Zaloguj się do konta

Sielpiowskie śmieci

utworzono: 2017/05/09 18:45
zbewola

Często przebywam nad tym zbiornikiem, czasem zakładam wodery i brodzę wzdłuż brzegu, czy którąś z wpływających rzek. Mozna więc zauważyć, ze na brzegach zbiornika nie ma koszy na smieci. Nikt nie wie dlaczego i chyba nie bedzie wiedział. Nad samą wodą leża puste butelki po różnego typu napojach i nie tylko. Idąc wzdłuż pola namiotowego można się w nadbrzeżnych trawach zawadzić o jakieś szkło czy plastik. Nieco dalej spotykamy pozostałości po grillu w postaci tacek, łyżek. Kto szukał grzybów w okolicy zalewu znalazł pewnie ciekawsze rzeczy. Teraz woda.... idąc w woderach czujemy szkło, puszki, czasem trofeum wędkarskie stanowi wyłowiona skarpeta. W zeszłym roku, w pobliżu wyspy udało mi sie wyłowić na spining czarne majtki z koronkami {powiesiłem je na gałęzi od strony mostu bo właścicielka mogła ich szukać|, kilka kapci, o skarpetach nie wspomnę. Mimo tego przyroda nie poddaje się- jest chyba niezniszczalna. Jaki z tego morał? Nie należy zganiać na wędkarzy. Nikt nie będzie wspinał się po jakiś balkonach ani pędził do ośrodka by wyrzucić pustą butelkę. [2017-05-09 18:45]

ferb

smiecenie nad wodą należy rozróżnić. Jedno to młodzież biwakująca i na nię nie ma żadnej rady, chyba że stałby nad nimi policjant z bloczkiem Mandatowym. Druga sprawa to wędkarze , Tych da się nauczyć wjechać na ambicie machać RAPR-em i puktem o sprzątaniu 5 metrów od stanowiska . Trzecia rzecz że właściciel wody ,ziemi nie stawia pojemników na śmieci bo musiałby zapłacić za ich wywóz. Nie wiem kto u ciebie jwst właścicielem ale to na nim spoczywa obowiązek wywózki smieci. Zachowanie porzążdku zależy od nas samych i naszej kultury osobistej, Ja należe do SSR i przy kontrolach rozdajemy worki na śmieci wędkującym Skutkuje w 50 % bez strraszenia , policji sama prożba. Natomist młodzież tragedia bez policji nie podchodż. [2017-05-09 19:58]

erykom

Niestety w naszym kraju mamy taką mentalność.Zero czystości nad wodą [2017-05-09 21:01]

ewenementatrniex

Na sielpi tak jak piszesz kolego , kupa syfu i tyle  bylem tam kilka razy ale osobiscie nigdy tam nie łowiłem , bierze tam cos ? od ktorej strony zasiadasz i na co sie nastawiasz , wiekszosc chyba spinning tak?? pozdro [2017-05-09 21:53]

ferb

krew by mnie zalała jakbym miał siedzieć na rybach wśród sterty śmieci . Zgłości do Urzędu Miasta dzikie wisypisko, spróbójcie tak zadziałać. [2017-05-10 20:50]