Skuteczna przynęta boleniowa na Odrze
utworzono: 2013/03/04 16:10
Sam też szukałem i znalazłem.
http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/Przynety_-_CF_Hand_Made/Przynety_boleniowe/TREMOR/6,78,358
http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/Przynety_-_CF_Hand_Made/Przynety_boleniowe/Taily/6,78,609
http://www.zander.szczecin.pl/metody-polowow/spinning/119-woblery-na-bolenia-testy.html
http://www.naspinning.pl/archives/2114
Prawda taka , że jest w internecie tego więcej,ale dobrze by było abyś zapytał kogoś doświadczonego w temacie.
[2013-03-04 20:56]
jakoś nie mam przekonania do masówek typu Gloog czy Spirit, ale dzieki, czekam na kolejne poropozycje.
[2013-03-04 22:41]
jakoś nie mam przekonania do masówek typu Gloog czy Spirit, ale dzieki, czekam na kolejne poropozycje.
Przynęty boleniowe to nie tylko woblery,ale jak chcesz to mogę coś wystrugac dla ciebie ;) [2013-03-04 23:55]
Mógłbym Ci zaproponować moje nowe modele na ten sezon, być może sprawdziłyby się i na Odrze. Nie wiem. Na razie są one rozpowszechnione w bardzo wąskim gronie, aby dowiedzieć się co są warte.
1. 7cm. -12-14g.
2. 5cm. - 7g. (przeznaczenie klatki między tamami) jak to ktoś napisał o tym modelu, idealny na boleniowe sieczki.
[2013-03-05 07:58]
Wiecie jak to jest inwestować w ciemno. Chodziło mi bardziej o skuteczne i sprawdzone przynęty ;)
[2013-03-05 12:56]
Widać bardzo dużo precyzję przy tworzeniu tych woblerów, prezentują sie bardzo ciekawie. Mam minimalne uwagi do tego na zdjęciu. Boleń nie atakuje tak jak jaź czy kleń. Nie ściga przynęty i nie uderza tak precyzyjnie. Wali na oślep, głuszy w takich przypadkach myślę że dwie kotwiczki zwiększałyby szanse na sukces.
Boleń wali na oślep ?Skąd taki wniosek ?
Według mnie precyzyjnie chwyta przynętę a powtarzalność np w tym jak zapina się na wobler jest bardzo duża.
[2013-03-05 13:23]
Podejżewam że takiej wielkości wobler 5cm. wyląduje rapiszonowi cały w pysku. Boleń najczęściej zahacza się za brzuszną kotwice, ogonowa albo wbija się w pokrywę skrzelową albo dobija w okolicach oczu. Stąd tez zastosowanie pojedynczej kotwicy w tak małej przynęcie.
Kotwica jest tak umieszczona że boleń zawiesi się łapiąc wabik od tyłu jak i uderzając od dołu.
[2013-03-05 13:32]
Boleń wali na oślep ?Skąd taki wniosek ?
Według mnie precyzyjnie chwyta przynętę a powtarzalność np w tym jak zapina się na wobler jest bardzo duża.
Masz rację, trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Boleń zanim pochwyci zdobycz często wpada w stado drobnicy i głuszy je uderzeniami pyska czy ogona. Brania bolenia są błyskawiczne i bardzo często na znacznej odległości więc ciężko je dokladnie przeanalizować. Z moich obserwacji wynika że przy porównaniu tej samej ilości brań na blachę z jedną kotwiczką czy wobler z dwiema o wiele bardziej skuteczne są przynęty z dwiema kotwicami. Dodatkowo przy woblerach ryba zapinała sie przy pierwszym uderzeniu a brzy blachach czasami przy poprawce.
Wyobrażam sobie to tak że boleń nie próbuje za pierwszym atakiem chwycić ryby a jedynie ją ogłuszyć taką ogłuszoną rybę chwyta już precyzyjnie. Dwie kotwice moim zdaniem sprawiają że boleń zapina sie czasami już przy pierwszym ataku i głuszeniu ofiary.
[2013-03-05 13:39]
Zgadza się,większy wobler 7 cm + powinien mieć dwie kotwice.
Na zdjeciu jest to co opisał Marek klasyczne zapięcie bolenia za brzuszna kotwicę a tylna gdzieś z boku głowy najczęściej się zaczepia.Oczywiście są wyjątki bo boleń atakuje jak napisałeś przeróżnie.
[2013-03-05 13:50]
W innym wątku się nie doczekałem odpowiedzi, może tutaj koledzy pomogą:) Chodzi mi o to czy do zbyt dobrze widocznej dla Bolka plecionki warto dowiązać przypon z fluorocarbonu? Stosujecie taki patent?
[2013-03-05 13:58]
W innym wątku się nie doczekałem odpowiedzi, może tutaj koledzy pomogą:) Chodzi mi o to czy do zbyt dobrze widocznej dla Bolka plecionki warto dowiązać przypon z fluorocarbonu? Stosujecie taki patent?
Ja bolenia łowię w warkoczach, na opaskach i odmętach tam nie ma szczupaka i do plecionki nie daję żadnego przyponu.
[2013-03-05 14:01]
Podejżewam że takiej wielkości wobler 5cm. wyląduje rapiszonowi cały w pysku. Boleń najczęściej zahacza się za brzuszną kotwice, ogonowa albo wbija się w pokrywę skrzelową albo dobija w okolicach oczu. Stąd tez zastosowanie pojedynczej kotwicy w tak małej przynęcie.
Kotwica jest tak umieszczona że boleń zawiesi się łapiąc wabik od tyłu jak i uderzając od dołu.
Jeżeli wobler ma 5 cm to masz rację jedna kotwica wystarczy. Ze zdjęcia wydawał mi sie na ok 7 cm.
[2013-03-05 14:09]
Nie stosuje się żadnych przyponów do plecionki.
Jednak jak łowisz na jakieś fluo i masz obawy za będzie ona negatywnie wplywać na brania pomaluj odcinek 10 -12 cm od przynęty czarnym markerem.
[2013-03-05 14:09]
Panowie, cenne wskazówki co do umieszczania kotwic , na pewno wezmę je pod uwagę przy struganiu, ale to chyba w innym dziale, nie odbiegajmy od tematu ;)
[2013-03-05 15:09]
Wiecie jak to jest inwestować w ciemno. Chodziło mi bardziej o skuteczne i sprawdzone przynęty ;)
Skutecznych i sprawdzonych przynęt spinningowych na bolenia jest bardzo wiele,wahadłówki,obrotówki,woblery,gumy,ołowianki,"pompony","kliny",poppery,jerki,rurki,itd.
Więcej nie pamiętam tak dużo tego jest ;) [2013-03-05 20:15]
JOPEK1971 salmo minnow używasz na bolenia?
[2013-03-05 20:27]
JOPEK1971 salmo minnow używasz na bolenia?
Nie.Głównie używam swoich ale ten salmiak na wieczorną rapę w moim łowisku pewnie byłby skuteczny.
[2013-03-05 20:34]
Skutecznych i sprawdzonych przynęt spinningowych na bolenia jest bardzo wiele,wahadłówki,obrotówki,woblery,gumy,ołowianki,"pompony","kliny",poppery,jerki,rurki,itd.
Więcej nie pamiętam tak dużo tego jest ;)
Rozumiem, ale jeśli każdy napisałby swojego faworyta + ewentualnie gdzie go można dostać, byłoby ok. :)
[2013-03-05 22:10]
witam ,na Odrze złapałem bolenia 57cm na raczej szczupakowy zestaw żółta plecionka Power Pro 0,15 i wobler Salmo Hornet. [2013-03-05 22:20]
Więcej nie pamiętam tak dużo tego jest ;)
Rozumiem, ale jeśli każdy napisałby swojego faworyta + ewentualnie gdzie go można dostać, byłoby ok. :)
Większośc przynęt kupisz w każdym sklepie wędkarskim,a faworytów na każdą sytuacje poprostu nie ma.boleni nie łowi się tylko na przynęty powierzchniowe prowadzone ekspresowym tempem,łowi się je różnymi technikami.
[2013-03-05 22:50]