Silnik elektryczny czy spalinowy?

/ 36 odpowiedzi
Draq

Silnik parsun można sprzedać na kilogramy jako złom ,gorszego złomu chyba nie znajdziesz.
Słusznie zdecydowałeś o spalinowym ,ale aby nie chińszczyzna to naprawdę silniki nic nie warte 

Czemu twierdzisz że to złom? (2012/09/05 20:16)

cierpliwy1

Kup i sam się przekonasz. (2012/09/05 22:09)

Draq

Masz chociaż ten silnik? Ogólnie to cieszy się on raczej dobrą opinią, a takie pisanie, ze jest zły bez żadnych argumentów nic nie wnosi. (2012/09/06 14:21)

Draq

Odkopuję temat :) Przednio byłem niemal przekonany, że wybiorę Parsunaa, ale czytałem, że Tohatsu jest lepsze i do Parsuna ciężko dostać części. I czym się kierować wybierając długość stopy(długa krótka)? Do tego musałbym przerobić łódź, bo tam gdzie ma być silnik jest ławka... (2012/10/20 22:22)

Lipkor

Witam, skoro masz możliwość pływania po zbiorniku na spalinowym, wcale bym się nie zastanawiał. Znam temat z autopsji,sam to przerabiałem najpierw z elektrykiem i to bardzo mocnym. Skoro Twoja łajba ma nie więcej jak 100kg to śmiało wystarczy 3.5km np.z Mercurego (17kg wagi). Nie wiem o jakiej mocy Tohatsu piszesz,ale jeśli 3.5km to jest to ta sama konstrukcja co Mercury, który wymieniłem.
Osobiście celowałbym w markowe silniki, w końcu nie kupujesz takiego co roku, a służyć ma wiele lat bezawaryjnie. (2012/10/21 01:29)

Draq

Miałem na myśli Tohatsu 4suw 5KM. A czym się kierować przy wyborze stopy silnika? (2012/10/21 08:43)

Lipkor

Oto blockquote jednej ze stron z silnikami zaburtowymi:

Silniki zaburtowe w wersji krótkiej stopy i długiej stopy.

Wersję silnika dobieramy w zależności od wysokości pawęży (odcinka od górnej krawędzi pawęży do kila).

Jeśli wymiar mieści się w zakresie  od 35 - 41cm - potrzebny będzie silnik na krótkiej stopie.

Jeśli wysokość pawęży jest w granicach 42 - 56 cm - na długiej.

Długość kolumny mierzona jest od spodu silnika do płyty kawitacyjnej.

Czyli na początek musisz znać wysokość pawęży swojej łajby. Poza tym przy kupnie na pewno Ci doradzą i wszystko wytłumaczą. Zwracam jedynie uwagę, aby w miejsce pasującej krótkiej stopy do łodzi nie montować silnika z długą kolumną. Poza dodatkowymi niepotrzebnymi kilogramami do noszenia, łajba jeszcze zbyt mocno unosi dziób do góry i pcha niepotrzebnie tonę wody przed sobą. Przypuszczam, że wystarczy Ci krótka spodzina jak w większości łodzi wędkarskich zresztą. 

(2012/10/21 10:40)

Draq

Tak wystarczy na krótkiej, mierzyłem :) Dziękuję. Ahhh, żeby moja łajba sie dziobem do góry uniosła to silnik z 100KM by musiał mieć :> (2012/10/21 13:32)

Oliwierwędkarz

jaki silnik do łodzi spalinowy czy elektryczny? (2021/11/25 21:49)

z@mela

Oliwierwędkarz
zalezy gdzie czym plywasz co wolno uzywać ale żeby mieć moc spaliny w elektryku to byś musiał miec 50 ton akumulatorów 10 falowników lub przewód o średnicy 30cm prosto z elektrowni Pątnów-Adamów

tak więc jak masz opcje plywac na spalini to spalina a jak zje...ny przepis zakazujący spaliny to tylko elektryk i tyle :) (2021/12/01 17:51)