Kołowrotki Shimano Exsence czy Stella ?
utworzono: 2017/11/11 12:01
Kołowrotki Shimano Exsence C3000MHG i Stella 2500HG
Witam, mam do kupienia te dwa kołowrotki w podobnej cenie ale nie wiem który wybrać? Czy jest na forum może jakiś użytkownik tych młynków? Proszę o opinie i radę. [2017-11-11 12:01]
Stella jest lepsza....ale ja osobiście wolę większe szpule...więc przy tej jakości i minimalnej wadze wybrałbym z dwojga złego Exsence. A tak naprawdę Vanquish :-) [2017-11-11 17:10]
W tych piniędzach to zajefajny multik będzie, parę złotych w kieszeni zostanie i trwałość na pewno o wiele większa. [2017-11-11 19:02]
Panie Michale,
Wymienione przez Pana kołowrotki są topowymi modelami marki Shimano. Obydwaa wymienione kołowrotki cechują się najwyższą kulturą pracy. Stella jest flagowym i najbardziej prestiżowym modelem kołowrotka, natomiast w moim prywatnym odczuciu Exsence jest ładniejszy. Z pewnością oba kołowrotki będą udanym zakupem. Natomiast najważniejsze pytanie do połowu jakich ryb i z pomocą jakich przynęt mają służyć wymienione przez Pana modele ?
Oznaczenie XG oznacza przekładnie Extra High Gear co przekłada się na większe przełożenie i szybsze zwijanie.
Wrazie pytań zapraszam na prywatną rozmowę na
https://www.facebook.com/Albert-Woźniak-Shimano-Prostaff-866569660174053/
Pozdrawiam
AW [2017-11-15 11:46]
W tych piniędzach to zajefajny multik będzie, parę złotych w kieszeni zostanie i trwałość na pewno o wiele większa.Sławku, masz rację, byłby wypasiony i super trwały multiplikator, tyle że nie każdy jest tak "skrzywiony" jak my i "zakochany" w castingu... ;)
[2017-11-15 11:56]
W tych piniędzach to zajefajny multik będzie, parę złotych w kieszeni zostanie i trwałość na pewno o wiele większa.Sławku, masz rację, byłby wypasiony i super trwały multiplikator, tyle że nie każdy jest tak "skrzywiony" jak my i "zakochany" w castingu... ;)
A ja się dziwie co wy wtym widzicie :)
[2017-11-15 18:34]
Jakub napiszę krótko. Nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja spróbowałem przez pomyłkę bo byłem przekonany, że kij do spina kupuję, a przyszedł cast i tak poleciało ... :-) Może nawet cosik tam skrobnę na ten temat ja mi się nudzić wybitnie będzie bo posucha jakaś z nowymi artykułami na tym forum. [2017-11-15 23:08]
Jakub napiszę krótko. Nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja spróbowałem przez pomyłkę bo byłem przekonany, że kij do spina kupuję, a przyszedł cast i tak poleciało ... :-) Może nawet cosik tam skrobnę na ten temat ja mi się nudzić wybitnie będzie bo posucha jakaś z nowymi artykułami na tym forum.
Jak patrze na kumpla to wole klasyke , za krótkie rzuty są castingiem
[2017-11-17 10:06]
Witam, kołowrotek będzie przeznaczony do połowu pstrąga na woblery czasami też inne przynęty. Łowię w rzkach o różnej siule nurtu. Często łowię prowadząc z prądem dlatego interesyue mnie większe przełożenie. Pozdrawiam [2017-11-17 13:35]
Powiem tak.
Od około 2 miesięcy łowię nowym vanquishem i jeżeli mam być szczery szkoda kasy. Nowa seria kompletnie mi nie podchodzi. Gorsza kultura pracy i ergonomia. Nawój i hamulec świetne, ale to można mieć za dużo mniejsze pieniążki ; ) Jedyne w czym shimano wygrało, to zrobiło się modniejsze z uwagi na prace testerów tej firmy czy zwał jak zwał.
Jak już chcesz mieć drogi kołowrotek kupiłbym japońską Daiwe ; ) Pozatym na pstrągi brałbym niższe przełożenie. Każdy kołowrotek z wyższym przełożeniem ma mniej trwałą przekładnie. No super szybki kręcioł pod Twoje zastosowanie się Tobie raczej nie przyda. [2017-11-17 18:06]
Poklikamy w niedalekiej przyszłości :-)Jakub napiszę krótko. Nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja spróbowałem przez pomyłkę bo byłem przekonany, że kij do spina kupuję, a przyszedł cast i tak poleciało ... :-) Może nawet cosik tam skrobnę na ten temat ja mi się nudzić wybitnie będzie bo posucha jakaś z nowymi artykułami na tym forum.
Jak patrze na kumpla to wole klasyke , za krótkie rzuty są castingiem
[2017-11-18 08:04]
Piszcie coś piszcie, taka tu posucha z nowymi tekstami ostatnio że główni krytycy portalowi na konsultacje do psychologów zaczęli podobno chodzić. :))) [2017-11-18 08:11]
Czy łajno to zależy od punktu widzenia. Niewątpliwie jest tu teraz miejsce by móc pokazać swoje możliwości wędkarskie. Zarówno pod wzgledem praktycznym zdjęcia, łowiska itp. jak i później w opisach i tekstach. Jest to według mnie bardziej pozytywne spojrzenie na sprawę. Żeby to zrobić mie trzeba wiele, wystarczy mieć te możliwości, trochę czasu i chęci. Ostatnio z tym czasem u mnie krucho ale kiedyś miałem go więcej i został on tu wykorzystany w chyba dobry sposób. [2017-11-19 11:57]
Po dłuższym zastanowienu postanowilem kupić Stelle. To pierwszy mój kołowrotek z wyższej półki dlatego poprosilem o opinie innych wędkarzy. Dziękuję za podpowiedźktóra, okazała się celna i skłoniła mnie do kupna tego kołowrotka. Mam nadzieję że ten kołowrotek dobrze będzie się sprawował i pozwoli mi na wyholowanie niejednego kropka. Pozdrawiam [2017-11-19 13:31]