Ciągle po nocach śnią mi się ryby, wieeelkie okonie, szczupaki sumy i sandacze nie wspominając o pstrągach
Sennik mi powiedział, że moje finanse się poprawią a ja codziennie z rana lecę do sklepu po nowe woblerki myśląc o złapaniu tych rekordowych rybek i gdzie ta poprawa mych finansów :D?
Sennik mi powiedział, że moje finanse się poprawią a ja codziennie z rana lecę do........
Poprawią..... Ale nie powiedział, czy poprawią sie in plus, czy in minus. Jak już latasz do sklepu i zaocznie wydajesz na te nowe woblerki, to zdaje sie, że chyba to drugie Cię czeka :)
Zyczę jednak poprawy in plus, na lepsze.
(2010/06/16 17:17)Mastiff a tak uściślając to może się cokolwiek poprawić na gorsze czy jak Ty to określasz "in minus"? :)
Poprawa-w sensie zmiany, a nie tylko w rozumieniu polepszenia.
Tak uściślając. Frazeologia sie kłania.(2010/06/17 08:54)
Mojego tłumaczenia nie widać
Ja sie z twoim tłumaczeniem zgadzam i potwierdzam zgodność interpretacji i zastosowania w kontekście chociażby snu z tematu.(2010/06/17 09:59)
"Natomiast nigdy przenigdy "poprawa" nie będzie synonimem "zmiany".
"Poprawa oznacza zmianę ale zmiana nie oznacza poprawy"
No teraz to już jest kwestia Twojego niezdecydowania. Poprawiłeś sie na niekorzyść. Nie słyszałeś naprawdę nigdy takiego określenia- "poprawa na niekorzyść" ?!
(2010/06/17 10:04)Ciągle po nocach śnią mi się ryby, wieeelkie okonie, szczupaki sumy i sandacze nie wspominając o pstrągach
Sennik mi powiedział, że moje finanse się poprawią a ja codziennie z rana lecę do sklepu po nowe woblerki myśląc o złapaniu tych rekordowych rybek i gdzie ta poprawa mych finansów :D?
Czytam kilka razy Twoją wypowiedź, która wywołała dyskusję Mastiff i niestety nie mogę przyznać Ci racji. No cóż różne szkoły różne pojmowanie.
Nie przyznawaj. Wcale a wcale o to nie zabiegam. Masz taką a nie inną interpretację tego słowa i to jest tylko i wyłącznie Twoja sprawa. Podpieram sie frazeologią i blizkoznacznością danego słowa w języku polskim. A kwestia poprawności odbioru tego i rozumowania przez kogoś, to już odrębna "bajka".(2010/06/17 10:11)
(2010/06/17 11:22)Cytuję :"Natomiast nigdy przenigdy "poprawa" nie będzie synonimem "zmiany".
"Poprawa oznacza zmianę ale zmiana nie oznacza poprawy"
Gdzie tu logika? No teraz to już jest kwestia Twojego niezdecydowania. Poprawiłeś sie na niekorzyść. Nie słyszałeś naprawdę nigdy takiego określenia- "poprawa na niekorzyść" ?!
Ciągle po nocach śnią mi się ryby, wieeelkie okonie, szczupaki sumy i sandacze nie wspominając o pstrągach
Kolego Mastiff przeanalizuj raz jeszcze to co zacytowałeś w ostatnim poście i powiedz, z którą częścią tego blockquoteu się nie zgadzasz bądź, która jet nie logiczna?
Krótko- obie. Twoim zdaniem słowa "zmiana" i "poprawa" nie są słowami określającymi podobny stan rzeczy? Zapytam raz jeszcze wobec tego, -Czy nigdy nie spotkałeś sie z określeniem "poprawa na niekorzyść...." ?(2010/06/17 12:07)