Zaloguj się do konta

skuteczna zanęta na zawody

utworzono: 2010/06/28 18:03

witam kolegów i proszę o  podanie skutecznej mikstury(na zawody)zanęty+dodatki na płoć i leszcza mam zamiar łowić na tyczke łowisko jest płytkie do 2metrów z góry dzięki
[2010-06-28 18:03]

1 kg Marcela Turbo light black
1 kg Marcela Special
0,5 kg konopi prażonych
Coco belge ok. 150-400g
500 g PRAŻONEJ - PRZESIANEJ przez drobne sitko bułki tartej
300 g gardonix lub vanilix z SENSASA( rozmieszaj w wodzie do której zaraz wsypiesz zanętę)
do zanęty 0,3 litra pinek i dosłownie 30 – 40 ziaren kuku z puszki :-)
Osobno rozrób 0,25-0,40 litra joka z gliną ( wiem , ze to trochę kontrowersyjny pomysł ale działa ) ! Nie dodawaj go do zanęty. Kup też ochotkę haczykową i łów na nią lub na pinkę !
Na początku wrzuć około 4-5 kul mocno zbitych i około 2 kul słabiej sklejonych żeby rozpadły się uderzając o lustro wody ( kule wielkości mandarynki ) . Zanęta Special i konopie zrobią Ci fajna smugę zanętową a reszta będzie śmigać na dnie !

To nie mój przepis aczkolwiek mocno go zmodyfikowałem i chyba trafiłem w dziesiątkę robiąc lepszą mieszankę od mistrza , chyba !?

[2010-06-28 19:14]

dzięki za przepis napewno wypróbuje i dam znać jak poszło
[2010-06-28 22:05]

gustaw1300

Ja osobiscie zmniejszyl bym te ilosci o polowe i uzyl wypelniacza ziemia glina a reszta pozostaje bez zmian chyba ze tam wystepuje duzo uklei to zrezygnowalbym z bulki tartej bo wtedy sie od tej rybki nie odpedzisz [2010-06-28 22:35]

gigi362

ja polecam:pół opakowania gms LEszcz duży,pol opakowania gms ploc ,pinki i leszcz specjal trapera ale atraktor [2010-06-29 22:08]

siemka dziś byłem na rybkach i testowałem zanętę którą podsunął mi kolega franz trafiłem na upał ale zanęta była skuteczna w 100% płotki i leszcze waliły jak głupie łowy zakończyłem dwu cyfrowym wynikiem
[2010-07-03 20:36]

Noooooooo , staryyyyyyy BRAWO ! Szkoda tylko , że Marcel to taka droga rozrywka !?

No ale zawsze powtarzam , że w zanętach można wszystko zastąpic-podmienić oprócz atraktorów , marcel i sensas mają zapaszki znakomite , warto zabulić za taki '' perfum'' !

[2010-07-03 22:34]

pisaq

Franz, ciekawa mieszanka, jak narazie zostanę przy swoim, ale obiecuję, że przetestuję ;)

To oceńcie to, mieszanka sprawdzona na treningu, na zawodach dopiero za tydzień.
Woda stojąca, dno urozmaicone (piaszczyste z nalotami mułu), głębokość do 2m.
Dominuje mały leszcz i nie taka mała płoć.

Marcel Van Den Eynde Gold Pro Classic Bream         45%
Marcel Van Den Eynde Secret Czarna                    22%
Kopromelasa                                                     10%
Sensas Konopie prażone, mielone                          5%
Mączka kukurydziana                                         18%

Dodatki:
kukurydza konserwowa, garść na 2,5kg zanęty
pinka, małe opakowanie na 2,5kg mieszanki    

Prażona i przesiana bułka tarta, słyszałem o tym.
Trzeba będzie spróbować ;)

[2010-07-03 23:07]

No mieszanina jak trza tylko coś na ''przeczyszczenie'' trzeba dodać np. Coco Belge lub więcej konopi ( ale lepiej coco ) ,bo mieszanka mocno syta jest , może jeszcze jakiś wypełniacz - glina albo fajna ziemia ?! Zasada jest taka , że masz sytą mieszankę to trzeba ja czymś ''pogonić'' albo '' wypełnić '' aby był mniej syta ! A i po co Mączka kukurydziana   ???                                      [2010-07-04 07:32]

pisaq

Na zbiorniku, na którym łowię nie ma szans na leszcza bez mączki kukurydzianej, ot taki kaprys :)
20% to standard.
Wypełnię raczej "fajną ziemią", a i konopi dorzucę nieco więcej ;)

Jutro albo pojutrze kolejny trening - test mieszanki.
Dzięki za ciekawe spostrzeżenia.
Pozdrawiam!
[2010-07-04 12:52]

Na zbiorniku, na którym łowię nie ma szans na leszcza bez mączki kukurydzianej, ot taki kaprys :)

Patrz jak się cholery zmanierowały , mączka kuku i pdchodzą hehehe ! Te ryby normalnie gustami przyprawiaja o ból głowy ! No ale co woda to inne gusta hehehe !

[2010-07-04 13:24]

pisaq

Mówię absolutnie poważnie. W tyłkach się poprzewracało :p
Nie jest to może złoty środek i sposób na wszystko, to nie tak, że do kupy gnoju dosypiemy 10kg mączki i jest zanęta :p ale różnica jest odczuwalna ;)
[2010-07-04 14:08]