Sennik - łowienie ryb

/ 90 odpowiedzi
Ciągle po nocach śnią mi się ryby, wieeelkie okonie, szczupaki sumy i sandacze nie wspominając o pstrągach
Sennik mi powiedział, że moje finanse się poprawią a ja codziennie z rana lecę do sklepu po nowe woblerki myśląc o złapaniu tych rekordowych rybek i gdzie ta poprawa mych finansów :D?
u?ytkownik24522

Ciągle po nocach śnią mi się ryby, wieeelkie okonie, szczupaki sumy i sandacze nie wspominając o pstrągach
Sennik mi powiedział, że moje finanse się poprawią a ja codziennie z rana lecę do sklepu po nowe woblerki myśląc o złapaniu tych rekordowych rybek i gdzie ta poprawa mych finansów :D?

Musisz najpierw złapać złotą rybkę , a potem pójdzie z górki........próbuj.......... (2010/06/16 13:00)

u?ytkownik38976

Sennik mi powiedział, że moje finanse się poprawią a ja codziennie z rana lecę do........

Poprawią..... Ale nie powiedział, czy poprawią sie in plus, czy in minus. Jak już latasz do sklepu i zaocznie wydajesz na te nowe woblerki, to zdaje sie, że chyba to drugie Cię czeka :)

Zyczę jednak poprawy in plus, na lepsze.

(2010/06/16 17:17)

u?ytkownik38843

a jak mi się śliczna dziewczyna śniła to oznacza poprawę finansów czy raczej to drugie??? (2010/06/16 23:35)

u?ytkownik35088

Jeżeli Ci się śniła śliczna dziewczyna to znaczy, że miałeś fajny sen. (2010/06/16 23:53)

u?ytkownik35088

Mastiff a tak uściślając to może się cokolwiek poprawić na gorsze czy jak Ty to określasz "in minus"? :) (2010/06/16 23:55)

u?ytkownik38976

Mastiff a tak uściślając to może się cokolwiek poprawić na gorsze czy jak Ty to określasz "in minus"? :)

Poprawa-w sensie zmiany, a nie tylko w rozumieniu polepszenia. 
Tak uściślając. Frazeologia sie kłania.

(2010/06/17 08:54)

u?ytkownik35088

Nie znane jest mi słówko "poprawa" w sensie "zmiana". Nie wiem może to z moją frazeologią jest na bakier. Ja jednak ufam swojej wiedzy i ona każe mi sądzić, że to Ty nie potrafisz się do pomyłki przyznać. Cobym nie wyszedł na zarozumialca to poprośmy inne osoby tego forum aby się wypowiedziały jaka jest ich opinia na ten temat:). Więc Panie i Panowie jak to jest z tą poprawą i zmianą? Czy te słówka mogą być synonimami kiedykolwiek i w jakimkolwiek kontekście? (2010/06/17 09:10)

u?ytkownik29889

To ja tylko przedstawię przykład jak to może być z tym co pisze Mastiff.

Rzekł szef mafii do swych ludzi jak przyjadę za tydzień to chce widzieć poprawę tutaj.
Poprawa chyba będzie na minus a dla szefa będzie na plus prawda.
Jest powiedzenie Poprawił vel zmienił się na gorsze, czyli złodziej zaczął lepiej kraść, kłusownik lepiej kłusuję, itd.

No i jeszcze perełka mi się przypomniała z bardzo popularnej gazety Polskiej, GW:)):): a co najlepsze czołówka to była. Tytuł był po jakimś wyścigu Kubicy "Kubica spadł w górę" :)))):):):)

Ten wpis jest z tamtego roku albo starszy po jakimś meczu naszej reprezentacji:):)
"Reprezentacja po meczu podskoczyła w dół"

Ten ostatni jakoś nas nie dziwi ale ten do Kubicy trochę dziwny::):)

Z całego mojego paplania to myślę, że i Mastiff ma rację no i Thunder ma rację, tylko każdy myślał o innym przekazie pisząc dwuznaczne słowa. (2010/06/17 09:34)

u?ytkownik38976

Czyli Twoim zdaniem nie może być poprawy na gorsze, bądź na lepsze, tak? Poprawa nie oznacza również "zmiany", tak? Nie zawsze słowo "poprawa" oznacza zmianę w sensie pozytywnym. Poprawa w samym zamiarze zmiany, może być na lepsze, ale nie musi. Poprawa, czyli zmiana, a nie stricte "polepszenie". Jak również: poprawa-poprawność- czyli zgodność lub niezgodność z przyjętymi normami, zachowanie w szkole można mieć "poprawne" lub "niepoprawne", wyniki można mieć "poprawnie", lub "niepoprawne",  "spalanie paliwa w moim aucie poprawiło sie na niekorzyść (in minus) mojego portfela" ......itd itd....  (2010/06/17 09:45)

u?ytkownik35088

Tutaj Tomikan1129 zagłębiasz się w różne punkty widzenia. To, że policja zwiększa swoją skuteczność w wyłapywaniu mafii to jest zmiana na gorsze? No z punktu widzenia mafii tak ale w istocie jest to poprawa. Mastiff jednak nic nie wspomina o punktach widzenia a jedynym punktem widzenia jest punkt, z którego patrzy pytający o przepowiednię snu. Mało tego Mastiff próbuje mnie przekonać, że zmiana to nieomal to samo co poprawa. Te dwa wyrazy moim zdaniem nie są synonimami. Twoim są? (2010/06/17 09:50)

u?ytkownik38976

Czyli tak jak @Tomikan napisał, interpretacja w danym momencie i składni zdania, użycie słowa w danym kontekście, "intencje" tematu rozmowy dotyczące i forma konstrukcji zdania w kontekście właśnie frazeologicznym. Także pewna samowola językowa w naszej polszczyźnie daje zielone światło wielu "nadużyciom" w znaczeniach danych słów, co nie oznacza "niepoprawności" w ich użyciu, jak również "poprawności" w ich interpretacji. (2010/06/17 09:54)

u?ytkownik35088

Stan mojego portfela poprawił się ze 100zł na 10zł. Wszystko jasne. Jeżeli poprawia się spalanie w twoim samochodzie to znak, że pali coraz mniej. Do tego dąży technologia i cały świat aby przy tych samych osiągach samochód palił coraz mniej. Więc jeśli pali coraz mniej to jest to zmiana i tym samym poprawa. Natomiast nigdy przenigdy "poprawa" nie będzie synonimem "zmiany". (2010/06/17 09:55)

u?ytkownik35088

Poprawa oznacza zmianę ale zmiana nie oznacza poprawy. Dlatego te dwa słowa nie mogą być stosowane zamiennie. Tak mnie uczono. (2010/06/17 09:58)

u?ytkownik38976

Mojego tłumaczenia nie widać

Ja sie z twoim tłumaczeniem zgadzam i potwierdzam zgodność interpretacji i zastosowania w kontekście chociażby snu z tematu.

(2010/06/17 09:59)

u?ytkownik35088

Czytam kilka razy Twoją wypowiedź, która wywołała dyskusję Mastiff i niestety nie mogę przyznać Ci racji. No cóż różne szkoły różne pojmowanie. (2010/06/17 10:02)

u?ytkownik38976

"Natomiast nigdy przenigdy "poprawa" nie będzie synonimem "zmiany".

"Poprawa oznacza zmianę ale zmiana nie oznacza poprawy"

No teraz to już jest kwestia Twojego niezdecydowania. Poprawiłeś sie na niekorzyść. Nie słyszałeś naprawdę nigdy takiego określenia- "poprawa na niekorzyść" ?!

(2010/06/17 10:04)

u?ytkownik29889

To jeżeli Ci tak sennik powiedział to nie licz na ryby tylko bierz się za robotę a od razu ujrzysz poprawę we finansach oooo. Chyba że byłbyś rybakiem no to inna bajka. (2010/06/17 10:04)

u?ytkownik38976

Czytam kilka razy Twoją wypowiedź, która wywołała dyskusję Mastiff i niestety nie mogę przyznać Ci racji. No cóż różne szkoły różne pojmowanie.

Nie przyznawaj. Wcale a wcale o to nie zabiegam. Masz taką a nie inną interpretację tego słowa i to jest tylko i wyłącznie Twoja sprawa. Podpieram sie frazeologią i blizkoznacznością danego słowa w języku polskim. A kwestia poprawności odbioru tego i rozumowania przez kogoś, to już odrębna "bajka".

(2010/06/17 10:11)

u?ytkownik35088

Teraz to stwierdzisz, że się czepiam ale frazeologia to co innego niż bliskoznaczność mało tego jakoś nie odnajduję zastosowania frazeologii w Twoim stwierdzeniu a tym bardziej frazeologii jako argumentu w podpieraniu Twojej tezy. Związki frazeologiczne w dużej mierze to porzekadła, powiedzenia i przysłowia. Natomiast co do bliskoznaczności wyrazów to zmiana i poprawa nigdy nie będą synonimami. "Poprawa" - zmiana na lepsze z punktu widzenia poprawiającego.
"Zmiana" - wytrącenie z dotychczasowego stanu np. przyspieszenie, zmniejszenie, zmiana koloru, nazwiska, otoczenia itd. Gdzie tu synonimowość z wyrazem poprawa? (2010/06/17 11:00)

u?ytkownik38976

Cytuję :"Natomiast nigdy przenigdy "poprawa" nie będzie synonimem "zmiany".

"Poprawa oznacza zmianę ale zmiana nie oznacza poprawy"

Gdzie tu logika? No teraz to już jest kwestia Twojego niezdecydowania. Poprawiłeś sie na niekorzyść. Nie słyszałeś naprawdę nigdy takiego określenia- "poprawa na niekorzyść" ?!

(2010/06/17 11:22)

u?ytkownik35088

Kolego Mastiff przeanalizuj raz jeszcze to co zacytowałeś w ostatnim poście i powiedz, z którą częścią tego blockquoteu się nie zgadzasz bądź, która jet nie logiczna? (2010/06/17 11:26)

u?ytkownik35088

Widzę, że nie dojdziemy do porozumienia ale nie o to chodzi. Chodzi o to by dyskutować. Powiedz mi jedynie czy uważasz wyrazy "zmiana" i "poprawa" za synonimy - wyrazy bliskoznaczne? (2010/06/17 11:28)

u?ytkownik7555

Przestan latac bo jeszcze sie rozbijesz ;) (2010/06/17 11:36)

u?ytkownik38976

Kolego Mastiff przeanalizuj raz jeszcze to co zacytowałeś w ostatnim poście i powiedz, z którą częścią tego blockquoteu się nie zgadzasz bądź, która jet nie logiczna?

Krótko- obie. Twoim zdaniem słowa "zmiana" i "poprawa" nie są słowami określającymi podobny stan rzeczy? Zapytam raz jeszcze wobec tego, -Czy nigdy nie spotkałeś sie z określeniem "poprawa na niekorzyść...." ?

(2010/06/17 12:07)