Zaloguj się do konta

Skuteczna przynęta boleniowa na Odrze

utworzono: 2013/03/04 16:10
DarkHunter

jak w temacie. Prosiłbym o podanie twórców, ew. jakiś kontakt. :)
[2013-03-04 16:10]

marecki27-1979

Sam też szukałem i znalazłem.

http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/Przynety_-_CF_Hand_Made/Przynety_boleniowe/TREMOR/6,78,358

http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/Przynety_-_CF_Hand_Made/Przynety_boleniowe/Taily/6,78,609

http://www.zander.szczecin.pl/metody-polowow/spinning/119-woblery-na-bolenia-testy.html

http://www.naspinning.pl/archives/2114

Prawda taka , że jest w internecie tego więcej,ale dobrze by było abyś zapytał kogoś doświadczonego w temacie.
[2013-03-04 20:56]

DarkHunter

jakoś nie mam przekonania do masówek typu Gloog czy Spirit, ale dzieki, czekam na kolejne poropozycje.
[2013-03-04 22:41]

JOPEK1971

jakoś nie mam przekonania do masówek typu Gloog czy Spirit, ale dzieki, czekam na kolejne poropozycje.

Przynęty boleniowe to nie tylko woblery,ale jak chcesz to mogę coś wystrugac dla ciebie ;) [2013-03-04 23:55]

obcy91

Mógłbym Ci zaproponować moje nowe modele na ten sezon, być może sprawdziłyby się i na Odrze. Nie wiem. Na razie są one rozpowszechnione w bardzo wąskim gronie, aby dowiedzieć się co są warte.

1. 7cm. -12-14g.
2. 5cm. - 7g. (przeznaczenie klatki między tamami) jak to ktoś napisał o tym modelu, idealny na boleniowe sieczki.

[2013-03-05 07:58]

obcy91

[2013-03-05 07:58]

DarkHunter

Wiecie jak to jest inwestować w ciemno. Chodziło mi bardziej o skuteczne i sprawdzone przynęty ;)
[2013-03-05 12:56]

Jakub Woś

Mnie nigdy nie zawiódł stary poczciwy MORS 2.
[2013-03-05 13:03]

Jakub Woś

Widać bardzo dużo precyzję przy tworzeniu tych woblerów, prezentują sie bardzo ciekawie. Mam minimalne uwagi do tego na zdjęciu. Boleń nie atakuje tak jak jaź czy kleń. Nie ściga przynęty i nie uderza tak precyzyjnie. Wali na oślep, głuszy w takich przypadkach myślę że dwie kotwiczki zwiększałyby szanse na sukces.

[2013-03-05 13:07]

ryukon1975

Boleń wali na oślep ?Skąd taki wniosek ?
Według mnie precyzyjnie chwyta przynętę a powtarzalność np w tym jak zapina się na wobler jest bardzo duża.
[2013-03-05 13:23]

obcy91

Podejżewam że takiej wielkości wobler 5cm. wyląduje rapiszonowi cały w pysku. Boleń najczęściej zahacza się za brzuszną kotwice, ogonowa albo wbija się w pokrywę skrzelową albo dobija w okolicach oczu. Stąd tez zastosowanie pojedynczej kotwicy w tak małej przynęcie.
Kotwica jest tak umieszczona że boleń zawiesi się łapiąc wabik od tyłu jak i uderzając od dołu.
[2013-03-05 13:32]

Jakub Woś

Boleń wali na oślep ?Skąd taki wniosek ?
Według mnie precyzyjnie chwyta przynętę a powtarzalność np w tym jak zapina się na wobler jest bardzo duża.

Masz rację, trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Boleń zanim pochwyci zdobycz często wpada w stado drobnicy i głuszy je uderzeniami pyska czy ogona. Brania bolenia są błyskawiczne i bardzo często na znacznej odległości więc ciężko je dokladnie przeanalizować. Z moich obserwacji wynika że przy porównaniu tej samej ilości brań na blachę z jedną kotwiczką czy wobler z dwiema o wiele bardziej skuteczne są przynęty z dwiema kotwicami.  Dodatkowo przy woblerach ryba zapinała sie przy pierwszym uderzeniu a brzy blachach czasami przy poprawce.

Wyobrażam sobie to tak że boleń nie próbuje za pierwszym atakiem chwycić ryby a jedynie ją ogłuszyć taką ogłuszoną rybę chwyta już precyzyjnie. Dwie kotwice moim zdaniem sprawiają że boleń zapina sie czasami już przy pierwszym ataku i głuszeniu ofiary.
[2013-03-05 13:39]

ryukon1975

Zgadza się,większy wobler 7 cm + powinien mieć dwie kotwice.
Na zdjeciu jest to co opisał Marek klasyczne zapięcie bolenia za brzuszna kotwicę a tylna gdzieś z boku głowy najczęściej się zaczepia.Oczywiście są wyjątki bo boleń atakuje jak napisałeś przeróżnie.
[2013-03-05 13:50]

JakubUrsynow

W innym wątku się nie doczekałem odpowiedzi, może tutaj koledzy pomogą:) Chodzi mi o to czy do zbyt dobrze widocznej dla Bolka plecionki warto dowiązać przypon z fluorocarbonu? Stosujecie taki patent?
[2013-03-05 13:58]

Jakub Woś

W innym wątku się nie doczekałem odpowiedzi, może tutaj koledzy pomogą:) Chodzi mi o to czy do zbyt dobrze widocznej dla Bolka plecionki warto dowiązać przypon z fluorocarbonu? Stosujecie taki patent?

Ja bolenia łowię w warkoczach, na opaskach i odmętach tam nie ma szczupaka i do plecionki nie daję żadnego przyponu.
[2013-03-05 14:01]

Jakub Woś

Podejżewam że takiej wielkości wobler 5cm. wyląduje rapiszonowi cały w pysku. Boleń najczęściej zahacza się za brzuszną kotwice, ogonowa albo wbija się w pokrywę skrzelową albo dobija w okolicach oczu. Stąd tez zastosowanie pojedynczej kotwicy w tak małej przynęcie.
Kotwica jest tak umieszczona że boleń zawiesi się łapiąc wabik od tyłu jak i uderzając od dołu.

Jeżeli wobler ma 5 cm to masz rację jedna kotwica wystarczy. Ze zdjęcia wydawał mi sie na ok 7 cm.
[2013-03-05 14:09]

ryukon1975

Nie stosuje się żadnych przyponów do plecionki.
Jednak jak łowisz na jakieś fluo i masz obawy za będzie ona negatywnie wplywać na brania pomaluj odcinek 10 -12 cm od przynęty czarnym markerem.
[2013-03-05 14:09]

DarkHunter

Panowie, cenne wskazówki co do umieszczania kotwic , na pewno wezmę je pod uwagę przy struganiu, ale to chyba w innym dziale, nie odbiegajmy od tematu ;)
[2013-03-05 15:09]

JOPEK1971

Wiecie jak to jest inwestować w ciemno. Chodziło mi bardziej o skuteczne i sprawdzone przynęty ;)

Skutecznych i sprawdzonych przynęt spinningowych na bolenia jest bardzo wiele,wahadłówki,obrotówki,woblery,gumy,ołowianki,"pompony","kliny",poppery,jerki,rurki,itd.
Więcej nie pamiętam tak dużo tego jest ;) [2013-03-05 20:15]

aal82

JOPEK1971 salmo minnow używasz na bolenia?
[2013-03-05 20:27]

JOPEK1971

JOPEK1971 salmo minnow używasz na bolenia?

Nie.Głównie używam swoich ale ten salmiak na wieczorną rapę w moim łowisku pewnie byłby skuteczny.

[2013-03-05 20:34]

aal82

czyli technika przedewszystkim to jest najważniejsze:)
[2013-03-05 20:42]

DarkHunter

Skutecznych i sprawdzonych przynęt spinningowych na bolenia jest bardzo wiele,wahadłówki,obrotówki,woblery,gumy,ołowianki,"pompony","kliny",poppery,jerki,rurki,itd.
Więcej nie pamiętam tak dużo tego jest ;)

Rozumiem, ale jeśli każdy napisałby swojego faworyta + ewentualnie gdzie go można dostać, byłoby ok. :)
[2013-03-05 22:10]

arto

witam ,na Odrze złapałem bolenia 57cm na raczej szczupakowy zestaw żółta plecionka Power Pro 0,15 i wobler Salmo Hornet. [2013-03-05 22:20]

JOPEK1971

Więcej nie pamiętam tak dużo tego jest ;)

Rozumiem, ale jeśli każdy napisałby swojego faworyta + ewentualnie gdzie go można dostać, byłoby ok. :)

Większośc przynęt kupisz w każdym sklepie wędkarskim,a faworytów na każdą sytuacje poprostu nie ma.boleni nie łowi się tylko na przynęty powierzchniowe prowadzone ekspresowym tempem,łowi się je różnymi technikami.

[2013-03-05 22:50]

DarkHunter

a nie prościej byłoby gdybyś mi napisał na co ty łowisz, kiedy i o jakiej porze zamiast pisac tak ogólnikowo?
[2013-03-06 15:05]