Zaloguj się do konta

Składki czy podrożały

utworzono: 2012/10/26 10:40
Kielon

Mam do was pytanie drodzy wędkarze czy nie zdaje się wam że składki na kartę wędkarską są strasznie drogie bo jak słyszałem że w tym roku podrożały  . Proszę o odpowiedzi :] Dziękuje  [2012-10-26 10:40]

Julas

Moim zdaniem nie są drogie dla pracujących i emerytów.
[2012-10-26 11:05]

grisza-78

Mój okręg, tzn OPZW Bydgoszcz od zawsze jest w czołówce najdroższych opłat i niestety nic na to nie poradzę. Coraz ciężej jest w styczniu płacić około 400 zł za zezwolenia i składki, ale cóż....
[2012-10-26 11:21]

ryukon1975

Mam do was pytanie drodzy wędkarze czy nie zdaje się wam że składki na kartę wędkarską są strasznie drogie bo jak słyszałem że w tym roku podrożały  . Proszę o odpowiedzi :] Dziękuje 

Podrożały to niewiele znaczy.
Podrożały o ile ? 1% 5%? 25%?
Potrzebne konkrety by mieć o czym mówić.

[2012-10-26 11:49]

JOPEK1971

Ja mogę zapłacic tysiaka,ale muszę byc pewny że żadna łachudra mnie nie okrada,i żebym nie widział rybaka na wodzie.Tak jak się teraz dzieje,to stówka jest dużo,chyba że się mieszka na wodzie i łowi się każdego dnia po kilka godzin. [2012-10-26 12:23]

kamil11269

zawsze było drogo:) wszędzie! ;)
[2012-10-26 14:56]

Imatyta

buuuu usunięto mój wpis a nawet nie był tak hardkorowy ;)
[2012-10-26 16:00]

adler

Witaj Adrian.

Tak to ja usunąłem Twój post. Za co za niegodny polaka, tym bardziej wędkarza i prawdziwego kibica piłkarskiego wpis " Oświęcim..., do pieca ...." Kolego więcej trzeźwości umysłu, opanowania i powściągliwości. Myślę że rozumiesz o co tu biega. Więc proszę bez urazy , obrazy. 
Pozdrawiam Krzysztof O. - adler. [2012-10-26 16:22]

Imatyta

Witaj Adrian.

Tak to ja usunąłem Twój post. Za co za niegodny polaka, tym bardziej wędkarza i prawdziwego kibica piłkarskiego wpis " Oświęcim..., do pieca ...." Kolego więcej trzeźwości umysłu, opanowania i powściągliwości. Myślę że rozumiesz o co tu biega. Więc proszę bez urazy , obrazy. 
Pozdrawiam Krzysztof O. - adler.

Się nie gniewam :P Po prostu mam do tego duży dystans, a chciałem przedstawić powagę sytuacji. [2012-10-26 16:27]

Imatyta

Zatem przedstawie to inaczej. Mógłbym płacic i 1000zł gdyby straż kontrolowała łowiska 24/7 i wlepiała kilku tysieczne kary każdemu kto nie przestrzega limitów/wymiarów ochronnych i pcha się jak kretyn na łowisko zaraz po zarybieniu żeby się nachapać, czyli ogółem mięsiarzy. Wtedy to by była bajka ;) [2012-10-26 16:56]

MAS1988

nie wiem ile u ciebie emeryci i renciści dostają ale zapłacić prawie 200zł za rok i złapać 3 kilo leszcza i jednego szczupaka przez sezon to trochę mało i nie proporcjonalnie co do liczby wyjazdów na ryby
[2012-10-26 20:17]

Artur z Ketrzyna

Mam do was pytanie drodzy wędkarze czy nie zdaje się wam że składki na kartę wędkarską są strasznie drogie bo jak słyszałem że w tym roku podrożały  . Proszę o odpowiedzi :] Dziękuje 

To zależy, od punktu widzenia i możliwości portfela.
Mówisz drogie... To ile płacisz?

Oszem niektóre Okręgi mają wysokie składki, ale często i tam są wyższe zarobki. Zresztą utrzymanie łowisk w należytym stanie też kosztuje...
No i są zniżki dla uczących się, mało zarabiających, rencistów.
No i pod uwagę też trzeba wziąć ile płaci się za łowiska komercyjne i innych gospodarstw rybackich. Ile, gdzie za dane opłaty/składki masz dostępnych łowisk i w jakim stanie.

Jak też ceny dzierżawy łowisk w danym regionie Polski.

Rużne czynniki wpływają na wysokość składek w danym okręgu...
[2012-10-26 21:00]

Kielon

Wysokie zarobki chyba nie w Polsce. Zarabiam nie cały 1000 złotych  i są wydatki na rachunki i na jedzenie więc oczywiście mieszkam z rodzicami to oddaje połowe żeby mnie nie wyrzucili . Więc mam pytanie czy jest warto płacić ponad 200 złotych w mazowieckim, może to dla nie których mały wydatek , ale powiem wam jedno mam rozmiar buta 50 normalnie syn wielkiej stopy jestem a buty dobrej klasy kosztują mnie od 400 do 1000 złotych chociaż co pół roku kupuje [2012-10-27 09:04]

ryukon1975

Niestety taka jest rzeczywistość w naszym kraju.Zarobki mamy w sporej większości nędzne.
PZW rok w rok podnosi opłaty i raczej nikt z obecnych władz (ani wszyscy z tych władz razem wzięci)  tego nie zmieni.
Szkoda tylko że przez wszystkie długie lata w których łowię nie widziałem nad wodą nikogo z władz PZW jakiegokolwiek szczebla.Osoby która by przyszła nad wodę i zainteresowała się tym co tu słychać.
Do tego mają duże poparcie często bezpodstawne.
Kolego Arturze z Kętrzyna nie pisz że są zniżki  dla rencistów bo nie ma.Przynajmniej u mnie,PZW jest podobno jeden ale rządzi się różnymi prawami więc nie ogólnie mówić o przepisach w tym Związku bo takich nie ma.Łowiska są zaś utrzymywane tylko licencyjne przynajmniej u mnie szkoda tylko że w niewłaściwym kierunku,zamiast dbać o wodę to PZW parkingi betonuje.:)
Każdy sobie rzepkę skrobie,to jest PZW.
[2012-10-27 09:26]

Lujski

sa znizki dla malo zarabiajacych hmmm pierwsze slysze .. pewnie bym sie na taka znizke łapał ..
[2012-10-28 11:20]

Kielon

dobre by były zniżki bo nie każdy jest prawnikiem , posłem lub lekarzem chirurgii który od 10 tyś. lub więcej zarabiają na miesiąc. I mam pytanie czy można łapać raki pręgowane na kartę wędkarską czy trzeba mieć inne pozwolenie . [2012-10-28 17:55]

ryukon1975

dobre by były zniżki bo nie każdy jest prawnikiem , posłem lub lekarzem chirurgii który od 10 tyś. lub więcej zarabiają na miesiąc. I mam pytanie czy można łapać raki pręgowane na kartę wędkarską czy trzeba mieć inne pozwolenie .

Z tego co pamiętam to jeśli jesteś w trudnej sytuacji możesz się zwrócić do władz koła o jakiś "rabat" w opłatach,ale czy to aktualne przepisy nie wiem.Na pewno kiedyś coś takiego czytałem.
O rakach nic nie wiem bo ich u mnie nie ma.
[2012-10-28 18:22]

Zibi60

Kolego @Kielon zanim zaczniesz cokolwiek pisać przewertuj chociaż raz RAPR, który powinieneś znać jeśli jesteś wędkarzem. Nie jest to przycinek ale dobra rada starszego kolegi.
[2012-10-28 18:28]

jarkid1982

dobre by były zniżki bo nie każdy jest prawnikiem , posłem lub lekarzem chirurgii który od 10 tyś. lub więcej zarabiają na miesiąc. I mam pytanie czy można łapać raki pręgowane na kartę wędkarską czy trzeba mieć inne pozwolenie .

Z tego co pamiętam to jeśli jesteś w trudnej sytuacji możesz się zwrócić do władz koła o jakiś "rabat" w opłatach,ale czy to aktualne przepisy nie wiem.Na pewno kiedyś coś takiego czytałem.
O rakach nic nie wiem bo ich u mnie nie ma.

WITAM
NIE WIEM JAK JEST U WAS ALE NA ŚLĄSKU PŁACE 187 ZŁOTYCH NA ROK,I NIE UWAŻAM ŻE TO JEST ZA DUŻO JAK NA ROK.......POZDRAWIAM
JARKI.....

WYSOKOŚĆ SKŁADKI CZŁONKOWSKIEJ

w 2013 r.

Lp.

T r e ś ć

Wysokość kwotowa

w zł

1.

Składka członkowska

66,-

2.

Składka członkowska ulgowa 50 %

1) młodzież szkolna i studenci w wieku 16-24 lat

2) członkowie odznaczeni srebrną i złotą odznaką PZW

3) mężczyźni po ukończeniu 65 roku życia

4) kobiety po ukończeniu 60 roku życia

33,-

3.

Składka członkowska ulgowa 75 %

1) członkowie uczestnicy do lat 16

2) członkowie odznaczeni odznaką PZW złotą z wieńcami

16,-

4.

Wpisowe:

1) członka zwyczajnego PZW

2) członka uczestnika PZW

25,-

12,-

5.

Legitymacja członkowska

5,-

[2012-10-28 20:54]

Lipkor

Ja mogę zapłacic tysiaka,ale muszę byc pewny że żadna łachudra mnie nie okrada,i żebym nie widział rybaka na wodzie.Tak jak się teraz dzieje,to stówka jest dużo,chyba że się mieszka na wodzie i łowi się każdego dnia po kilka godzin.

Kolego z ust mi to wyjąłeś ;)

[2012-10-28 21:03]

Roxola

Czyli wędkarstwo tylko dla zamożnych proponujecie ? Już widzę jak płacicie po 1000zł składkę...Już teraz wielu z Was chowa rachunki z wędkarskiego przed żoną  :)))
Nie uważam, aby teraz składki były wysokie, może też dlatego, że wiem ile ryba kosztuje. [2012-10-28 21:08]

Zibi60

Każde hobby kosztuje, a ponieważ to hobby, więc nie ma przymusu go uprawiać. W innych wątkach jest dyskusja na temat wysokości opłat i są bardzo zróżnicowane opinie. Krótko mówiąc każdy ma swój pomysł na wysokość składki. Dla jednych 200 zł to dużo dla drugich i 1000 będzie normalną ceną. Ustalono akurat takie i albo... albo.
[2012-10-28 22:22]

Kielon

Masz racje @Zibi60.  [2012-10-29 00:10]

Kielon

I zacznę na stawy hodowlane chodzić od stycznia lub grudnia, może za rok pójdę znów do pzw i jeszcze raz wyrobie kartę i tyle z mojej strony .Dziękuje  [2012-10-29 00:17]

Wonski79

Ja bym tam przemyślał te stawy. Na stawie, który czasami odwiedzam wstęp kosztuje 20 zł. W ciągu sezonu 10 wypadów to już 200 zł. Niestety tak jak i na wodach PZW nie masz pewności czy coś złapiesz. Ograniczeniem dla stawu jest także różnorodność gatunków.
Przez jakiś czas także jeździłem tylko na prywatne wody, z braku czasu w ciągu roku nie opłacalne było opłacanie składek,Jeżdziłem w różne miejsca, płacąc prywaciarzowi za to że mogłem posiedzieć nad wodą z wędką bo zazwyczaj tak się kończyło. Człowiek wracał z pustą siatką mimo iż właściciel twierdził, że ryby są i to taaakie tylko pewnie dziś kiepski dzień i nie biorą. Ale jak już napisałem, brak czasu pozwalał na wędkowanie tylko w czasie urlopowym.
Jeżeli uważasz że bardziej opłaca się iść na staw parę razy w roku, poprostu nie opłacaj składek.

[2012-10-29 09:46]

Wszyscy emeryci i rencisci składka 500% w górę !!! może wreszcie w wodzie pojawią się jakieś ryby!
[2012-10-29 10:58]