Skuteczna przynęta na leszcza (dużego)
utworzono: 2013/07/10 15:14
witammam pytanie dotyczące połowów dużych leszczy, a dokładniej na co takie duże leszcze dobrze biorą ? albo jakie zapachy wabią leszcza?gdyby ktoś polecił jakiś fajny przepis na zanętę leszczową ( albo jakąś gotową) byłoby bardzo miło :)
sorry za takie dość banalne pytanie , ale dzisiaj na swoim akwenie widziałem duże leszcze takie 50cm + i chciałbym dorwać takiego ;D [2013-07-10 15:14]
Ja na jeziorze zawsze kupuję zanętę jaxon plociowa (tak, plociowa). Dorzucam mączki kukurydzianej, białe kuku ( sporą ilośc) oraz dodaje bitą śmietane (z puszki) [2013-07-10 15:47]
Zanęty na leszcza kupne: firma StarFish na leszcza lub traper leszcz. Mają mocny aromat waniliowy ,posiadają orzechy i wszystkie składniki które leszcz uwielbia. Do zanęt kupnych zawszę dodaję gotowany pęczak,kukurydzę ,pszenicę i melasę.
Oczywiście wabiące aromaty na leszcza to wanilia i piernik.
Na haczyk nr 8 załóż czerwonego z pinką lub kukurydzę albo pęczak .
Jest naprawdę dużo sposobów i dużo wędkarzy ma inny.
Udanych połowów :)
[2013-07-10 19:57]
Ja do metody gruntowej używam zanęty Jacka Leśnikowskiego firmy "stil" Leszcz. Jest ona dość dobra jeśli chodzi o jakość, a bardzo tania. Do suchej zanęty dodaję cukier waniliowy i/lub jakiś specjalistyczny aromat na leszcza w proszku. To wszystko razem mieszam i dowilżam wodą z melasą i zalewą z puszki kukurydzy. Wstępnie nawilżoną zanętę przecieram przez sito i dopiero wtedy dodaję kukurydzę i białe robaki (prawdziwe białe robaki nie pinkę), oczywiście bez trocin ;). Następnie wszystko mieszam i odstawiam na 15 min. Używam takiej "kompozycji" na wodach stojących
Na duży haczyk nr 2 - 8 (wg mnie nie są za duże; duży leszcz nie ma problemów z połknięciem, a drobnica się nie czepia) zakładam pęczek białych robaków (conajmniej z 8) i do tego przypon 0,16 - 0,20mm o długości 50 -70cm, a żyłka główna 0,20 - 0,22mm. Może się wydawać trochę grubo, ale wynika to z tego, że czasem karpie lubią wejść w łowisko :) Ja na taki zestaw łowiłem leszcze 30 - 56 cm :D
Na haczyk można oczywiście założyć kukurudzę lub czerwonego robaka, ale ja najlepsze efekty na moim łowisku miałem na pęczek białych robaków.
Jeśli ogólnie chodzi o zapachy na leszcza to prym wiodą zapachy słodkie takie jak wanilia, karmel, truskawka i wszelkiego rodzaju owocowe.
Połamania na wielkich leszczach!
dzięki za odpowiedziRally masz rację , że do haczyków 2-8 nie będzie się czepiać drobnica , ja niestety ostatnio łowiłem na haczyk 14 i jak weszły mi ogromne leszcze w zanętę to akurat małe wzdręgi mi zaczęły brać :< [2013-07-11 15:42]
a czy kolendra to dobry dodatek do zanęty a jak tak w jakiej postaci bo ja kupiłem ze sklepu spożywczego kolendre mieloną czy o taką chodzi???
[2013-07-12 10:32]
Kolendra jest bardzo dobrym dodatkiem do zanęty leszczowej. Ja stosuje zmieloną bezpośrednio przed łowieniem w ilości 5% . Trzeba jednak pamiętac, że do kolendry ryba musi sie przyzwyczaić. Dlatego trzeba kilka dni nęcic i z zapachem nie przesadzać. Można go złamac lekko wanilią lub truskawką. Ja tak robię gdy wybieram się na leszczowe "żniwa" - pierwsze 2 tygodnie września, kiedy juz brać szkolna wraca z nad jezior do domów. Na przypadkowym łowisku (bez parodniowego nęcenia) kolendra może się nie sprawdzić. Lepiej wtedy nie dodawać żadnych atraktorów, albo podpatrzeć miejscowych na co łowią. Oni najczęściej łowią bez atraktorów. Byz dużego ryzyka dodać można wanilię i karmel tak aby zapach czuć było bardzo lekko. W zimnej porze roku lepiej dodać nieco anyżu - lepiej "rozchodzi" się w wodzie. W chłodnej porze sprawdzają sie czerwone robale posiekane jako atraktor (dodatek dośc drogi ale skuteczny). [2017-10-19 21:07]