Składki czy podrożały
utworzono: 2012/10/26 10:40
Mam do was pytanie drodzy wędkarze czy nie zdaje się wam że składki na kartę wędkarską są strasznie drogie bo jak słyszałem że w tym roku podrożały . Proszę o odpowiedzi :] Dziękuje [2012-10-26 10:40]
Mój okręg, tzn OPZW Bydgoszcz od zawsze jest w czołówce najdroższych opłat i niestety nic na to nie poradzę. Coraz ciężej jest w styczniu płacić około 400 zł za zezwolenia i składki, ale cóż....
[2012-10-26 11:21]
Mam do was pytanie drodzy wędkarze czy nie zdaje się wam że składki na kartę wędkarską są strasznie drogie bo jak słyszałem że w tym roku podrożały . Proszę o odpowiedzi :] Dziękuje
Podrożały to niewiele znaczy.
Podrożały o ile ? 1% 5%? 25%?
Potrzebne konkrety by mieć o czym mówić.
[2012-10-26 11:49]
Ja mogę zapłacic tysiaka,ale muszę byc pewny że żadna łachudra mnie nie okrada,i żebym nie widział rybaka na wodzie.Tak jak się teraz dzieje,to stówka jest dużo,chyba że się mieszka na wodzie i łowi się każdego dnia po kilka godzin. [2012-10-26 12:23]
Witaj Adrian.
Pozdrawiam Krzysztof O. - adler. [2012-10-26 16:22]
Witaj Adrian.
Tak to ja usunąłem Twój post. Za co za niegodny polaka, tym bardziej wędkarza i prawdziwego kibica piłkarskiego wpis " Oświęcim..., do pieca ...." Kolego więcej trzeźwości umysłu, opanowania i powściągliwości. Myślę że rozumiesz o co tu biega. Więc proszę bez urazy , obrazy.
Pozdrawiam Krzysztof O. - adler.
Się nie gniewam :P Po prostu mam do tego duży dystans, a chciałem przedstawić powagę sytuacji. [2012-10-26 16:27]
Zatem przedstawie to inaczej. Mógłbym płacic i 1000zł gdyby straż kontrolowała łowiska 24/7 i wlepiała kilku tysieczne kary każdemu kto nie przestrzega limitów/wymiarów ochronnych i pcha się jak kretyn na łowisko zaraz po zarybieniu żeby się nachapać, czyli ogółem mięsiarzy. Wtedy to by była bajka ;) [2012-10-26 16:56]
nie wiem ile u ciebie emeryci i renciści dostają ale zapłacić prawie 200zł za rok i złapać 3 kilo leszcza i jednego szczupaka przez sezon to trochę mało i nie proporcjonalnie co do liczby wyjazdów na ryby
[2012-10-26 20:17]
Mam do was pytanie drodzy wędkarze czy nie zdaje się wam że składki na kartę wędkarską są strasznie drogie bo jak słyszałem że w tym roku podrożały . Proszę o odpowiedzi :] Dziękuje
To zależy, od punktu widzenia i możliwości portfela.
Mówisz drogie... To ile płacisz?
Oszem niektóre Okręgi mają wysokie składki, ale często i tam są wyższe zarobki. Zresztą utrzymanie łowisk w należytym stanie też kosztuje...
No i są zniżki dla uczących się, mało zarabiających, rencistów.
No i pod uwagę też trzeba wziąć ile płaci się za łowiska komercyjne i innych gospodarstw rybackich. Ile, gdzie za dane opłaty/składki masz dostępnych łowisk i w jakim stanie.
Jak też ceny dzierżawy łowisk w danym regionie Polski.
Rużne czynniki wpływają na wysokość składek w danym okręgu...
[2012-10-26 21:00]
Wysokie zarobki chyba nie w Polsce. Zarabiam nie cały 1000 złotych i są wydatki na rachunki i na jedzenie więc oczywiście mieszkam z rodzicami to oddaje połowe żeby mnie nie wyrzucili . Więc mam pytanie czy jest warto płacić ponad 200 złotych w mazowieckim, może to dla nie których mały wydatek , ale powiem wam jedno mam rozmiar buta 50 normalnie syn wielkiej stopy jestem a buty dobrej klasy kosztują mnie od 400 do 1000 złotych chociaż co pół roku kupuje [2012-10-27 09:04]
Niestety taka jest rzeczywistość w naszym kraju.Zarobki mamy w sporej większości nędzne.
PZW rok w rok podnosi opłaty i raczej nikt z obecnych władz (ani wszyscy z tych władz razem wzięci) tego nie zmieni.
Szkoda tylko że przez wszystkie długie lata w których łowię nie widziałem nad wodą nikogo z władz PZW jakiegokolwiek szczebla.Osoby która by przyszła nad wodę i zainteresowała się tym co tu słychać.
Do tego mają duże poparcie często bezpodstawne.
Kolego Arturze z Kętrzyna nie pisz że są zniżki dla rencistów bo nie ma.Przynajmniej u mnie,PZW jest podobno jeden ale rządzi się różnymi prawami więc nie ogólnie mówić o przepisach w tym Związku bo takich nie ma.Łowiska są zaś utrzymywane tylko licencyjne przynajmniej u mnie szkoda tylko że w niewłaściwym kierunku,zamiast dbać o wodę to PZW parkingi betonuje.:)
Każdy sobie rzepkę skrobie,to jest PZW.
[2012-10-27 09:26]
sa znizki dla malo zarabiajacych hmmm pierwsze slysze .. pewnie bym sie na taka znizke łapał ..
[2012-10-28 11:20]
dobre by były zniżki bo nie każdy jest prawnikiem , posłem lub lekarzem chirurgii który od 10 tyś. lub więcej zarabiają na miesiąc. I mam pytanie czy można łapać raki pręgowane na kartę wędkarską czy trzeba mieć inne pozwolenie . [2012-10-28 17:55]
dobre by były zniżki bo nie każdy jest prawnikiem , posłem lub lekarzem chirurgii który od 10 tyś. lub więcej zarabiają na miesiąc. I mam pytanie czy można łapać raki pręgowane na kartę wędkarską czy trzeba mieć inne pozwolenie .
Z tego co pamiętam to jeśli jesteś w trudnej sytuacji możesz się zwrócić do władz koła o jakiś "rabat" w opłatach,ale czy to aktualne przepisy nie wiem.Na pewno kiedyś coś takiego czytałem.
O rakach nic nie wiem bo ich u mnie nie ma.
[2012-10-28 18:22]
Kolego @Kielon zanim zaczniesz cokolwiek pisać przewertuj chociaż raz RAPR, który powinieneś znać jeśli jesteś wędkarzem. Nie jest to przycinek ale dobra rada starszego kolegi.
[2012-10-28 18:28]
dobre by były zniżki bo nie każdy jest prawnikiem , posłem lub lekarzem chirurgii który od 10 tyś. lub więcej zarabiają na miesiąc. I mam pytanie czy można łapać raki pręgowane na kartę wędkarską czy trzeba mieć inne pozwolenie .
Z tego co pamiętam to jeśli jesteś w trudnej sytuacji możesz się zwrócić do władz koła o jakiś "rabat" w opłatach,ale czy to aktualne przepisy nie wiem.Na pewno kiedyś coś takiego czytałem.
O rakach nic nie wiem bo ich u mnie nie ma.
WITAM
NIE WIEM JAK JEST U WAS ALE NA ŚLĄSKU PŁACE 187 ZŁOTYCH NA ROK,I NIE UWAŻAM ŻE TO JEST ZA DUŻO JAK NA ROK.......POZDRAWIAM
JARKI.....
WYSOKOŚĆ SKŁADKI CZŁONKOWSKIEJ
w 2013 r.
Lp.
| T r e ś ć
| Wysokość kwotowa w zł |
1. | Składka członkowska | 66,- |
2. | Składka członkowska ulgowa 50 % 1) młodzież szkolna i studenci w wieku 16-24 lat 2) członkowie odznaczeni srebrną i złotą odznaką PZW 3) mężczyźni po ukończeniu 65 roku życia 4) kobiety po ukończeniu 60 roku życia | 33,- |
3. | Składka członkowska ulgowa 75 % 1) członkowie uczestnicy do lat 16 2) członkowie odznaczeni odznaką PZW złotą z wieńcami | 16,- |
4. | Wpisowe: 1) członka zwyczajnego PZW 2) członka uczestnika PZW |
25,- 12,- |
5. | Legitymacja członkowska | 5,- |
[2012-10-28 20:54]
Ja mogę zapłacic tysiaka,ale muszę byc pewny że żadna łachudra mnie nie okrada,i żebym nie widział rybaka na wodzie.Tak jak się teraz dzieje,to stówka jest dużo,chyba że się mieszka na wodzie i łowi się każdego dnia po kilka godzin.
Kolego z ust mi to wyjąłeś ;)
[2012-10-28 21:03]
Czyli wędkarstwo tylko dla zamożnych proponujecie ? Już widzę jak płacicie po 1000zł składkę...Już teraz wielu z Was chowa rachunki z wędkarskiego przed żoną :)))
Nie uważam, aby teraz składki były wysokie, może też dlatego, że wiem ile ryba kosztuje. [2012-10-28 21:08]
Każde hobby kosztuje, a ponieważ to hobby, więc nie ma przymusu go uprawiać. W innych wątkach jest dyskusja na temat wysokości opłat i są bardzo zróżnicowane opinie. Krótko mówiąc każdy ma swój pomysł na wysokość składki. Dla jednych 200 zł to dużo dla drugich i 1000 będzie normalną ceną. Ustalono akurat takie i albo... albo.
[2012-10-28 22:22]
I zacznę na stawy hodowlane chodzić od stycznia lub grudnia, może za rok pójdę znów do pzw i jeszcze raz wyrobie kartę i tyle z mojej strony .Dziękuje [2012-10-29 00:17]
Ja bym tam przemyślał te stawy. Na stawie, który czasami odwiedzam wstęp kosztuje 20 zł. W ciągu sezonu 10 wypadów to już 200 zł. Niestety tak jak i na wodach PZW nie masz pewności czy coś złapiesz. Ograniczeniem dla stawu jest także różnorodność gatunków.
Przez jakiś czas także jeździłem tylko na prywatne wody, z braku czasu w ciągu roku nie opłacalne było opłacanie składek,Jeżdziłem w różne miejsca, płacąc prywaciarzowi za to że mogłem posiedzieć nad wodą z wędką bo zazwyczaj tak się kończyło. Człowiek wracał z pustą siatką mimo iż właściciel twierdził, że ryby są i to taaakie tylko pewnie dziś kiepski dzień i nie biorą. Ale jak już napisałem, brak czasu pozwalał na wędkowanie tylko w czasie urlopowym.
Jeżeli uważasz że bardziej opłaca się iść na staw parę razy w roku, poprostu nie opłacaj składek.
[2012-10-29 09:46]