrobanie okonia. Słyszałem m.in., wrzucenie na minutkę do wrzątku ale jakoś nie znalazłem w necie na ten sposób nic. I moje pytanie dotyczy czy może macie jakiś skuteczny sposób? Bo np., skrobanie 20 sztuk przy długości każdego min., 2o cm nożem do zbyt wielkiej przyjemności nie należy...


wez tarkę do ziemiaków tą prostokątną o 4 bokach i na jednym z boków jest taka tarka o  bardzo drobnych oczkach to ty spróbój ja tak robie cały czas i jest dobrze (2011/07/14 21:53)

ripper


nie jest to może zbyt humanitarna metoda ale to jest wg mnie najlepszy i szybki sposób po uśmierceniu okonia chwytam go za ogon i za głowę i rozciągam aż w nim chrupnie tak i wtedy idzie za jednym pociągnięciem noża stara ale sprawdzona metoda a i nie ściągajcie skóry z nich bo wtedy nie ma smaku i właściwości odżywczych.Pzdr (2011/07/14 22:09)

jamesbond


nie jest to może zbyt humanitarna metoda ale to jest wg mnie najlepszy i szybki sposób po uśmierceniu okonia chwytam go za ogon i za głowę i rozciągam aż w nim chrupnie tak i wtedy idzie za jednym pociągnięciem noża stara ale sprawdzona metoda a i nie ściągajcie skóry z nich bo wtedy nie ma smaku i właściwości odżywczych.Pzdr

sorry ale jak po zabiciu może być nie humanitarne? jakbyś go tak jak niektórzy do wiadra z piachem węgorze kładą włożył to by było nie humanitarne. A jak dostał to spoko.... (2011/07/14 22:15)

Leny


Drodzy koledzy. Aby oskrobać okonia wystarczy nóż i skrobać jak np. zwykłą płotkę tylko zaczynamy od skrzeli i przesuwamy się w stronę ogona, ale ruchy noża takie jak przy innych rybach. Fajny sposób i najprostszy chyba. [pzdrawiam (2011/07/15 15:09)

piotrek112


A ja z okonka zdejmuje całą skórę (najpierw odcinam głowę i płetwy) oszczędza to wiele pracy a co za tym idzie także i czasu. (2011/07/15 15:54)

berthold


A ja z okonka zdejmuje całą skórę (najpierw odcinam głowę i płetwy) oszczędza to wiele pracy a co za tym idzie także i czasu.

i to jest jedynie słuszne podejście ja robię tak samo bo po jaką cholerę mi taka skóra (2011/07/15 17:42)

laskaa1990


skora jest najlesza kiedy ja dobrze przysmazysz ona daje caly smak (2011/07/16 12:44)

SLOWAK


Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana.
BARDZO DOBRA METODA ,SZYBKA ,CZYSTA I TRWA 30 SEK. PS.FILECIKI TEZ SĄ BARDZO DOBRE. ZNALAZŁEM TA METODE NA YOU TUBE I POKAZAŁEM KOLEDZE TO PRAWIE SKRZYNKE WÓDKI STAWIAŁ . POZDRAWIAM (2011/07/16 14:31)

cetus


to po kiego grzyba jest ta strona i wszyscy użytkownicy którzy z niej korzystają  I DZIELĄ SIĘ SWOJĄ WIEDZĄ ???? TO CHYBA ODPOWIEDNIE MIEJSCE ABY O TYM PISAĆ...  (2013/08/28 22:54)

berthold


Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana.
BARDZO DOBRA METODA ,SZYBKA ,CZYSTA I TRWA 30 SEK. PS.FILECIKI TEZ SĄ BARDZO DOBRE. ZNALAZŁEM TA METODE NA YOU TUBE I POKAZAŁEM KOLEDZE TO PRAWIE SKRZYNKE WÓDKI STAWIAŁ . POZDRAWIAM



bo to jest jedyna normalna metoda na okonia (2013/08/29 09:53)

grzemink


Najlepszym sposobem na skrobanie ryb jest myjka ciśnieniowa, ryby czyści się chwilę,są idealnie oskrobane.Polecam. (2013/09/14 09:46)

grzemink


Najlepiej czyści się ryby myjką ciśnieniową, oskrobana jest idealnie. Polecam. (2013/09/14 09:48)

ogtw


Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana.


Okoń bez skóry smakuje jak panga. Jeśli parzyć okonia to 1,5 sekundy przy dłuższym parzeniu skóra się porwie. żeby łuski nie pryskały we wszystkie strony można skrobać pod wodą.Skórę przy płetwie grzbietowej nacina się na głębokość kilku milimetrów i wyrywa się płetwę w całości wraz z drobnymi ośćmi. (2015/01/08 11:41)

WLAD666


Fileciki lub sznycelki z okonia bez skóry pycha,najlepiej sciagac skóre z okonia złapanego zimą, kiedy jest zmrożony,odciąć głowę,wypatroszyć, naderżnac wzdłuż grzbietu i podcinając giętkim ostrym nożem ściaga sie skóre jak plaster;) (2015/01/08 12:26)

dadas1


Jeżeli zabieram okonia, to odrazu go zabijam, patroszę i skrobanie jest  w 10 sekund.Nie myć -polecam (2015/01/09 18:43)

troc


Używam "od zawsze" czegoś takiego: Do okoni rewelacja....
                 (2015/01/09 20:52)

Jędrula


Okonia nie ma co skrobać ! nasolić i napieprzyć , potem na patelnię/grilla ...jak usmażony / ugrilowany to zdejmujemy skórę i wsuwaj :) (2015/01/09 21:01)

kwasek


Nożem ściąć kręgosłup od ogona go głowy i palcami ściągnąć skóre. Smarzenie lub zalewa w całości lub filety (paluszki rybne z filetów palce lizać). (2015/01/09 22:53)

wirefree


https://www.youtube.com/watch?v=IZxX4psMK0c (2015/01/10 00:56)

Bernard51


To zależy kto co lubi, deseczka z gwożdziem i dwie kapsle z piwa na listwie-sekund pięć, a smożony na głębokim oleju z skórką jest wspaniały, lub na folii alu z grila. (2015/01/10 05:36)

tonyrebeliant1


U nas malo znany to przysmak,tutaj w Szwecji większość wędkarzy wędzi okonie zamiast smażyć. Polecam są przepyszne. No i skrobac nie ma potrzeby (2015/01/10 11:29)

Bernard51


Wędziłem i ja okonki i są smaczne ale je skrobałem, teraz już nie będę skoro to zbyteczne.
Ale jak czytam niektóre wypowiedzi to nie mogę zrozumieć, jak tak smaczną rybkę w panierce lub kotleciki robić, panierka zamyka odparowywanie ryby i jemy smażoną panierkę z ugotowaną rybą.
Dla mnie czysta rybka z głębokiego oleju i solę przy jedzeniu wtenczas czuję smak gatunku ryby, czy to jest leszcz czy płoć czy lin i okoń. (2015/01/13 06:51)