Składanie zestawu gruntowego

/ 7 odpowiedzi
Cześć,w którymś z numerów WW, nomen omen mojego ulubionego czasopisma, w rubryce Kogaty natknąłem się na pytanie,jak złożyć zestaw gruntowy. Odpowiedż mnie bardzo zaskoczyła. Było tam napisane,że po kązdej wyprawie zestaw się demontuje. Wszyscy wędkarze jakich znam robią inaczej, z resztą, jakby tak robić, to by trzeba mieć kupę stoperów. W dodatku pisali,że spinningiści robią tak samo i zawsze demontują zestaw. A po kiego grzyba? 
u?ytkownik116538

Tak samo w filmach WMH można zauważyć takie coś, niby po to aby nie kaleczyć żyłki w pokrowcu. Dla mnie to jest trochę dziwne, tak samo jak wymienianie przyponu po każdej walce z większą rybą. (2013/05/18 21:26)

expulso

e spinningisty zestaw jest prostszy i latwo zlozyc :) (2013/05/18 21:31)

expulso

e spinningisty zestaw jest prostszy i latwo zlozyc :) (2013/05/18 21:31)

Robson86

Witam. 1 Primo. Stopery przesuwasz dalej na żyłkę. Nie musisz dawać stopera miedzy krętlikiem a rurką antysplątaniową. Węzeł wchodzi w rurkę. 2 Secundo. Po każdym łowieniu na ciężkich(grunt) zestawach wymieniaj dwa do trzech metrów żyłki początkowej. Przy żucie  się rozciąga.
3 Tertio. Po kilkunastu próbach zrobisz to w 5 min.  -rozłóż podpórki, rozłóż na nich wędziska, dodaj kołowrotki, przeciągnij żyłki przez  przelotki, zrób przypony, przewlecz rurki antysplt., dowiąż przypony, załóż  przynentę. Rzucaj. 
4 Quarto. Przy dużej rybie Bogu będziesz dziękował że tak zrobiłeś.  (2013/05/18 22:14)

damiangrzeskowiak

ja nigdy nie demontuje tylko po ok 2-3 zasiatkach odcinam jakieś 5m żyłki. (2013/05/19 08:19)

u?ytkownik149822

Witam. 1 Primo. Stopery przesuwasz dalej na żyłkę. Nie musisz dawać stopera miedzy krętlikiem a rurką antysplątaniową. Węzeł wchodzi w rurkę. 2 Secundo. Po każdym łowieniu na ciężkich(grunt) zestawach wymieniaj dwa do trzech metrów żyłki początkowej. Przy żucie  się rozciąga.
3 Tertio. Po kilkunastu próbach zrobisz to w 5 min.  -rozłóż podpórki, rozłóż na nich wędziska, dodaj kołowrotki, przeciągnij żyłki przez  przelotki, zrób przypony, przewlecz rurki antysplt., dowiąż przypony, załóż  przynentę. Rzucaj. 
4 Quarto. Przy dużej rybie Bogu będziesz dziękował że tak zrobiłeś. 

Łaciną szpanuje a po polsku za grosz  nie umie...
Kto pisze: "przynenta" zamiast "przynęta", "żut' zamiast "rzut"?
Kto tak robi? Pozwolę sobie przemilczeć odpowiedź na to pytanie.Natomiast, co się tyczy obecności stoperów w zestawie gruntowym lub ich braku: wiadome jest nie od dziś, że stoper nad krętlikiem łączącym żyłkę główną z przyponem- w dużej mierze ogranicza plątanie się zestawu podczas rzutu i w  ogóle jest jakiś taki potrzebny...
(2013/05/19 11:12)

sobi1

No, myślę że nie będe się stosował do tej rady,szczególnie że gruntem łowię rzadko,a najczęściej lekkim pickerkiem. (2013/05/21 16:59)